Hírek

Ha rendben van a szex, az még nem garancia a termékenységre!

A férfiak esetében a terméketlenség, vagy a csökkent termékenység megállapítása körülményes. Nem azért, mert nehezebben kimutatható, mint a hölgyek esetében, egyszerűen azért, mert a férfiak sokszor úgy érzik, náluk minden rendben van, hiszen minden megtörténik, aminek meg kell történnie szex közben. De ennyi valóban elég?

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

A szex nem minden

A férfiak „részvétele a babagyártásban” a közhiedelem szerint a szexben merül ki. Ez persze nem igaz, hiszen a baba fejlődése, főleg mentális síkon nagyon is függ az édesapától, és az ő részvételétől a terhességben (érintésektől, hangoktól, szeretettől, törődéstől, stb.). Ám tény, hogy biológiailag a férfiak szerepe a fogantatásnál a legnagyobb.

Hogy miért hiszik sokan az erősebbik nem képviselői közül, hogy ha nem jön a baba, akkor csak a nő lehet a hibás? Ennek több oka is van, de az egyik legerősebb az, hogy náluk ránézése minden rendben van. Ez egészen pontosan az ejakulátumot jelenti, hiszen az mennyiségileg tökéletes. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy minden rendben van.

Nem ugyan az

Hogy megértsük az ejakulátum és a fogantatás közötti összefüggést mindenekelőtt tisztázzuk, hogy annak csak egy része a sperma, vagyis az örökítőanyag átadására képes hímivarsejt. Egészen kicsi része, szám szerint 0.5 – 1 %-ka. Emellett a nemi mirigyek által termelt összetevők vannak még jelen, melyek vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaznak, segítik a sejtek gyorsabb haladását, védelmet és megfelelő közeget biztosítanak számukra, hogy elérhessék és megtermékenyíthessék a petesejtet. Vagyis az, hogy az ejakulátum mennyisége normális, sajnos nem jelenti azt, hogy a spermiumok száma is megfelelő.

Mindehhez még az is hozzátartozik, hogy normál esetben a hímivarsejtek közel 90%-a lehet sérült, vagyis nem jól úszik, két feje van, vagy egyszerűen nem is mozdul meg. Bár az arány ijesztő, de normál mennyiségnél ez nem jelent gondot, hiszen a 150-200 millió sejtből így is életképes és erős 15-20 millió, melyek közül csak egyetlen egy kell a megtermékenyítéshez. Ha azonban csökkent a spermaszám, akkor már komoly gondban lehetünk – mondja Ratkó Tünde.

Mit tehetünk?

Mindenképpen érdemes spermavizsgálatot csináltatni, ha várat magára a családalapítás. Ebből kiderülhet a hímivarsejtek száma, minősége, mozgékonysága, minden olyan adat, mely nagyban meghatározza a férfi termékenységet.

Mi magunk is tehetünk a normál termékenységért. A környezeti hatások (stressz, szmog, élelmiszerek minősége, stb.) jelentősen rontják a spermaszámot, ezt pedig akkor tudjuk kompenzálni, ha a megfelelő tápanyagellátottságot biztosítjuk – természetesen akkor, ha a háttérben nem áll betegség. A tápanyagok bevitele az élelmiszerek beltartalmának romlása miatt ma már jellemzően külső források támogatásával történik. A megfelelő férfivitamin azonban ritka. Nem csak komplexnek kell ugyanis lennie (az egyes anyagok segítik mások felszívódását – pl.: réz-cink), hanem fontos, hogy az anyagokat biológiailag aktív, szerves formában tartalmazza, hiszen így azok felszívódási aránya 80%-kal is nőhet!

Hatását azonban még így is csak nagyjából 3-5 hónap múlva érezhetjük. A spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata ugyanis 74 napos időszak, és azt, hogy ez pontosan mikor indul, nem lehet kiszámítani. Így a vizsgálatokat 4-5 havonta érdemes ismételni, ilyenkor a megfelelő vitamin szedése mellett már megmutatkoznak a változások.

Scheftsik TamásHa rendben van a szex, az még nem garancia a termékenységre!