Hírek

Nem mindegy, milyen folsavat szed!

 A folsav kiemelt fontosságú a szervezet számára, ez nem is lehet kérdés. Ma már azt is tudjuk, hogy nem mindenki képes hasznosítani azt a folsavat, ami a patikák polcain, vagy a vársandósvitaminokban található. De azért ez nem ilyen egyszerű. 

A kérdés tisztázásában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre. 

Folsav – folát 

A két fogalmat szinonimakét használjuk, pedig nem kellene, ugyanis nem azonosak. A folát a B9-vitaminnak az a formája, mely az ételekben található meg. Ezt minden szervezet képes hasznosítani, ami nagyon jó hír, csakhogy megemelt bevitele nagyon nem egyszerű, hiszen ahogyan minden tápanyagnak, a folátnak a mennyisége is jelentősen csökkent az ételeinkben az utóbbi 50 évben. 

Többek közt ez az oka annak, hogy a szakemberek ma már javasolják a várandósvitamin a terhességre való felkészüléstől kezdve, hiszen ez az időszak kiemelten fontos a B9-vitamin hatásának szempontjából. 

folátot azonban úgy, ahogyan az a természetben megtalálható, nem lehet előállítani, csak egy kicsit módosított formában, folsavként. Ez ugyanis egy oxidált molekula, melynek nincsen koenzim-aktivitása. Ahhoz, hogy a szervezet képes legyen felhasználni egy sor biokémiai átalakuláson kell átmennie, amit azonban nem minden ember szervezete képes végrehajtani. A folsav – vagy második generációs folsav átalakításához a pajzsmirigy által termelt anyagokra van szükség, egészen pontosan az MTHFR gén által termelt enzimre. Sajnos azonban ez a gén az emberek 50%-nál mutálódott formában van jelen, így azonban ők nem képesek hasznosítani a folsav második generációs formáját. 

Több generáció 

Persze nekik sem kell lemondani a velőcsőzáródási rendellenességek egyik legnagyobb kivédőjéről, csupán másik generációból kell választani, hiszen nem csak a fent említett kettő létezik – mondja Ratkó Tünde. 

(6S)-5-metil-tetrahidrofolát kalciumsó néven valószínűleg kevesen ismerik a B9-vitamint, pedig ez a harmadik generáció. Tulajdonképpen arról van szó, hogy 1989-ben sikerült megalkotni azt az anyagot, mely különösebb átalakítás nélkül képes hasznosulni a szervezetben, vagyis itt már nem gond, hogy ha valakinél az MTHFR gén mutációja van jelen, a vitamin akkor is hasznosulhat. 

(6S)-5-metil-tetrahidrofolát glükozaminsó (Quatrefolic) néven létezik a B9-vitamin negyedik generációja. Ebben az anyagban sikerült elérni a kellő stabilitást, és a harmadik generációhoz képes jelentősen növelni a vízoldékonyságot. Erre azért van szükség, mert így a hasznosulási arány is lényegesen javul – és ebben az esetben sem jelent már gondot a mutálódott MTHFR gén -, így ez a generáció képes a leginkább védeni a magzatot a velőcsőzáródási rendellenesség kialakulásától, és ellátni az összes feladatot, mely ehhez a vitaminhoz tartozik. 

Quatrefolic megjelenésével a B9-vitamin hasznosulásának mértéke jelentősen megnő. Érdemes tehát olyan készítményt választani, melyben negyedik generációs folsav található, ám ebből kifejezetten kevés van jelen a piacon, vagyis mindenképpen el kell olvasni az összetételét a készítménynek.  

Mivel várandósvitaminról van szó, a folsav mellett mindenképpen figyelni kell arra is, hogy az megfelelően tagolt legyen, hiszen a terhesség három trimeszterének eltérőek a tápanyagigényei is. Emellett a komplexitás is fontos, hiszen az egyes anyagok hasznosulását más agyagok elősegítik, mint a cink és a réz, vagy a vas és a C-vitamin esetében. Ahogyan a folsavnál is fontos, hogy milyen kötési formában van jelen a hasznosulása miatt, a többi anyagnál is figyelni kell erre, a –citrát és –glükonát formák biológiailag aktívak, vagyis a szervezet lényegesen könnyebben hasznosítja őket, mint például az –oxid kötési formákat. 

Fontos kiemelni, hogy a folsavra – pontosabban a jól hasznosuló B9-vitaminra nem csak a várandósság első hat hetében van nagy szükség. Tény, hogy az anyag kiemelt jelentőségű a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében. Emellett azonban szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében, a vérlemezkék előállításában, az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében és egy sor más, rendkívül fontos folyamatban, így emelt dózisú bevitele a szoptatás végéig ajánlott! 

 

Scheftsik TamásNem mindegy, milyen folsavat szed!