Hírek

A D-vitamin hiánya a terhesség alatt a születendő gyermek IQ-ját is negatívan befolyásolja

Tudjuk, hiszen számtalan tanulmány már rámutatott arra, hogy mekkora jelentősége is van a D-vitaminként ismert, hormonszerű anyagnak a szervezetben. Nem csak a felnőttek esetében, hanem a gyerekeknél is, sőt, a magzatok fejlődése szempontjából is kiemelkedő értéket képvisel. Egy friss kutatás most az értelmi képességek fejlődése és a D-vitamin közt tárt fel összefüggést! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

D-vitamin 

Nagyon sokszor mutattuk már be ezt az anyagot, tulajdonságait, fontosságát és a szervezetre gyakorolt legismertebb hatásait. Most egy újdonság kapcsán került megint előtérbe, és ez pedig az értelmi képességek fejlődése, pontosabban az IQ szint. 

A Seattle-i Gyermekkutató Intézet Gyermekegészségügyi, Viselkedési és Fejlesztési Tanszékének kutatója, a tanulmány vezetője, Melissa Melough a vizsgálatai során azt találta, hogy összefüggés van a gyermek IQ szintje, illetve a terhesség alatt a nők D-vitamin ellátottsága között.  A tanulmányban részt vevő nők közt sok kismama volt nagyobb kockázatnak kitéve a D-vitamin hiányának szempontjából. 

Hiány 

tanulmány kitér arra is, hogy jelenleg az emberek többsége D-vitamin hiánnyal küzd, ami az életmódnak köszönhető. Hiszen sokkal kevesebbet vagyunk a napon, ennek megfelelően, amikor mégis kimegyünk, a legégés ellen hosszabb ruházattal védekezünk, és ezek mind gátolják a test D-vitamin képzésének folyamatait, hiszen azokhoz közvetlen napsugárzás szükséges. 

Az IQ hányados mellett sajnos igen sok más területen is erősen romboló hatást vált ki a D-vitamin hiánya, így a tanulmány is, valamint a szakemberek is felhívják a figyelmet arra, hogy fontos az anyag pótlása, aminek egyik legkönnyebb formája a táplálékkigeészítők szedése, terhesség esetén a várandósvitamin. 

D2 – D3 

Nem véletlen, hogy a dobozokon kötelezően szerepeltetni kell, milyen típusú D-vitaminnal is állunk szemben. A D2 hasznosulása a D3-hoz képest jóval alacsonyabb, mivel előbbi még átalakításra szorul ahhoz, hogy a test érdemben tudjon vele foglalkozni – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

Ennek kapcsán meg kell jegyezni, hogy a várandósvitaminokban is figyelni kell arra, hogy a termék D3-vitamint tartalmazzon. Illetve nem csak erre, hanem érdemes olyan terméket választani, mely a lehető legtöbb anyagból a biológiailag aktív formát tartalmazza, hiszen így a felszívódás lényegese, akár 80%-kal is jobb lehet (a biológiailag aktív kötési formák praktikusan a –citrát és –glükonát kötéseket jelentik, pl.: cink-citrát;,réz-glükonát).  

A D-vitamin hasznosulása még jobb, ha más anyagok is jelen vannak, például a kalcium. Az egyes anyagok ugyanis segítik mások hasznosulását, ami tovább fokozhatja hatékonyságukat. Ezen kívül egy várandósvitamin esetében kiemelt jelentősége van a megfelelő tagolásnak is, hiszen az egyes trimesztereknek eltérő az igényrendszerük, nem pont ugyan azokat az anyagokat, és nem pont ugyan olyan dózisban igénylik, és ez bizony nagyon fontos szempont! 

 

Scheftsik TamásA D-vitamin hiánya a terhesség alatt a születendő gyermek IQ-ját is negatívan befolyásolja