Hírek

A nikotin rákot nem, termékenységi gondokat azonban okoz! 

A dohányzás mára visszaszorulóban van, ami köszönhető rendkívül magas költségvonzatának és annak, hogy egyre többen értik meg hátrányait. A dohánytermékek fogyasztása ugyanis jelentős egészségkárosító hatással rendelkezik, többek közt komolyan befolyásolja a férfiak nemzőképességét is.  

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakértő, szülésznő van a segítségünkre. 

Nikotin 

Hosszas vizsgálatokkal a tudósok kiderítették, hogy a dohányzással kapcsolatos legfélelmetesebb gond, a rák kialakulásában a nikotin nem vesz részt. A dohány növényének ez az anyaga addiktív, vagyis a függőség létrehozásában oroszlánrésze van, azonban a rákot közvetlenül nem okoz. 

Ezen megállapítás mentén jelentek meg a hevítéses technológiával dolgozó dohánytermékek és sok más, nikotin adagolására alkalmas megoldás is. A rák így sem húzható ki a veszélyes mellékhatások listájáról, mégis sokan megnyugszanak. Holott a nikotin nem csak a rák miatt lehet problémás, attól, hogy kóros sejtburjánzást nem okoz, még komoly károkat generál a szervezetben. 

A vonzó rosszfiú 

A motoros, bőrdzsekis rosszfiú imidzs hosszú évek alatt olvadt egybe a dohányzás képével is, ami így férfiasnak tűnik. A világ népességének hozzávetőlegesen a fele férfi, ez mintegy 4 milliárd képviselőt jelent. A statisztika szerint körülbelül minden negyedik férfi, azaz 1 milliárd fő dohányzik világszerte. Ez a dohányiparnak jó hír, a termékenységnek nagyon nem. 

Ahogyan azt már említettük, a nikotinnak vannak olyan hatásai, melyek a termékenységet befolyásolják. Ez pedig túlmutat azon, hogy érösszehúzó hatásai miatt mellékhatása lehet a merevedési probléma, mely a családalapítás útjába is állhat. 

Tesztoszteron és spermium 

A nikotin hatásai közt megtalálhatjuk a tesztoszteron szint csökkentését, mely alapvetően hatást gyakorol a spermiumtermelésre is, ezen felül a nikotin sajnos közvetlenül is képes roncsolni a spermiumokat – mondja Ratkó Tünde. Egyrészt azok mennyiségét csökkenti, másrész mozgékonyságukat, alakjukat, a bennük hordozott DNS láncot képes roncsolni. 

Külön jelentős probléma, hogy a minőségi romláson átment spermiumok a megtermékenyítést képesek véghez vinni. A roncsolt DNS azonban jelentősen növeli az olyan genetikai gondok lehetőségét, mint például a Down-szindróma, de sajnos jelentős mértékben emeli a vetélés és a koraszülés kockázatát is. 

Megoldások 

A helyzet megoldására több lehetőség is adódik, de az igazi hatás eléréséhez ezeket együtt érdemes alkalmazni. A dohányzásról való leszokás egy picit sem könnyű, de nem is lehetetlen. Ha egyedül nem sikerül, több helyről is lehet segítséget kérni, de tartsuk szem előtt, hogy ahhoz, hogy a nikotin negatív hatásai ne érvényesüljenek a spermiumokban, ahhoz idő kell. Egyrészt a nikotin a zsírban raktározódik, másrészt a spermatogenezis folyamata 74 nap, ennyi idő mindenképpen kell egy teljesen friss spermiumállomány létrehozásához. 

Mivel a nikotin nem ürül ki olyan gyorsan a szervezetből, illetve attól, hogy letesszük a cigarettát, nem áll helyre a rombolás minden aspektusa, így érdemes a szervezetet megtámogatni a megfelelő tápanyagokkal. Ezek ugyanis hatalmas segítséget jelentenek a szervezetnek a megfelelő működés – így a termékenység helyreállításában is. Ehhez egy jó férfivitamin nagy segítséget jelenthet a változatos táplálkozás és a sport mellett. Azonban az anyagokat nem elég csak bevinni, gondoskodni kell azok hasznosulásáról is. Ehhez pedig az kell, hogy a kiválasztott vitaminkészítményben a lehető legtöbb anyag szerves formában legyen jelen. Ez a gyakorlatban a legtöbbször -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (pl.: cink-citrát, vas-glükonát), melyek segítségével az anyagok hasznosulása a legtöbbször alkalmazott szervetlen összetevőkhöz képest akár 80%-kal is jobb lehet! 

Scheftsik TamásA nikotin rákot nem, termékenységi gondokat azonban okoz! 

Related Posts