Hírek

Az afrodiziákumok nem nagyon segítenek a terméketlenségen

A vágy, vagy éppen a termékenység elvesztése súlyos probléma, amit a férfiak talán még erősebben élnek meg, mint a nők. Az orvos említése ráadásul a legtöbb esetben csak félelmet vált ki az erősebbik nemből, hiába kínál megoldást a szakember. Sokkal szívesebben nyúlnak olyan módszerekhez, melyek az otthon kényelmében kecsegtetnek változással, de ez sok esetben csak hamis illúzió. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Afrodiziákumok 

Mindenki ismeri ezeket a szereket, ráadásul előszeretettel alkalmazzuk is őket. A legismertebbek közülük az osztriga, a csokoládé, a chili, a fahéj, de ide sorolható az avokádó, a cserebogár, a kőrisbogár, a vanília és még számtalan egyéb “finomság” is. 

Ezek közül egyeseknek pszichés hatásai vannak, másoknak a célja a vágy fokozása. Utóbbira jó példa a chili, mely telt, vörös ajkakat eredményez, mely igen csábító, mivel a női nemi szervekre emlékezteti a férfiakat, da a fahéjnak is hasonló hatása van. 

Vannak olyan szerek is, melyek a termékenységet hivatottak javítani. Ebben az esetben sokszor orvosilag nem igazolható, vagy nem vizsgált a hatás, de mindig egy adott elképzelés mentén alakul ki a képzettársítás: az adott anyag – legyen szó akár egy rovarról, növényről, bármi egyébről – olyan tápanyagokat tartalmaz, amiből az adott régióban viszonylag kevés áll rendelkezésre, vagy keveset visznek be a táplálkozás során. Így ezek az afrodiziákumok ilyen formán valóban képesek javítani a termékenységen, de csak nagyon kis mértékben. 

Igazi hatás 

A termékenység és a szexualitás másodlagos funkciók a létfenntartás mellett. Ennek azért van jelentősége, mert a testünk rangsorol: első körben a létfenntartásra összpontosít, azután jöhet minden más, persze csak ha marad elegendő tápanyag. Ha nem, akkor ezek a funkciók sérülnek – mondja Ratkó Tünde. 

Bár az afrodiziákumok is képesek lehetnek egy egész kis javulást hozni, tényleges eredményért inkább a tudomány felé forduljunk, és tudatosan töltsük fel a tápanyagraktárakat. Hogy szükség van-e erre? Tekintve, hogy a világon ma minden negyedik ember, azaz közel 2 milliárd személy tápanyaghiányos állapotokkal küzd – zömmel a fejlettebb országok lakói, vagyis nem az elmaradott régiók polgárai -, így a válasz egyértelműen igen! 

A termékenység megőrzésére és fokozására a hölgyek már gyakorlottan hívják segítségül a megfelelő bontású, a trimeszterek igényeit kiszolgáló várandósvitamint. Az erősebbik nem esetében a megoldást a kifejezetten számukra kifejlesztett vitaminkészítmények jelenthetik, illetve ezek közül is azok, melyek megfelelően komplexek, és szerves kötésű anyagokat tartalmaznak. Előbbire azért van szükség, mert az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, mint a vas és a C-vitamin, a réz és a cink vagy a D-vitamin és a kalcium esetében. A szerves kötés – praktikusan a -citrátok és -glükonátok – pedig lehetővé teszi, hogy az egyes anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb legyen! 

Nem kell orvos? 

A kiegyensúlyozott, egészséges étkezés, a mozgás és a tápanyagok megfelelő pótlása az esetek nagy többségélben megoldja a problémát. Ha azonban nem, akkor a szakember segítsége kikerülhetetlen. A jó dolog, hogy a vizsgálatok fájdalommentesek és gyorsak, vagyis félni teljesen felesleges tőlük. Ellenben szükségesek, hiszen olyan mögöttes betegségeket is feltárhatnak, melyek kezelés nélkül folyamatosan útját állják majd a családalapításnak. 

 

Scheftsik TamásAz afrodiziákumok nem nagyon segítenek a terméketlenségen