Hírek

Várandósság elhízás nélkül?

A várandósság nem feltétlenül jár elhízással!

A terhesvitaminokat a szakemberek világszerte egyre inkább ajánlják, hiszen nyugodtabbá tehetik a várandósságot, és segítségükkel könnyebben kerülhető el a hiánybetegségek kialakulása. A kismamák mégis sokszor ódzkodnak beszedni a készítményeket, mivel attól félnek, hogy a jótékony hatásuk mellett jelentősebb hízással is számolniuk kell.

Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász beszélt arról, miért hizlalhatnak a várandós vitaminok, és mit lehet ez ellen tenni.

Hízás és terhesség

A várandósság során egy másik életet nevel a nő a testében. Természetesen ehhez még hozzáadódik a placenta és a magzatvíz, vagyis összességében nagyjából 7-9 kilogrammnyi plusz súly. Ez azt jelenti, hogy a hízás a várandósság alatt teljesen természetes. Az is igaz, hogy ilyenkor megnő a tápanyagszükséglet, vagyis a kismama étvágya is növekedhet.

Nagyanyáink úgy tartották, hogy terhesség alatt a nőnek kettő helyett kell ennie. Ez annyira beépült a köztudatba, hogy természetesenek vesszük azt is, ha akár 20 kilót hízik valaki a várandóssága alatt. Pedig ennek már komoly veszélyei is lehetnek, arról nem is beszélve, hogy mekkora kihívást jelent egy ekkora súlytöbblet leadása a szülést követő években.

A kismamák súlygyarapodásának mértéke nem csak a későbbi esztétikai okok miatt nem mindegy. Az egészségükre is komoly hatással lehet a jelentős súlytöbblet. Mint azt már említettük, a hízás ilyenkor természetes, de ha túl sok kiló rakódik fel, akkor a terhességi, vagy akár a későbbi cukorbetegséggel is számolni kell. A felesleg hatással van a keringésre is, így a vérnyomás is emelkedhet, ami pedig magával hozza a trombózis, a szívroham, a stroke, vagy a halálos tüdőebólia kialakulási kockázatának növekedését.

Mi a felelős azt étvágynövekedésért?

Elsősorban természetesen az új élet igényei miatt kell több tápanyagot bevinni a szervezetbe. Ezen felül mivel az emberek többsége nem kiegyensúlyozott életet él, a mozgás és az egészséges ételek nem képezik a mindennapjaik szerves részét, így a szervezet raktárait is fel kell tölteni, hiszen a várandósság komoly kihívás.

Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász elmondta, hogy az említetteken felül az első trimeszterben nagy szükségünk van a B12 vitaminra, mely többek között a DNS és RNS szintézisben részt vevő társenzimek képzésében játszik szerepet, ráadásul a folsav hasznosulása is sokkal jobb a vitamin jelenlétében. Azonban ennek az anyagnak van egy hátránya is, méghozzá az, hogy növeli az étvágyat. Ezzel alapvetően nem lenne gond, hiszen B12 vitamin pótlására ritkán van szükség. Ha azonban a szervezet olyan kihívás elé néz, mint a várandósság, akkor ezt a vitamint pótolni kell. Szerepe azonban az első trimeszter végére lecsökken, így akkor már külön bevitelre nincsen szükség.

Csökkentett B12 = hízásmentesség

A B12 vitamin plusz bevitelének leállítása a második és harmadik trimeszterben valóban segíthet elkerülni a hízást, de természetesen ez önmagában még kevés lesz. A rendszeres mozgás, és a kiegyensúlyozott táplálkozás a kismamák életében is legalább akkora jelentőséggel bír, mint a babavárás időszakán kívül

Az is nagy segítség lehet, ha kezelőorvosa tanácsát kéri, valamit olyan készítményt keres, melynek vitaminadagolása a trimeszterekre van optimalizálva. Mindenképpen érdemes megfogadni a környező édesanyák tanácsait, de az olyan rossz beidegződéseket, mint a kettő helyett evés, el kell felejteni. Így a babavárás is kiegyensúlyozottabb lehet, és az alakot visszanyerni is sokkal könnyebb lesz majd.

 

rtk_dmnVárandósság elhízás nélkül?