Hírek

Óvatosan a diétával, a leendő családja múlhat rajta

Itt az új év, és ezzel együtt jellemzően a fogadalmak is. Köztük is az egyik legnépszerűbb – kiváltképp a hölgyek körében – a fogyás ígérete. Ilyenkor azonban sokan nagy hibát vétenek, melynek később keserűen fizetik meg az árát!

A diéták nőgyógyászati veszélyeiről Ratkó Tünde beszél.

Miért jó?

A diéta, illetve igazából a súlyvesztés kifejezetten hasznos, ha van miből leadni. A feleslegese zsír ugyanis nem csak esztétikai gondokat okoz!

A súlytöbblet erős befolyással van a közérzetünkre. Hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, a keringési és szívproblémákra, de ezek valahogy nem annyira riasztóak, mivel jellemzően csak későn találkozunk velük, vagy nem igazán vesszük őket komolyan. A többletzsír esetében azonban számolni kell azzal is, hogy a lerakódott felesleg hormontermelő egységként is üzemel.

Ez a tulajdonsága teszi igazán veszélyessé, mivel így elősegíti a PCOS és más, hormonális betegségek kialakulását, valamint ezeken keresztül a meddőség kialakulását is. A súlytöbblettől való szabadulás tehát jól felfogott érdekünk, különösen akkor, ha családot is szeretnénk alapítani.

Mi a baj a diétával?

A diéták nagy hátránya, hogy jellemzően drasztikusak, és nem a kiegyensúlyozott táplálkozást tartják szem előtt. Hogy ez miért gond? Természetesen azért, mert így a szervezet egyensúlya is felborul.

Amikor egy nem jól átgondolt diétába kezdünk, akkor olyan tápanyagokat is megvonunk a szervezettől, melyekre szüksége van ahhoz, hogy megfelelően működhessen. Ez a kezdetekben nem okoz változást, mivel jó esetben van annyi tartaléka a szervezetnek, hogy az átmeneti időszakot kipótolja, vagyis a funkciók nem sérülnek. Napjainkban azonban az étkezési kultúra is átalakult, és az élelmiszerek beltartalma is jelentősen csökkent. Ez azt jelenti, hogy rengeteg a félkészen vásárolt étel, a fast food, és a rohanó életmód mellett kevés időt szánunk az egészséges fogások elkészítésére. De még ha szánnánk is, akkor is nagyon nehéz a dolgunk a tápanyagok tekintetében, mivel a tömegtermelésnek „hála”, az élelmiszerek beltartalma (vagyis nyomelem, ásványi anyag és vitamintartalma) jelentősen lecsökkent.

Nagyon sok esetben diéta nélkül is tápanyagpótlásra szorul a szervezet, diéta esetén azonban ennek esélye jelentősen megnő – mondja Ratkó Tünde. És hogy miért olyan nagy gond, ha egy kis hiány alakul ki? Ezt ugyanis a legtöbbször nem vesszük észre a mindennapjainkon. A szervezet ugyanis törekszik arra, hogy a létfenntartáshoz szükséges minden rendszer kifogástalanul működjön. A többi azonban könnyebben sérül a tápanyaghiány következtében. Ilyen rendszer a szaporodás szervrendszere is, mely sajnos az első között sínyli meg a nem megfelelő táplálkozást és a mozgáshiányt.

Akkor hogyan lehet fogyni?

A kérdés jó, a válasz pedig unásig ismételt: megfelelő étkezéssel és mozgással. A diéta szinte soha nem jó megoldás, kivétel persze, ha szakember is segít annak kialakításában.

A diéta mellett is, és a mindennapokban is fontos, hogy a tápanyagokat pótoljuk, különösen akkor, ha családot is szeretnénk. Ez az oka annak, hogy ma már a szakemberek jelentős többsége már a családtervezés időpontjától javasolja a várandósvitamin szedését.

A jó várandósvitamin ismérve pedig a megfelelő tagoltság (így minden trimeszterben az annak megfelelő tápanyagösszetétel jut a szervezetbe), a komplex kialakítás (vagyis minél több anyag jelenléte), és a biológiailag aktív, szerves (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) anyagok használata. Az ilyen vitamin szedése mellett a tápanyagok felszívódásának aránya 80%-kal is nőhet, jelentősen növelve a tápanyagraktárak töltöttségét, így javítva a várandósság kialakulásának lehetőségét.

Scheftsik TamásÓvatosan a diétával, a leendő családja múlhat rajta