Hírek

Nagyon sokat számít, mennyire figyel magára a kismama – tanulmány is igazolja!

Az anya életkora a baba egészségének szempontjából kifejezetten fontos, hiszen minél idősebb a nő, annál nagyobb a problémák jelentkezésének esélye a terhesség során. Mégis, a megfigyelések alapján kevesebb gond adódik az idősebb nők terhessége során. Ennek oka pedig igazából a megfelelő figyelem. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Idősebb kismama? 

Érdemes tisztázni mit is takar pontosan ez a kifejezés. Ez ugyanis messze nem olyan egyértelmű, mint elsőre gondolnánk. Nagyszüleink korában a 25 éves kismama már idősnek számított, szüleinknél a 28-30 éves kismamára mondták ugyan ezt. Napjainkban azonban már a 30 feletti kismamák sem szokatlanok, sőt, egyre több nő vállal gyermeket a 40-hez közeledve, vagy akár még ennél is később. De akkor ki számít, “idősebb” kismamának? 

Biológiai értelemben 35 felett már jelentősen növekednek a fejlődési rendellenességek, az anyai problémák és más gondok kialakulásának lehetőségei, vagyis “idősebb” kismamának jellemzően a 35 feletti nőket tekintik. Ez pedig azt is jelenti, hogy a fejlett nyugati civilizációkban igencsak megugrott az “idősebb” kismamák száma. 

Nagyobb biztonság 

Több megfigyelés és összehasonlító tanulmány is foglalkozott már a kérdéssel, hogy miképpen lehetséges az, hogy bár a problémák kialakulásának lehetősége megugrik, mégis, a tapasztalat azt mutatja, hogy az “idősebb kismamáknál” lényegesen kevesebb azoknak a problémáknak az aránya, melyek a normál korú kismamák esetében jelentkeznek. Sőt, még az “idősebb” kismamákra jellemző, vagy őket jobban veszélyeztető problémák sem jelentkeznek gyakrabban. 

De ha megvan az esély – és tagadhatatlanul magasabb is, mint fiatalabb korban -, akkor vajon mi lehet az oka, hogy mégis, nyugodt és többnyire problémamentesen, vagy könnyen kezelhető problémákkal viszik végig a terhességet az “idősebb” kismamák? A megoldás a szakemberek szerint a fokozott figyelemben rejlik. 

Figyelem 

Ez több szempontot is jelent. Azok a nők, akik érettebb korban kezdenek a várandósságba, előbb keresik fel a kezelőorvost, sőt, többnyire tudatosan készülnek is a terhességre – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Jobban odafigyelnek önmagukra és a terhességükre, hiszen tisztában vannak azzal, hogy nagyobb veszélynek van kitéve ők maguk, és a magzatuk is, így a sportot sem hanyagolják, a kiegyensúlyozott étkezésre is hangsúlyt fektetnek, és a várandósvitaminok jelentette támogatást is kihasználják – ezt ma már a szakemberek zöme is javasolja. 

A várandósvitaminok terén a választék óriási, a hatékonyság tekintetében pedig legalább ekkora a szórás. Az igazán hatékony tápanyagpótláshoz mindenképpen komplex készítmény kell, melyben szerves kötéssel vannak jelen az anyagok – ez a legtöbb esetben -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (pl.: cink-citrát, réz-glükonát). A várandósvitaminok esetében kiemelt jelentőségű, hogy a megfelelő tagoltsággal is rendelkezzenek. A terhesség három különböző fejlődési szakaszra, három trimeszterre tagolódik, ezeknek azonban nem azonos a tápanyagigénye, ezt pedig a készítménynek mindenképpen figyelembe kell vennie! 

Csak az idősebbeknek? 

Az odafigyelés, a rendszeres mozgás és a tápanyagpótlás kifejezetten javasolt minden kismamának, kortól függetlenül! A várandósság minden nő szervezetének komoly kihívást jelent, még akkor is, ha a lehető legegészségesebb él az ember. A plusz támogatással gondot biztosan nem okozunk, de az esetlegesen kialakuló problémák valószínűségét minimálisra lehet csökkenteni általa! 

 

Scheftsik TamásNagyon sokat számít, mennyire figyel magára a kismama – tanulmány is igazolja!