Hírek

Mit tehetünk a spontán vetélés ellen?

Mit tehetünk a spontán vetélés ellen?

A mai várandós, vagy babára áhítozó nőknek egy nagyon kegyetlen számmal kell szembesülniük: a világon minden negyedik várandósság vetéléssel végződik. Ráadásul ez a szám – mint ahogyan azt sokan gondolják – nem az elmaradottabb országok rosszabb egészségügyi ellátásának következménye. A nyugat-európai régióban ugyanúgy él ez az arány, mint akár hazánkban.

A spontán vetéléseknek több oka is lehet, így ha bekövetkezik – illetve ha sorozatosan bekövetkezik-, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. De természetesen mi magunk is tehetünk a bekövetkezése ellen. A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász válaszolt.

A spontán vetélés

Spontán vetélésnek nevezzük, ha a terhesség a 24. hét előtt szakad meg. Ugyan valóban spontán, vagyis ok nélküli az elnevezés, de ez azért így nem teljesen igaz. Mindig okkal történik ugyanis a tragédia, de sajnos ezek sok esetben nem felderíthetőek. Ennek ellenére tudjuk, hogy a spontán vetélések leggyakoribb okai között első helyen a génhiba, a hormonális problémák, valamit a fertőzések állnak.

Tudni kell, hogy a világon, így hazánkban is igen magas a spontán kialakuló vetélések száma. Ez nagyjából azt jelenti, hogy minden negyedik, körülbelül a terhességek 20-25%-a végződik ilyen szomorú módon. Ráadásul a spontán kialakult vetélés sokszor megismétlődhet, hiszen a kiváltó ok nem szűnik meg. ezért ilyen esetekben mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal

Támogatás, lehetőségek

Szerencsére, sok esetben a kismama is tehet azért, hogy csökkentse a spontán vetélés valószínűségét. Ez természetesen az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, és a vitaminok, ásványi anyagok pótlása révén érheti el. Ezek ugyanis erős befolyással vannak a hormonháztartásra, valamint a fertőzések kialakulására is.

Dr. Angyal Géza elmondta, hogy ma már a szakemberek jelentős része javasolja a várandós vitamin szedését, mivel a spontán vetélés okai között sokszor hiánybetegségek, vagy miattuk kialakuló szövődmények állnak. A megfelelő vitamin, ásványi anyag és nyomelem utánpótlással sem lehet 100%-osan kikerülni a gondokat, de minimálisra lehet csökkenteni az említett hiánybetegségek kialakulásának valószínűségét. Emellett természetesen a megfelelő életmód, a sport és a stressz minimalizálása is komoly szerepet játszhat a nyugodt babavárásban.

A gyógyszertárakban hatalmas a választék a különböző vitaminkészítményekből, melyek között a kifejezetten várandós kismamák számára kialakított termékek is jelen vannak. Érdemes olyat választani, melyben az anyagok szerves kötésekkel szerepelnek, hiszen ezek felszívódása nagyobbmértékű lehet a szervetlen anyagokhoz képest. Arra is figyelmet kell fordítani, hogy milyen segédanyagok kerülnek a készítménybe, hiszen ezek támogathatják egymás felszívódási arányát. Ilyenek például a D-vitamin és a kalcium, vagy a folsav és a B12 vitamin, mely utóbbira azonban nincs szükség a teljes várandósság alatt.

rtk_dmnMit tehetünk a spontán vetélés ellen?