Hírek

Ha fájdalomcsillapítót vesz be, lemondhat az ovulációról

Az egészségügy fejlődése lehetővé tette az emberek számára, hogy saját maguk is fenntartsanak egy kisebb patikát az otthonukban. Így amikor fáj a fejük, görcsölnek, nem tudnak aludni, vagy túl sokat ettek, akkor nem kell szenvedniük, hanem bekaphatnak egy pirulát és ez rögtön meg is oldja a gondjukat. Vagy nem, hanem egy adott gond helyett kreál egy másikat, ahogyan azt most már biztosan tudjuk a nem-szteroid gyulladáscsökkentők esetében. 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Nem-szteroid? 

Ez a csoportot, gyűjtőnevén a NSAID-okat, szinte minden háztartásban meg lehet találni. Igazából még azokban is, ahol a gyógyszerszedés egyáltalán nem “divat”, de a biztonság kedvéért azért egy algopirin van otthon. Ez a gyógyszer ugyanis ebbe a kategóriába tartozik, ahogyan az iboprofen hatóanyagú készítmények, a diclofenac, vagy éppen a paracetamol. És igen, jól látható, hogy sajnos ez a fájdalomcsillapítók zömét lefedi. 

Pedig a fájdalomcsillapítók szerves részei az életünknek, mivel az ember természet szerűleg nem szeret fájdalmat érezni. Ezért pedig tesz is ellen, ráadásul sokszor előbb nyúlunk mondjuk egy fejfájás esetén a pirulákhoz, mint egy pohár vízhez – pedig sokszor ez is tökéletesen megoldaná a helyzetet. 

Gond? 

Dr. Salman kis esetszámú vizsgálatának eredménye, amelyet az European League Against Rheumatism 2015-ös kongresszusán ismertetett újfent, és erősen kézzelfogható bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatással vannak a progeszteronszintre, valamint gátolják az ovulációt is. 

Az ovuláció elmaradása és a hormonszint csökkenése is erőteljesen jelentkezett a kísérlet során minden nem-szteroid gyulladáscsökkentő esetében a placebót kapó csoporttal szemben (igaz, a különböző nem-szteroid gyulladáscsökkentők más értékeket adtak, de az eltérés így is döbbenetesen nagy volt). Összességében a pirulákat szedő nők csoportjában minimum 75%-nál egyszerűen nem következett be az ovuláció – de a diclofenac tartalom esetében ez az arány 93%-ig is felkúszott. 

Ilyenkor a meg nem repedt tüsző cisztává alakult, ezzel pedig sajnos tartósan is képes rontani a megtermékenyítés esélyeit. Szerencsére a folyamat reverzibilis, azaz a pirulák elhagyása után az ovuláció is helyreáll. 

Babakérdés 

A fent említett hatások miatt sajnos nagyon el kell gondolkodni azon, hogy már akkor is sok pár kénytelen jó előre alaposan megtervezni a családalapítás folyamatát, hogy bármilyen fájdalomcsillapító is beleszólna ebbe. Hiszen világszerte minden negyedik párt érint a meddőség problémája, amin a nem-szteroid gyulladáscsökkentők az adatok alapján erősen tudnak rontani – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A felkészülés a családalapításra így több lépéssel is bővül. Egyrészt el kell kerülni ezeket a szereket, hiszen látjuk, hatásuk elképesztően romboló. Másrészt a szervezetet a lehető legjobban fel kell készíteni a várandósságra, hiszen ez egy hatalmas kihívás a szervezet számára. Ehhez pedig tápanyagok kellenek! 

Nosza, együnk kiegyensúlyozottan és mozogjunk rendszeresen! Ez elengedhetetlen, de sajnos nagyon sokszor kevés, hiszen az élelmiszereink beltartalma messze nem olyan jó, mint volt 50 éve, vagyis a tápanyagpótlást támogatni érdemes. Erre a várandósvitamin lehet a jó megoldás, persze csak akkor, ha az anyagok szerves kötéssel vannak jelen benne, hiszen így azok hasznosulása akár 80%-kal is javul. Fontos még a komplexitás, valamint a megfelelő tagoltság is, hiszen az eltérő trimeszterek tápanyagigénye is eltérő. 

Felejtsük el? 

Mivel a fájdalomcsillapítás továbbra is fontos, így ezeket a szereket sem igazán tudjuk elkerülni. Azonban a babára vágyó pároknak érdemes olyan megoldást találniuk, mellyel nem hátráltatják céljaikat.  

A megfelelő tápanyagellátottság nyomán a test működése normális lesz, vagyis a fájdalmak megjelenési lehetősége is lecsökken. De ha mégis kell a pirula, akkor kérjünk segítséget orvosunktól abban, melyiket is vehetjük magunkhoz, hogy az ne gondokat okozzon, hanem csak a fájdalmat iktassa ki. 

 

Scheftsik TamásHa fájdalomcsillapítót vesz be, lemondhat az ovulációról