Ez mutatja, hogy folsavhiány áll fent!

A folsav a terhesség során kiemelt jelentőségű, de nem csak akkor fontos a megfelelő szintje. A B9-vitamin néven is ismert anyag ugyanis igen sok fontos funkcióban tölt be kulcsszerepet, kezdve a vérképzéstől egészen az agyai működésekig. A folsavhiány nem egy könnyen felismerhető hiányállapot, de azért vannak olyan tünetek, melyek felhívják rá a figyelmet. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi specialista, a Trimeszter Termékenységi Klinika szakembere van a segítségünkre. 

Miért olyan fontos? 

Azt ma már szinte minden kismama tudja, hogy a folsav hiánya hozzájárul a velőcső záródási rendellenességek kialakulásához. Azt jóval kevesebben tudják, hogy a folsavnak ez a hatása már a terhesség első heteiben is fontos, amikor akár még csak nem is tudunk a kicsi jelenlétéről. Ennek megfelelően a terhességre való tudatos készülés ma már elengedhetetlen, hiszen még a WHO is javasolja a mikrotápanyagok pótlását! 

A folsav hiánya azonban nem csak akkor okoz gondokat, ha történetesen terhességről van szó. Mivel a B9-vitamin részt vesz a vérképzésben, a DNS szintézsiben sőt, még a kiválasztás folyamatában is, így megfelelő pótlása kiemelten fontos! 

Tünetek 

A vérszegénységet sokszor a vashiánnyal kötjük össze, de a folsav is kiválthatja. Ilyenkor a vörösvértestek képzése nem elégséges, ezért fáradákonyság, légszomj is jelentkezhet. Mivel a folsav a DNS és az RNS szintézisében is fontos szerepet tölt be, így a hiányállapot tünetei közt neurológiai panaszok is jelentkezhetnek, amik közt a zsibbadás, a látászavar és a fülcsengés is jelen van. 

A folsav a nyálkahártyák működésére is hatást gyakorol, így figyelmeztető jel lehet a szájban megjelenő fekély, illetve a fájó, vörös nyelv is. De ugyanígy a hiányállapot jelenlétére utalhat az állandó hasmenés is. Fontos megjegyezni, hogy a folsavhiány sem minden esetben produkál ilyen tüneteket, ám ha hosszabban jelen van, az bizony a meddőség kialakulását is nagyban elősegíti – mondja Ratkó Tünde, a Trimeszter Termékenységi Klinika szakembere. 

Pótlás 

A folsavban gazdag ételek, mint a káposztafélék vagy éppen a leveles zöldségek könnyen elérhetőek. A gond csak az, hogy a folátok erősen hőérzékeny vegyületek, így nem csak a főzés/sütés során, hanem már a tárolással is jelentősen csökken a szintjük. 

A folsav mesterséges forrásból is jól pótolható, de itt adódik egy fontos hiba. A mesterséges folsav sajnos az emberiség 50%-a számára nem hasznosítható, hiába viszik be a szervezetükbe. Az MTHFR gén mutációjának jelenlétében ugyanis a szervezet nem képes hasznosítani a szintetikus folsavat – vagyis azt, amelyik a tablettákban van – így a pótlással sem érünk el sokat. Szerencsére erre is van megoldás. A szintetikus folsavaknak több “generációja” vagyis több továbbfejlesztett változata is van. 

Ezek közül kiemelkedik a negyedik generációs, úgynevezett Quatrefolic forma, melynek nagyon nagy előnye, hogy az MTHFR mutáció jelenlétében is kifejezetten jól hasznosul. Ez a forma azonban csak igen kevés készítményben, még kevesebb terhes-vitaminban található meg – természetesen a génmutáció a terhesség során sem tűnik el, így a kismama sokszor hiába pótolja szorgosan a folsavat, ha ezt nem megfelelő készítményből teszi, nem sokat ér vele.