Hírek

Fontos a sperma mozgékonysága?

A férfiak többsége azt ma már tudja, hogy a termékenységük szempontjából fontos, hogy mennyi sperma van az ondóban. Azt azonban sokszor elfelejtik, hogy a spermaszám csak egy adat abból a háromból, amivel pontos képet kaphatunk a nemzőképességről.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Mennyiség, minőség, mozgékonyság

A termékenységi mutató – a férfiak esetében – egy mesterhármasból adódik: a sperma mennyisége, minősége, és mozgékonysága! Emellett természetesen még számtalan tényező befolyásolja a normál nemzőképességet, de a spermiumok állapota kiemelten fontos – hiszen egy esetleges mesterséges megtermékenyítésnél ez döntő tényező!

A mennyiség kérdésében sokszor és sok helyen tisztázták már, hogy az évekkel ezelőtti adat, vagyis a 200 millió/ml spermaszám mára már nem helytálló. Sajnos a környezeti ártalmaknak és a rengeteg stressznek, valamint az ezekből fakadó tápanyaghiányos állapotnak köszönhetően mára az átlagos érték 60-120 millió/ml. 20 millió/ml alatt tekintik kórosnak a spermahiányt, egy ejakulátumon belül (ez jellemzően 2ml) 40 millió a legkisebb szám, melyet az orvostudomány még nem értelmez kórosnak.

A mozgékonyság egy másik kérdés. A spermiumok felépítésüket tekintve egy fejből, és egy farokból állnak. A farok csapkodásával jutnak előre, vagyis így képesek mozogni. Fontos tisztázni, hogy ez a mozgás nem mindig célravezető, mivel a farok nem a legalkalmasabb eszköz az egyenes vonalú haladásra. Ennek megfelelően az egészséges spermák között is rengeteg az olyan, mely csak körbe-körbe mozog, hiába úszik erőteljesen. A mozgáshoz energia is kell, ezt pedig az ondóból nyeri a spermium. Sokan összetévesztik, ugyanis a kettő nem ugyan az: a sperma az ondónak csupán 0,5-1%-át teszi ki. A többi a mirigyek által termelt nedv, mely tápanyagokban és vitaminokban is gazdag. Ez a közeg teszi lehetővé a megfelelő spermaaktivitást.

Miért nem mozog?

A spermiumok mozgási mechanizmusa egy igen összetett rendszer, melybe beleszól a többek között a petesejt membránja által termelt, úgynevezett anandamid vegyület. A mozgáshoz azonban mindenképpen energia szükséges, melyet egyrészt az ondóban, másrészt magában a sejtben találhatunk.

Energiát a tápanyagokból képes a sejt előállítani, így a megfelelő tápanyagellátottság a spermatermelés, és a spermaminőség-mozgékonyság egyik alappillére – mondja Ratkó Tünde. Sokan tudják, hogy ehhez cinkre van szükség. Azt már kevesebben, hogy emellett C-vitaminra, vasra, rézre, magnéziumra és egy sor másik anyagra is, melyek kombinációi adják meg a kezdőlökést a normál termékenységnek.

Ahogyan arról már volt szó, a környezeti hatások erősen rányomják bélyegüket a férfiak termékenységére. Ennek egyik oka, hogy a szmog, a stressz, a vegyszerek, a nem megfelelő táplálkozás miatt a test lényegesen több energiát használ fel úgy, hogy még csak nem is kapja meg az alapvetően szükséges anyagokat olyan mennyiségben, mint kellene. Ennek következtében endokrinológiai gondok, termékenységi problémák, vagy éppen vércukorszint problémák alakulnak ki.

A babatervezés időszakában mindenképpen érdemes a szervezetet támogatni, hogy a sperma képzése, és annak minősége javulhasson. Mivel a spermiumok létrehozása, vagyis a spermatogenezis közel három hónapos folyamat, így ennyi idő mindenképpen kell ahhoz, hogy a plusz tápanyagok hatni kezdjenek. A vitaminkészítmények, melyek kifejezetten férfiaknak készültek, jó tápanyagforrást jelentenek, de csak bizonyos feltételekkel:

– komplexitás: az egyes tápanyagok segítik mások felszívódását (pl.: cink-réz, C-vitamin, vas), így a készítmény komplexitása, vagyis hogy minél több féle vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmazzon alapkövetelmény.

– felszívódás: az anyagokat nem csak bevinni kell, a lehető legjobb felszívódást is biztosítani kell. Ehhez biológiailag aktív, szerves összetevőket (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) a legnagyobb számban tartalmazó készítményt kell választani, hiszen így az anyagok felszívódása akár 80%-kal is növelhető!

Scheftsik TamásFontos a sperma mozgékonysága?