Hírek

Létezik könnyebb út a szüléshez, de az nem a császármetszés!

Egyre csak nő a császármetszéssel világra jött gyermekek száma hazánkban. Csak az elmúlt évben 1%-os növekedéssel lehetett számolni, 10 év alatt pedig 9%-kal nőtt ennek a beavatkozásnak az aránya. Sajnos, sok esetben maguk a kismamák szeretnék a beavatkozást, mert úgy gondolják, egyszerűbb, mint a hüvelyi úton történő szülés. Pedig nagyot tévednek. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termé

kenységi specialista van a segítségünkre. 

A könnyebb út 

A szülés maga egy érdekes folyamat. Igen nagy fájdalommal is járhat, de az agyunk ezt az emléket jelentősen módosítja, hogy a kismamának ne menjen el a kedve az újabb szüléstől. Ezt a természet igen régóta remekül kitalálta, de azzal is tisztában kell lenni, hogy nem volt célja a hatalmas fájdalom. 

Alapvetően a nők teste úgy van “kitalálva”, hogy alkalmas legyen egy másik élet világra hozatalára. Vagyis abban az esetben, ha a test megfelelően működik, akkor a szülés – bár így is nagy kihívás – messze nem egy teljesíthetetlen feladat. Ráadásul a regenerálódása is sokkal rövidebb ideig tart, mint egy császármetszésnek. 

Nem szabad elfelejteni, hogy a császármetszés bizony egy műtét, egy nyílt, alhasi műtét, mely még akkor is komoly kockázatot rejt magában, ha rutineljárásnak számít. A szülés természetes folyamat, amihez a test az évmilliók alatt hozzászokott, készült rá, ám a műtétek a modern orvoslás találmányai. Nagyon hasznosak, ám abban az esetben, ha van más megoldása, természetes megoldása a helyzetnek, mindenképpen azt kell választani – ezt ösztönzi majd az új szülési protokoll is. 

Valóban könnyebb 

A szülést mindenki szeretné megkönnyíteni, amin nem is lehet csodálkozni. Ennek útja azonban biztosan nem egy olyan műtét vállalása, rosszabb esetben kérése, melyre nincsen feltétlenül szükség – mondja Ratkó Tünde. 

A megoldás, vagyis amivel a szülés lényegesen könnyebbé tehető, az a megfelelő tápanyagellátottság, mely a test működését optimális szintre hozza. Ezt azonban ma már csupán étkezéssel elérni szinte lehetetlen, ezért ajánlják a szakemberek is a várandósvitamin szedését. Amennyiben a megfelelő terméket választjuk – vagyis komplex, szerves kötésű anyagokat tartalmazó (-citrát, –glükonát), és megfelelően, a trimeszterek szükségleteit szem előtt tartó módon tagolt vitaminkészítmény mellett tesszük le a voksunkat, akkor sokat tesszük azért, hogy a szülést megkönnyítsük. 

A szerves kötéseknek hála (pl.: cink-citrát, vas-glükonát) ugyanis az anyagok akár 80%-kal is jobb lehet a hasznosulási arány. Bár sokan elfelejtik, az extra tápanyagokra nem csak a baba fejlődése miatt van szüksége a nőknek. Ez a plusz tápanyagmennyiség gondoskodik arról, hogy a bőr képes legyen sérülés nélkül elviselni a tágulási folyamatot, legyen szó akár a pocak kerekedéséről, akár a szülési tágulásról. Ugyancsak a tápanyagok teszik lehetővé azt is, hogy mind a baba mind az anya felkészülten álljon neki a vajúdási és szülési időnek, hiszen ez rengeteg energiát igényel mindkettőjüktől. És igen, a tápanyagok megfelelő mennyisége teszi lehetővé azt is, hogy a kismama a szülést követő napon már csupán kisebb fájdalmakkal sétálhasson, képes legyen szoptatni a babáját, és elkerülni a szülés utáni depressziónak nevezett, tápanyaghiányos állapotokra visszavezethető betegséget is. 

Tényleg kockázatos? 

Sokan mondják, hogy a császármetszésnél ejtett vágás után maradó heg az egyetlen kellemetlenség, amivel számolni kell, és az is a bikini vonala alatt található, vagyis a bugyi elrejti. Ők azonban nem szakemberek, hiszen az orvosok pontosan tisztában vannak azzal, hogy egy műtét minden esetben kockázattal jár (kezdve az esetlegesen kialakuló allergiás reakcióktól egészen addig, hogy a szervezet nem képes tolerálni a műtéttel járó sokkot, és tragédia történik). 

A terhesség és a szülés folyamata teljesen természetesek, ám rohanó világunk felgyorsult eseményei szükségessé teszik a támogatását. Ez egyrészt a tápanyagpótlásban valósul meg, másrészt pedig abban, hogy orvosaink rendszeres kontrollviszgálatokkal figyelik a kismamát és a babát, hogy minden a lehető legnagyobb rendben legyen a várandósság alatt és a szülésnél is. 

 

Scheftsik TamásLétezik könnyebb út a szüléshez, de az nem a császármetszés!