Hírek

Egészségügyi kérdésekben az AI könnyen félrevihet minket! 

Mióta létezik a Chat GPT, vagy más AI rendszer, azóta az életünk is könnyebb. Feltehetjük neki a kérdéseinket, nem kell kutatni, utána olvasni több oldalon, kigyűjteni az információkat. Azonban sokan nem számolnak azzal, hogy a mesterséges intelligencia nem egy másik ember, főleg nem szakember, a generatív szöveg pedig veszélyes is lehet az olyan kérdések esetében, amik a terhességet érintik, vagy a várandósvitaminok kiválasztására vonatkoznak. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Generatív szöveg 

A deep learning technológián alapuló megoldás lényege, hogy feltérképezi a neten található szövegeket egy adott témában, majd ezek alapján képes új szövegeket létrehozni. Vagyis az AI bármennyire is fejlett, az általa adott infók tulajdonképpen summázott adattömegek.  

Ez alapvetően nagyon jó lehetőség, de sajnos komoly veszélyeket is rejt. Ha például egészségüggyel kapcsolatos témában kérjük a tanácsát, a neten fellehető szövegek tömegéből fog dolgozni, ezek azonban sokszor nagyon is félrevezetőek, vagy sok szempontot nem vesznek figyelembe. 

Egy kezelés, egy várandósvitamin, egy terhestorna, vagy egy orvostechnikai eszköz kiválasztása nem csak a summázott adatokon múlik. Figyelembe kell venni betegségeket, kórelőzményeket, dietetikai szempontokat, terhességi szövődményeket, trimeszteri igényeket, vitamin és ásványi anyag kapcsolatokat, kémiai kötéseket és egy sor más tényezőt is. Vagyis az AI helyett inkább szakember tanácsaira alapozzunk – mondja Ratkó Tünde. 

Gondot okozhat? 

Több olyan vitaminkészítmény is található a piacon, melyek kémiai kötései nem teszik lehetővé a nagy arányú hasznosulást az anyagok esetében. Ergo hiába szedünk belőle megfelelő mennyiséget, mivel a szervetlen kötések nem hasznosulnak jól a szervezetben, nem érünk el velük jó hatást. A szerves kötések (-citrátok, -glükonátok) hasznosulása akár 80%-kal is jobb, vagyis a hatásuk is sokkal erőteljesebb lesz. De ugyan így nem mindegy, hogy a kismama a tervezési időszakban, az első trimeszterben, vagy esetleg már a második trimeszterben van. A trimesztereknek ugyanis eltérő tápanyagigénye van, ezt pedig az AI a kérdésre válaszolva többnyire nem tudja figyelembe venni. 

Szeretjük azt gondolni, hogy a tápanyagiok esetében a több az jobb, holott ez nagyon nem igaz. A szakhatóságok megállapították az úgynevezett NRV értékeket. Ez a felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékek. Ezt szintén nem veszi figyelembe az AI, és hiába szerepel egy termékben sokkal több egy adott anyagból, az sajnos a magzatra nézve, egyes összetevők esetében, túl nagy dózisban már terratogén lehet – ennek értelmezéséhez azonban már szaktudás szükséges. 

Ugyanígy egy orvosi kezelére rákeresve az AI javaslatai nem veszik figyelembe a kórelőzményeket, az élethelyzetet, életkort és sok hasonló tényezőt. Dietetikai kérdésekben sem mindegy, férfi vagy nő az illető, mennyit mozog, milyen betegségei vannak, és így tovább. 

Akkor az AI rossz? 

Távolról sem! Az AI kifejezetten nagy segítség lehet, de tisztában kell lenni azzal, pontosan mivel is állunk szemben. Iránymutatást kapunk, ami alapján a saját igényeinket, lehetőségeinket és tilalomfáinkat szem előtt tartva kutathatunk tovább. Kész információt, megoldást az összes problémákra biztosan nem kapunk ettől a rendszertől sem. 

Scheftsik TamásEgészségügyi kérdésekben az AI könnyen félrevihet minket! 

Related Posts