Hírek

Befolyásolhatják a vitaminok a menstruációs ciklust?

Amikor egy pár hölgy tagja várandósvitamint kezd szedni – és az ok nem a már megfogant gyermek kihordásának zökkenőmentessé tétele -, sokszor előfordul, hogy a menzesz megzavarodik. De vajon mi lehet ennek az oka? Hiszen “csak” vitaminokról van szó, vagy mégsem? 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A tökéletes menzesz 

Egyes nőknél a menzesz 28 napra érkezik, míg másoknál 30 napra, megint másoknál 26 napra. A nagykönyvi adatok nem azt mutatják meg, hogy hogyan kell működnie a szervezetnek, hanem azt, hogy hogyan működik az átlag. Vagyis sokkal szerencsésebb egy tól-ig időszakot meghatározni, amíg “normális” időszakonként jelentkezik a menstruáció. 

De mi a helyzet abban az esetben, amikor egy egyszerű vitaminkészítmény eltolja, összezavarja, akár rendszertelenné teszi a menzeszt? Ilyenkor mi a teendő? Abba kell gyorsan hagyni a szedést, és mással próbálkozni? 

A válasz természetesen az, hogy nem. A vitaminkészítmények nem képesek komoly kárt tenni a szervezetben, sőt, tulajdonképpen semmilyen kárt nem tudnak tenni, főleg, ha betartjuk az adagolásukat. Ellenkező esetben a zsíroldékony vitaminok okozhatnak problémát, de nem a menzesz összezavarásával. Akkor vajon miért történik mégis sokszor ilyen? 

Vitaminok és menzesz 

A menstruáció egyike azoknak a folyamatoknak a testben, melyek fenntartása nem létszükséglet. Ezt nagyon jól mutatja az is, hogy ha valakinek étkezési zavarai vannak, jellemzően a menzeszén is meglátszik. És itt máris láthatjuk a kapcsolatot a tápanyagok és a normál menzesz között. Mivel a funkció nem létszükséglet, így a test csak abban az esetben tudja normál tartományban, „rendeltetésszerűen” lefolytatni, ha megfelelő a tápanyag ellátottsága. Ha nem, akkor a tápanyagokat máshol használja fel, így a nem létszükségletű folyamatok sérülhetnek. 

A sérülés ebben az esetben nem látványos, sőt, sokszor észre sem vesszük, hogy gond van. Ez pontosabban azt takarja, hogy sok esetben egy szépen beállt, rendszeres menzesszel él a nő, ám ha a megfelelő tápanyagpótlást választja, az hirtelen felborul, rendszertelenné válik, majd néhány hónap után beáll egy másik tartományra. És innentől valóban “normál” menzeszről lehet beszélni. 

Egy vitamin, sok funkció 

Meglepő lehet, de a megfelelő tápanyag ellátottság igen sok funkcióba beleszól a test működésében. Tulajdonképpen minden rendszer, legyen szó az endokrin, az emésztő, vagy a kiválasztó rendszerekről, de ide sorolhatjuk az agyi funkciókat is – vagyis minden rendszer működése a megfelelő tápanyag ellátottságtól függ – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

A megfelelőt azonban mindenképpen értelmezni kell. Sok vitaminkészítmény ugyanis szervetlen kötésben tartalmazza az anyagokat. Ezek nyilván nem csak vitaminok, hanem ásványi anyagok és nyomelemek, hiszen nem kizárólag vitaminokra van szüksége a szervezetnek, nem csak ezeket értjük tápanyag alatt. A szervezetlen kötésű anyagok hasznosulása azonban szánalmasan alacsony, technikailag a bevitt mennyiség durván felét, vagy többet egyszerűen kipisiljük, mert a szervezet nem képes hasznosítani azt, holott nagy szüksége lenne rá. Éppen ezért keressük a szerves, biológiailag aktív kötési formákkal rendelkező anyagokat (praktikusan a –citrát és –glükonát kötések), mert ezek hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. 

Mindent összezavar 

Abban az esetben, ha ijesztő mértékben szól bele a folyamatokba egy várandósvitamin szedése, és ez aggaszt minket, akkor érdemes felkeresni a szakorvost. Szinte biztos, hogy nem a vitaminkészítmény lesz a ludas, elvégre, ha ilyen kalibát lenne képes okozni, nem lehetne egyszerűen, vény nélkül hozzájutni a gyógyszertárakban, különösen nem várandós kismamáknak. Ám a nyugalom sokkal fontosabb, így az orvos egy gyors vizsgálattal kiderítheti, ha gond van. 

 

Scheftsik TamásBefolyásolhatják a vitaminok a menstruációs ciklust?