Hírek

Az önmegtartóztatás nem hatásos a férfinál, ha a gyermeknemzés a cél

Nagyon sok pár küzd ma a világon azzal, hogy a családalapítás a kitartó próbálkozások ellenére is várat magára. Ha pedig ez így van, akkor az ember elkezd kipróbálni házi praktikákat, melyek vagy segítenek, vagy nem. A férfiak esetében van egy igen elterjedt módszer, amit ilyenkor – főleg a párjuk unszolására – alkalmazni szoktak, pedig az eredménye messze nem az, mint amire számítanánk. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre. 

Fogd vissza magad 

A családalapítás elengedhetetlen és igen kellemes része a szex. Ha azonban a baba várat magára, akkor a szeretkezés is megkeseredhet, ami komoly gondokat jelent. Hát még az, ha segítő szándékkal olyan dolgokat erőltetünk magunkra, amik kicsit sem használnak. 

A szex nem csak a párkapcsolatnak elengedhetetlenül fontos része, hanem a kiegyensúlyozott életnek is. Ha a családalapítás sikertelensége miatt a szex feladattá válik, egy kötelező rutinná, amiben a pár már nem leli örömét, az sajnos a legtöbb esetben a kapcsolatot is megöli, éppen ezért erre különösen figyelni kell. A baba nem azért nem jön, mert nem elég gyakoriak az együttlétek, és nem is azért, mert túl gyakoriak. 

A férfi oldaláról szemlélve a családalapításnak a feltétele a megfelelő minőségű és mennyiségű sperma. Ha a baba várat magára, sokan fordulnak az önmegtartóztatás felé, hogy növeljék a spermaszámot, így pedig a baba esélyét. Ez azonban nem jó megoldás. 

Spermatermelés 

spermatogenezis egy igen összetett folyamat, mely nagyjából 100 napot felölelő ciklus (a termeléssel, éréssel együtt). Ez azt is jelenti, hogy az ejakulátumban megjelenő spermiumok nem “frissek”, nem akkor termelődtek. A here kanyarulatos csatornácskái ugyanis nevük sugalmazásával ellentétben igen nagy mennyiségben tárolják a spermiumokat, nagyjából 30 ejakulátumra elegendő mennyiséget – mondja Ratkó Tünde. 

Az önmegtartóztatással és a hosszú előjátékkal elérhető, hogy az ejakulátum mennyisége, valamint annak spermatartalma megnövekedjen. De ez a növekedés egyrészt nem számottevő, másrészt önmagában kevés. A spermaszám ugyanis csak az egyik összetevője a férfi termékenységének, és a sperma minőségi megfelelősége nélkül semmit nem ér (ugyanez fordítva is igaz). Ráadásul a mennyiségi növekedésért cserébe a minőség sajnos romlik. Fontos, hogy különbséget tegyünk a sperma mennyisége és az ejakulátum mennyisége közt, hiszen a kettő messze nem ugyan az. Utóbbinak ugyanis nagyjából a 20-25%-a spermium. 

A cél tehát nem a mennyiség növelése, hanem a normál termékenység visszaállítása. Vagyis a spermaszám és a minőség egyidejű helyreállítása. Az önmegtartóztatás bár valóban kicsit megnöveli a spermaszámot, ám a rendszeres – nagyjából kétnaponta történő – szex, vagy maszturbálás frissíti az állományt, ez pedig fontosabb! 

A normál termékenység visszaállítása – ha a felborulás hátterében nem betegség vagy anatómiai eltérés áll – a megfelelő tápanyagok bevitelével megoldható. De ez sajnos nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. A megfelelő tápanyag mennyiséget ugyanis napjainkban étkezéssel fedezni szinte lehetetlen – nem véletlen, hogy mára a férfiak közel fele csökkent spermaszámmal éli életét. Az élelmiszerek beltartalma (vitamin, nyomelem és ásványi anyag) jelentősen lecsökkent, valamint a stressz, a mozgáshiány és a tartósítószerek, vegyszerek jelentette terhelés is mind romboló tényező. 

A szakemberek ma már a nőknek a várandósvitamin szedését a babatervezéstől javasolják, hogy szervezetük felkészülhessen a kihívásra. A férfiak szervezetét ugyanígy fel lehet készíteni, hogy a megtermékenyítés nagyobb eséllyel legyen sikeres. Ehhez rendelkezésre állnak férfivitaminok. Ha azonban nem csak a pénzt akarjuk kidobni az ablakon, akkor szerves, biológiailag aktív anyagokat tartalmazó készítményt válasszunk (ez jellemzően –citrát és –glükonát kötési formákat jelent, mely a termékek összetételénél van feltüntetve). Ezzel ugyanis az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Emellett fontos a komplexitás is, hiszen az egyes anyagok segítik mások beépülését a szervezetbe – mint a C-vitamin és a vas, a cink és a réz vagy a D-vitamin és a kalcium esetében. 

 

Scheftsik TamásAz önmegtartóztatás nem hatásos a férfinál, ha a gyermeknemzés a cél