Hírek

A magnézium pótlásának fontossága

Nem mindegy, mivel pótolja a magnéziumot a várandósság során!

A baba tervezésének és a várandósságnak egyik kiemelkedően fontos ásványi anyaga a magnézium. A mindennapok során is szükségünk van rá, hiszen hiányában az éjszakai lábikragörcsök olyan kínzó fájdalmat jelentenek, amit minden ember szeretne elkerülni. Azonban a magnézium ennél lényegesen több dolgot befolyásol a szervezetben, ráadásul pótlása sem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk.

Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos erről az ásványi anyagról, és pótlásának mikéntjéről beszél.

Magnéziumot a szervezetnek

A magnéziumra a szervezetnek nem csak a várandósság időszakában van nagy szüksége. Ez az ásványi anyag a mindennapokban is nagyon hasznos, sőt nélkülözhetetlen, hiszen hiányában a test nem képes megfelelően működni.

Azt sokan tudják, hogy a magnézium hiánya izomgörcsöket okoz, és a reklámok már arra is rávilágítottak, hogy ingerlékenyebbek leszünk a hiányában. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya fáradtságot, alvászavarokat, zsibbadást és heves szívdobogást is kiválthat. A legtöbben mégis csak legyintenek, hiszen egyik tünet sem olyan nagyon vészes. Azonban a magnézium nem csak a megfelelő izomműködésben játszik szerepet. Ahhoz, hogy a csontok és a fogak megfelelő állapotban lehessenek, vagy éppen a várandósság alatt megfelelően fejlődjenek, kalciumra van szükség. Ez utóbbi anyag azonban a magnézium jelenlétét is igényli – több más anyag mellett – mivel hiányában a felszívódása, hasznosulása messze nem kielégítő. Emellett a magnézium befolyásolja a vércukorszintet, a koleszterinszintet, és a szívműködést is.

Várandósság és magnézium

A magnézium izmokra gyakorolt hatásáról beszéltünk. Ez azonban nem azt jelenti, illetve nem csak azt, hogy lábikragörcsökkel kell számolni az éjszaka folyamán. Az anyag hiánya nem csak a vázizomzatra gyakorolt hatást, hanem a simaizom szövetekre is, melyek a belső szerveinket borítják. Ennek megfelelően a magnéziumhiány a méhet is görcsös összehúzódásra késztetni, ami keményedéssel, fájásokkal, és sajnos akár koraszüléssel is fenyeget.

Akkor sem jobb a helyzet, ha a hiányállapot a terhesség elején jelentkezik. Ilyenkor ugyanis számolni kell a korai összehúzódásokkal, ezért a magnéziumhiány sok esetben felelős lehet a spontán vetélésekért is. Ráadásul a szervezet megfelelő működése, kiegyensúlyozott vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottsága alapfeltétele a várandósság létrejöttének is, így tehát a megfelelő magnéziumellátottságra már a baba tervezésének időszakában is figyelni kell.

A magnézium pótlása

Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos elmondta, hogy a mindennapi stressz, a munkahelyi, és más kihívások bizony nagy mennyiségben használják fel a magnéziumot. Ráadásul annak hasznosulása sem megy végbe megfelelően más anyagok jelenléte nélkül, melyek többek között a B6-vitamin, vagy a D-vitamin.

A szakemberek jelentős része egyetért abban, hogy várandósság alatt, vagy az arra való felkészülési időszakban érdemes valamilyen vitaminkészítménnyel támogatni a szervezetet. Itt azonban nem ér véget az ajánlás, mivel a készítmények között hatalmas eltérések is lehetnek.

A magnézium szempontjából mindenképpen figyelni kell arra, hogy milyen formában van jelen a készítményben. Egyes sói ugyanis lényegesen jobban hasznosulnak, mint mások. A magnézium-oxid például csupán 4%-os hasznosulással bír, ami meglepően alacsony. Ezt ugyan lehet növelni azzal, ha megfelelő időben vesszük be a készítményt, de sokkal eredményesebb, ha magnézium-citrát, vagy magnézium-orotát, illetve –laktát formát keresünk. A készítmények kiválasztásánál azt is érdemes szem előtt tartani, hogy mint a legtöbb tápanyag esetében, itt is igaz, hogy nem azonos mennyiségre van szüksége a szervezetnek a három trimeszterben. Vagyis a készítmények között érdemes úgy válogatni, hogy megfelelően tagolt vitamin, nyomelem és ásványi anyag pótlással számolhassunk.

 

rtk_dmnA magnézium pótlásának fontossága