Hírek

Óvatosan a D-vitamin készítményekkel – a többségük allergén anyagokat tartalmaz!

Mostanra nagyon jól tudjuk, hogy a D-vitamin pótlása milyen fontos. Tudjuk, hogy az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, ami a pandémia idején fontos információ. Azt is tudjuk, hogy a várandósság során a D-vitamin nem csak az anya, de a baba számára is nélkülözhetetlen, hiányában komoly gondok alakulnak ki. Sokan mégsem szedik a D-vitamin készítményeket, egyszerűen azért, mert nem tehetik. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Miért nem? 

Ha tudjuk, hogy mennyire fontos a D-vitamin, akkor sokan miért nem gondoskodnak a pótlásáról? Nos, a válasz egyszerű: mert nem tehetik. A D-vitamin készítmények ugyanis nagyon különbözőek, de egy dologban rendszerint megegyeznek, ez pedig a szójabab olaj tartalom. Szinte kivétel nélkül alkalmazzák ezt az anyagot, amivel azonban van némi gond. 

Jelesül az, hogy a szójabab olaj egy allergén anyag, melyre meglepően sokan érzékenyek, számukra pedig a D-vitamin pótlása így erősen körülményes. Hiszen az allergének mellett a D-vitamin készítményeknek is meg kell felelni egy sor elvárásnak. 

Sok szempont 

Az, hogy ne allergizáljon egy vitaminkészítmény alapelvárásnak tekinthető – gondolnánk, de ez sajnos nincsen így. A szójabab-olaj mellett a tabletták nyelést segítő bevonó anyaga, de a színezékek is lehetnek allergének – ráadásul ezekre többnyire nincs is igazán szükség. 

A vitaminkészítmények esetében a felszívódás kiemelten fontos, hiszen csak jó hasznosulás mellett képesek ellátni azt a feladatot, amiért pénzt adtunk ki rájuk. A hasznosuláshoz két részlet fontos: egyrészt maga az anyag, másrészt a segédanyagok. A D-vitamin esetében a felszívódást nagyban segíti a kalcium és a magnézium, de minden anyagnak megvannak a maga “segédanyagai” – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Természetesen maga az anyag sem mindegy, milyen formában szerepel a készítményben. A biológiailag aktív anyagok hasznosítása a szervezet számára lényegesen könnyebb – ebből következően egy tablettából nagyobb mennyiséget hasznosítunk. A D-vitamin esetében a D3 variációt érdemes keresni, hiszen ennek a legjobb a hasznosulása (más anyagok esetében jellemzően a –citrát és a –glükonát verziókat érdemes keresni). 

Elég a Nap? 

A D-vitamin egy hormonszerű anyag, melyet a szervezet önmaga is képes előállítani, amihez nem is kell más, mint a napsütés. És hogy elegendő-e az a mennyiség, amit így hoz létre a szervezet? Igen! Már persze akkor, ha létrehozza. Ha ugyanis hosszú ruhában vagyunk, vagy éppen a felhők takarják a Napot, esetleg épp a télben, vagy a tél végén vagyunk, akkor a D-vitamin előállítása nehézkes, ilyenkor a raktárakból építkezik a szervezet. A téli időszak végére azonban a raktárak is kiürülnek, így a pótlás lényeges kérdéssé válik. 

Abban az esetben is érdemes a pótlást választani, ha történetesen kismamáról van szó. Egyrészt náluk a D-vitamin igénye is megnövekszik, másrészt a napsütéssel járó meleget is nehezebben viselik, sokszor pedig a pocak napoztatása sem jó ötlet. Esetükben ráadásul általános tápanyagigény növekedéssel lehet számolni, melyre a szakemberek szinte minden esetben várandósvitamin szedését javasolják. Ilyenkor csupán olyat kell keresni, mely komplex, D3 formában tartalmazza a D-vitamint, nem allergizál – vagy legalább minimális annak esélye – és megfelelően szolgálja ki a három trimeszter eltérő igényeit. 

 

Scheftsik TamásÓvatosan a D-vitamin készítményekkel – a többségük allergén anyagokat tartalmaz!