Hírek

Ijesztő, vagy szokatlan változások a testben a terhesség alatt

 A terhesség során a női test jelentős változásokon megy keresztül. Ezek egy része ismert, és nem is lep meg senkit, egy részéről azonban nem lehet olyan sokat olvasni. Ilyenek a mellbimbók sötétedése, vagy éppen az arcon megjelenő sötétebb foltok, a melazma. Persze félni ezektől sem kell, hiszen gondot nem okoznak, bár elsőre meglepőek lehetnek. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Gombafertőzés gyakoriság  

A hüvely alapvetően savas közeggel rendelkező terület. Ennek megvan a maga haszna, hiszen így a fertőzéseknek sokkal kevesebb esélye van a túlélésre. Azonban a terhességgel járó hormonális változások erre a részletre is hatással vannak. A savasság csökken, ami sajnos kedvez a gombás fertőzések kialakulásának, melyre így a kismamák lényegesen fogékonyabbak. 

Persze lehet ellene védekezni, és ez még csak nem is olyan nehéz. Egy jó várandósvitamin azon felül, hogy megfelelően tagolt (vagyis képes kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét) tartalmaz cinket és rezet is. Ez a két anyag ugyanis a szervezetben antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatásokkal is rendelkezik. A megfelelő hasznosuláshoz pedig fontos, hogy szerves kötéssel legyen jelen a készítményben, ahogyan a lehető legtöbb anyag is (cink-citrát, réz-glükonát)! 

Melazma – pigmetfoltos arcbőr 

Sok kismama tapasztalja, hogy pöttyök, kisebb foltok jelennek meg az arcán. Ez a változás inkább meglepő, vagy ijesztő semmit veszélyes. A hormonális befolyásoltság itt is egyértelmű, semmi problémát nem okoznak a foltok, sőt, a szülést követően rövid időn belül el is tűnnek. Tény, hogy addig meg kell tanulni együtt élni velük, de ez talán a kisebbik rossz. 

Mellbimbó 

A mell reakciója a várandósságra többnyire elégedettséget vált ki az emberekből, hiszen a szoptatásra való felkészülés miatt a mell megduzzad. Ez azonban érinti a mellbimbókat is, melyek nem csak nagyobbak, hanem sötétebbek is lesznek, sőt, viszkethetnek is. Ez utóbbi könnyen orvosolható, ha hidratáljuk a területet. A sötétebb bimbók pedig a babát segítik, a cél, hogy a pici a lehető legkönnyebben rátaláljon az anyatej forrására, vagyis ez is teljesen normális. – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

A viszketés a kiszáradt, nyúló bőr eredménye. Hogy a szárazság elmúljon, és vele jó eséllyel a viszketés is, hidratáljuk a bőrt. Hogy a repedéseket elkerülhessük, a hidratálás mellett belülről is tápláljuk a szervezetet és a bőrt, ebben szintén remek partner lesz egy jól megválasztott várandósvitamin. 

Libidó változások – fel és le 

A libidó változása a várandósság alatt egy érdekes kérdés. Nem csak a hormonális változásokkal függ össze, hanem önértékelési részletekkel is. A libidó csökkenésében erősen benne van az a tény, hogy sok nő nem érzi kívánatosnak magát a várandóssága alatt, és persze az is, hogy tartanak attól, hogy a baba sérülni fog a szex közben. Jó hír, hogy a normál együttlét mellett a baba egyáltalán nincsen veszélyben, inkább kellemesen elringatja a mozgás. 

A fellángoló libidó éppen a fent leírtak miatt nem gond. Kiváltója jellemzően az, hogy a terhességgel a medencetájék vérellátása is fokozódik, ami a nemi vágyra is hatással van. Mint azt írtuk, a szex a babának nem árt, vagyis amíg a kezelőorvos mást nem mond, semmi sem áll a pár útjába. 

Szőrzet  

A szőrzet változásai szintén azok közé a változások közé tartoznak, melyeket a kismamák örömmel fognak. A haj csillogó és élettel teli lesz, míg a testszőrzet növekedése lelassul, sok esetben meg is áll. Ennek hátterében is a hormonális változások állnak, de sajnos, a baba születése után nem sokkal ez az kellemes „mellékhatás” eltűnik, és minden visszatér az eredeti növekedési gyorsaságához. 

 

 

Scheftsik TamásIjesztő, vagy szokatlan változások a testben a terhesség alatt