Hírek

Posztpartum vérzés elkerülése

Minden szülés egy csoda, de sajnos a történelem folyamán a félelem is társult ehhez az élményhez. Szerencsére a modern orvostudomány ma már minimálisra képes csökkenteni a szülés következtében fellépő anyai halálozást, de ehhez mind a kismamának, mind a szakembernek a megelőzésre is hangsúlyt kell fektetnie!

A posztpartum vérzésről, és a tápanyagok pótlásának jelentőségéről dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász beszélt a ratkotunde.hu oldalnak.

Posztpartum vérzés

Sajnos ez a jelenség még a fejlett országokban is előfordul, és az anyai halálozások hátterében is megtalálható. Minden szülés vérveszteséggel jár, de nem mindegy, mennyivel. Mivel minden ember, minden szervezet más, így azt a vérveszteséget tekintjük veszélyesnek, mely a paciens hemodinamikai egyensúlyát veszélyezteti. Hogy mégis valamivel megfoghatóbb legyen az adat, nagyjából 300 – 500 ml vér elvesztése normális egy szülés folyamán.

A posztpartum vérzés nem csak az a jelenséget takarja, ami a szülőszobán következhet be. Nem véletlen, hogy szülés után a kismama nem mehet haza egyből, hiszen a teste elképesztő erőfeszítéseken ment keresztül, így a szakembereknek oda kell figyelni arra, hogy minden rendben van-e. Elsődleges posztpartum vérzés a szülés alatt, vagy közvetlenül utána alakulhat ki, de a másodlagos vérzés a szülést követő 6. napig felléphet. Természetesen speciális betegségek esetén a veszély hetekig is fennállhat, ezért fontos, hogy minden betegségéről tájékoztassa kezelőorvosát.

Azon anyai halálozások esetében, melyek oka ez a folyamat, jellemzően a szülést követő első 24 óra a kritikus, de nem elhanyagolható a secunder postpartum vérzés sem, hiszen az 5. és 6. napon a kismama már jellemzően otthon van.

Betegségek és hiányok a kialakulás okai között

Dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász a ratkotunde.hu oldalnak azt is elmondta, hogy a posztpartum vérzés hátterében egy sor vérzékenységgel járó betegség állhat. Köztük a leggyakoribb a von Willebrand betegség, mely azonban szerencsére szűrhető, így a szakemberek képesek felkészülni, sőt megelőzni a problémákat.

Hajlamosító tényező lehet, ha nem az első szülésről van szó, abban az esetben is, ha császármetszés történt. Szintén nagyobb a kialakulás esélye, ha a családban előfordult véralvadási probléma, hiszen ebben az esetben genetikai okok is állhatnak a háttérben.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy mint minden rendszer, a véralvadás megfelelő működéséhez is egészséges, jól ellátott szervezetre van szükség. A folyamatban részt vevő anyagok építő kövei olyan ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok, melyek pótlásáról a kismama is gondoskodhat. Ilyenek például a vas, mely a hemoglobin nevű fehérje egyik fő alkotóeleme, vagy a C-vitamin, melynek hiányában a vérzékenység is nagyobb eséllyel alakul ki – gondoljunk csak a skorbutra. A megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen az egészséges kismama és az egészséges baba életéhez, így a gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és húsok fogyasztására is hangsúlyt kell fektetni.

A szakértők egy jelentős többsége abban is egyetért, hogy olyan időszakokban, amikor a test szükségletei megemelkednek, érdemes a többlet igényt vitaminkészítményekkel támogatni. Ez igaz várandósság esetén is, ám a készítmények közötti hatalmas eltérések miatt mindenképpen figyelni kell azok összetételére, megfelelő tagoltságára, és természetesen arra is, hogy a bennük található anyagok milyen felszívódási aránnyal hasznosulnak. Ez utóbbi akkor emelkedik, ha természetes, biológiailag aktív formában tartalmazza az összetevőket a készítmény.

Forrás: ratkotunde.hu

rtk_dmnPosztpartum vérzés elkerülése