Hírek

A vetélés sajnos vérzés nélkül is jelentkezhet

A vetéléssel járó érzés az egyik legkegyetlenebb, legintenzívebb fájdalom, mely valaha is átjárhatja egy nő lelkét. Ez az oka annak, hogy szinte kivétel nélkül minden kismamában ott van a félsz, hogy elveszítheti még meg sem született gyermekét. A vetélés sajnos több formában is jelentkezhet, nem csak abban, melyről szinte mindenki hallott már. Éppen ezért érdemes mindent megtenni, hogy a kialakulás esélyét minimálisra csökkentsük. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A vetélés 

A magzat elvesztése a születés előtt egy borzalmas kín. Ráadásul sajnos nem csak a terhesség elején következhet be, hanem a későbbi szakaszokban is. A vetélés, legalábbis abban az értelemben, ahogyan a köznyelvben használjuk azzal jár, hogy a magzat és a megvastagodott méhfal, valamint minden járulékos elem, mely a várandóssággal jelentkezik a méhben kiürül onnan. Ez vérzéssel és nem ritkán erős alhasi görcsökkel jár együtt. 

Orvosi értelemben azonban vetélésnek nevezzük azt is, mikor a magzat fejlődése nem folytatódik, elhal, ám továbbra is a méhben marad. Ez ugyan csak egy ideiglenes helyzet, hiszen mindenképpen ki kell tisztulni a méhnek, de az anya szempontjából rettenetes meglepetést okoz. Azok a nők, akik ilyen, úgynevezett vérzés nélküli vetélésen esnek át sokszor csak a kontrollvizsgálaton szembesülnek azzal, hogy már nincsen szívhang, adott esetben azzal, hogy a méhüreg már üres. 

Vannak tünetei? 

Ha vérzést tapasztal a kismama, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Itt fontos megjegyezni, hogy a várandósság alatt jelentkező vérzések nem minden esetben jelentik a várandósság végét. Sokszor viszonylag kis probléma lép fel, melyet egyszerűen kezelni is lehet – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Az olyan vetéléseknél, ahol a vérzés nem jelentkezik, sajnos nehezen megállapítható, hogy esetleg baj lesz. Jelezheti hasmenés, hányinger, deréktáji fájdalom, de az is, ha a rossz közérzet, mely a terhesség velejárója lehet az elején, és amely már el is tűnt, most visszatér. Ezek a tünetek azonban számtalan más, koránt sem ilyen tragikus esemény következtében is jelentkezhetnek. 

Megelőzés 

Hogy pontosan hány terhesség végződik vetéléssel idehaza nehéz megmondani. Persze létezik rá adat, mely szerint a magzati veszteségek száma 2020-ban Magyarországon 15 300 volt, de ez egy erősen fals adat. Hiszen sok esetben a terhesség már igen korán megszakad, adott esetben úgy, hogy arról a kismama még csak nem is tud, menzesznek véli a vetéléssel jelentkező vérzést. Illetve ez az adat csak a bejelentett, lekövetett terhességek esetében ismeri az arányokat. 

De ezzel együtt is egy igen magas számról van szó, melyeknél jelentős részben hozzájárul a magzat elvesztéséhez a tápanyaghiányos állapot. A megfelelő tápanyagellátottság nélkül a test nem képes kiszolgálni egy új élet létrehozásából és növekedéséből adódó többlet igényt, így a fejlődés megszakítása mellett dönt. 

Ma már a szakemberek zöme javasol valamilyen várandósvitamint, melyet már a baba tervezésétől érdemes szedni. Persze nem mindegy, melyiket. A jó vitaminkészítmény ugyanis egyrészt komplex, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, másrészt szerves kötésben tartalmazza az anyagokat (-ctrát; -glükonát). Ezzel a hasznosulás akár 80%-kal is javul. Mindemellett a várandósvitaminnak a trimeszterek eltérő igényeit is ki kell szolgálnia. Minden trimeszternek más a központi feladata, más fejlődési szakasz megy végbe ilyenkor, vagyis eltér a tápanyagigény is. Ezt pedig a megfelelő tagoltsággal a várandósvitaminnak képesnek kell lennie lekövetni, kiszolgálni. 

Garantált siker? 

Van-e olyan vitamin, sport, bármilyen dolog, amit, ha megteszünk, akkor biztosan elkerülhető a vetélés? A válasz: nem. A vetélés sok esetben azért megy végbe, mert szükséges – például egy élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenesség miatt.  

Azokat a vetéléseket azonban, melyek hátterében nem genetikai betegség, vagy az anya fel nem derített betegsége húzódik meg, jó eséllyel ki lehet kerülni, ha figyelünk magunkra a megfelelő táplálkozással, mozgással és a tápanyagok pótlásával. Ennél többet a magzatunkért mi nem vagyunk képesek tenni, de ez a legtöbb esteben már bőven elegendő! 

 

Scheftsik TamásA vetélés sajnos vérzés nélkül is jelentkezhet