Hírek

A várandósság alatti túlzott hízás veszélyeket is rejt magában

Tudjuk, hiszen számtalanszor olvashattuk már, hogy vigyázni kell a súlygyarapodással a terhesség alatt. Sokan azonban nem értik, hogy milyen veszélyeket is rejt az, ha túl sokat szednek fel a 9 hónap alatt. Erről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvost kérdezte a ratkotunde.hu.

A babáért mindent

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy dacára a sok figyelmeztetésnek, a kismamák 20-30%-a még mindig túl sok felesleget szed fel a várandóssága alatt. Ez pedig veszélyes is lehet, nem csak esztétikáról van szó!

A nők egy része ugyanis azt vallja, mindent a babáért, ha az alakomba kerül, és később sem tudom leadni, akkor is megérte. Ez ugyan igaz, de a hízás mértéke nagyon nem mindegy! Az illető testalkatától, genetikájától, és eredeti súlyától is függ, de az ideális hízás valahol 8 és 15 kg között mozog. Ez magában foglalja a baba súlyát, a megnövekedett szövetmennyiség, a magzatvíz, és a placenta tömegét is. Ezen felül azonban nem kell hízni, vagyis az, ha a kismama akár 20-25 kilót is felszed, az nem indokolt, és problémát is jelenthet.

Eltekintve attól, hogy a szülés után elképesztően nehéz megszabadulni a feleslegtől, a babára és a mamára nézve is veszélyes a túlsúly. Ilyenkor ugyanis a baba is jó eséllyel 4000 gramm feletti súlyt ér el, ami növeli a szülés közben jelentkező komplikációk valószínűségét. Ráadásul ma már tanulmányok is rámutatnak arra, hogy a nagy születési súly felnőttkorban nagyobb eséllyel hoz magával elhízást is.

Komplikált terhesség

A várandósság már önmagában is igen nagy terhelést jelent a szervezetnek, hát még akkor, ha mindehhez meg kell küzdenie 10 kiló túlsúllyal is. Sajnos ezzel növekszik a várandósság alatt kialakuló betegségek esélye is, amilyen például a terhességi cukorbetegség, vagy a preeclampsia- vagyis a terhességi magasvérnyomás.

A többlet evés oka a beidegződés, és a természet, hiszen ilyenkor megnövekszik a tápanyagok, vitaminok és nyomelemek iránti igény. Ezt azonban a mai finomított élelmiszerekből, a gyorsételekből, és a bolti készételekből fedezni szinte lehetetlen. Ez az oka annak, hogy a szakemberek jelentős többsége javasolja a várandós vitamin szedését – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A készítmények között fontos, hogy megfelelően tagoltat válasszunk. Az első és második trimeszterben ugyanis elengedhetetlen a B6 vitamin extra bevitele, hiszen a fejlődéshez szükségünk van rá. A harmadik trimeszterben azonban inkább a baba súlya gyarapszik, és a fejlődé már nem igényli ezt az anyagot, így ekkor már elhagyható – tekintve hogy temérdek jó tulajdonsága mellett sajnos a z étvágyat is növeli.

Az elhízással szemben, ha a tápanyagokat megfelelően adagolva juttatjuk a szervezetbe, akkor ráadásul jelentősen csökkenthetjük a komplikációk kialakulásának esélyét is, nem is beszélve arról, hogy így a baba valóban azokat az anyagokat kaphatja, amikre szüksége van, és jó eséllyel ideális súllyal jön majd világra. Így nem kell félni sem a császármetszéstől, sem attól, hogy a hatalmas baba elakad a szülőcsatornában, eltöri a kulcscsontját, vagy más, rá nézve veszélyes komplikáció lép fel.

Scheftsik TamásA várandósság alatti túlzott hízás veszélyeket is rejt magában