Hírek

Mi köze az apának a koraszüléshez? Nagyon is sok!

A koraszülés a nők egyik legnagyobb félelme, és mivel a terhesség során jelentkezik, így hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez csak a nőkön, illetve az ő szervezetükön múlik. Ez azonban így nagyon nem igaz, a férfiak szerepe a koraszülés kialakulásában nagyon is jelentős lehet! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A koraszülés 

Sajnos hazákban kifejezetten sok terhesség végződik koraszüléssel, vagyis a baba a 37. gesztációs hét vége előtt jön világra. Ez veszélyes, hiszen a harmadik trimeszter a baba gyarapodásának, többek közt a tüdő nagy léptékű fejlődésének időszaka. Ha a baba túlságosan korán jön világra, a komoly betegségek, a működési zavarok és a csecsemőhalál valószínűsége is nagy mértékben megnő. 

A koraszülés bekövetkezését hajlamosak vagyunk az édesanyához kötni, hiszen a baba az ő szervezetéből nyeri a szükséges tápanyagokat. A nő szervezete indítja be a szülést, vagyis sokan egyértelműen a nő “hibájának” tekintik a koraszülés bekövetkezését. Ez azonban nagyon nem igaz, a kérdés akár már a fogantatás pillanatában is eldőlhet. 

A férfi szerepe 

Hogyan lehet köze egy férfinek egy, a nő testében lejátszódó folyamathoz? Úgy, hogy sajnos a spermium sérülései képesek akár jelentős mértékben is megemelni a koraszülés, a vetélés és a genetikai problémák kialakulásának lehetőségét. – mondja Ratkó Tünde. Vagyis már a fogantatás pillanatában kódolhatja az apa a koraszülés lehetőségét a babában. 

Mitől lehet hibás egy spermium? Ez egy nagyon összetett kérdés, de a környezeti hatások, a napi szinten használt vegyszerek, sőt, akár a stressz is kiválthat sérüléseket. Ezek a gondok többnyire a spermium megtermékenyítő képességét nem rontják jelentősen, vagyis a fogantatás ezzel a hibás spermiummalis végbemegy, de így a gondok kialakulásának lehetősége sajnos jelentősen megnő. 

Ellenszer 

Hogy hogyan lehet kivédeni a spermiumok sérülését? Teljes egészében sehogy. Azonban a sérülések lehetősége minimálisra csökkenthető azzal, ha a megfelelő tápanyag-ellátottságot biztosítjuk a testnek. A tápanyagok – köztük antioxidánsok, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok – lehetőséget adnak a testnek arra, hogy kiküszöbölje a romboló hatásokat, vagyis a spermium sérülésének esélye is jelentősen lecsökken. 

Alapesetben a megfelelő táplálkozás és a mozgás elegendő lenne a tápanyagpótlásra, de éppen azok a környezeti ártalmak, melyek a spermiumok minőségének romlásában is részt vesznek, az élelmiszerek beltartalmát is jelentősen csökkentették az elmúlt években. A tápanyagpótlás így ma már sok esetben vitaminkészítménnyel támogatott. De melyikkel? 

A férfiak tápanyagigényei eltérnek a nőkétől, ez nem titok. Azonban ahhoz, hogy a bevitt anyagok hasznosuljanak is, érdemes alaposan megválogatni, melyik férfivitamint választjuk. A komplexitás alapfeltétel – hiszen az egyes anyagok elősegítik mások hasznosulását -, emellett pedig kiemelten fontos a szerves kötések megléte. Minél több anyag szerepel a készítményben szerves, biológiailag aktív formában, a hasznosulás annál jobb lesz. A -citrátok és –glükonátok (pl.: cink-citrát, vas-glükonát) lehetővé teszik, hogy a hasznosulás akár 80%-kal is jobb legyen! 

 

Scheftsik TamásMi köze az apának a koraszüléshez? Nagyon is sok!