Hírek

A túlsúlyos emberek többsége tápanyaghiánnyal küzd! 

Nagyon sokszor futunk bele abba a tévhitbe, hogy aki túlsúlyos, annak biztosan túlságosan jó a tápanyagellátottsága is, vagyis a terhességgel sem lesz különösebb gondja. Holott éppen az ellenkezője igaz, annak ellenére is, hogy a túlevésnél valóban okkal feltételezhetnénk a tökéletes ellátottságot is. A tápanyaghiány azonban jelen van, és ez bizony gondokat is okozhat. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Túlsúly és tápanyagok 

A szervezet alapvetően jelzi, mikor jóllakott, amikor már nincsen szüksége több tápanyagra. Pontosabban jelezte, mikor még az ételeink megfelelő minőségűek voltak, mikor nem a tömegtermelés révén jutottunk hozzájuk, illetve nem a sokszorosan feldolgozott élelmiszerek bűvkörében vergődtünk.  

Napjainkra azonban ez a helyzet, így pedig bár rettenetesen nagy mennyiségben is képesek vagyunk élelmiszert is magunkhoz venni, a tápanyagellátottságunk kérdése részben levált az élelmiszerellátottság kérdésköréről. A feldolgozott élelmiszerek, illetve a messze nem egészséges ételek pedig az elhízást világbetegséggé tették. 

Gondot okoz 

Nem csak az a baj a túlsúllyal, hogy alapvetően sokaknak nem tetszik, vagyis, hogy kényelmetlenségeket okoz a ruhavásárlásnál, esetleg a tömegközlekedésnél vagy más területeken. 

A túlsúly felhalmozódó zsírréteget jelent, mely nem csak úgy “van” a hasi területen, karokon, lábakon, vagy éppen a belső szervek körül. Egyrészt a szervek működésére gyakorolhat hatást, másrészt önmaga is endokrint “szervként” kezd viselkedni, hiszen ösztrogénazonos anyagot termel – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak 

A szervezet természetesen előállítja ezt a kifejezetten fontos női nemi hormont, méghozzá egészséges ember esetében megfelelő mennyiségben. Így tehát ha a szervezet más területei is elkezdenek ösztrogént, vagy ahhoz hasonló anyagot termelni, akkor a testben ösztrogéndominancia alakul ki, ez pedig mindenképpen nagy gond, különösen akkor, ha a cél a családalapítás. Az ösztrogéndominancia ugyanis befolyást gyakorol a termékenységre, hosszabb távon meddőséget is okoz, de az ösztrogén eltolódása magával hozza a hormonrendszer más területeinek elcsúszását is, azaz a termékenység is több pontos szenved támadást. 

A terhesség útján 

A túlsúly tehát hátráltatja a várandósság kialakulását, illetve növeli a terhesség során jelentkező patológiák kockázatát is. Ennek megfelelően igyekezzünk megszabadulni tőle.  

A túlsúly jelenléte sajnos utal a tápanyaghiányos állapotok jelenlétére is, ezzel is kezdeni kell valamit, hiszen a nem megfelelően működő szervezet nem kockáztat egy olyan igen nagy kihívást jelentő folyamatot, mint a várandósság. Ráadásul a tápanyaghiányok messze nem csak a túlsúlyos emberek esetében vannak jelen, hanem napjainkban szinte mindenkinél, nem véletlen, hogy a WHO a terhes kismamáknak már hivatalosan is javasolja a mikrotápanyagok pótlását. 

Erre jó eszköz lehet egy megfelelő várandósvitamin, melynek három kritériumnak mindenképpen meg kell felelnie. Első körben ellenőrizzük, hogy összetett legyen, hiszen nehéz pontos és hosszadalmas vizsgálatok nélkül megmondani, mely anyagokból is van hiány a szervezetben. A komplexitás mellett fontos a megfelelő, biológiailag aktív, szerves kötési formák jelenléte (-citrátok és -glükonátok), ezekkel ugyanis a hasznosulás is akár 80%-kal javul! 

Tartsuk szem előtt, hogy a terhesség három eltérő trimeszterre tagolódik, melyek tápanyagigénye sem azonos, vagyis a kiválasztott készítménynek ezt a tagoltságok ki kell tudnia szolgálni! 

Ennyi elég? 

Sokszor igen, de sajnos az is előfordul, hogy a szervezet helyrebillentéséhez már nem elég az átgondolt fogyás és a megfelelő tápanyagpótlás, hanem szakorvos segítségét is igénybe kell venni. 

Scheftsik TamásA túlsúlyos emberek többsége tápanyaghiánnyal küzd! 

Related Posts