Hírek

Mikorműanyag szennyezés állhat a spermiumszámcsökkenés hátterében? 

Az utóbbi évtizedekben a férfiak tendenciális spermiumszámcsökkenése egyre és egyre nagyobb gondokat okoz. A tudósok ennek hátterében a különböző vegyi anyagokat, illetve azok szervezetben való felhalmozódását sejtették, azonban a friss kutatások egy másik irányt mutatnak, mely a mikroműanyagok felé mutat. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Mikroműanyag? 

2023 júniusában Pekingben folytattak le egy kutatást. Itt 6 emberi herét és 30 spermamintát vizsgáltak a kutatók, ezek mindegyikében találtak mikroműanyagokat. Azóta több kutatás is foglalkozott ezzel a kérdéskörrel, és sajnos mind ugyan arra jutott: az emberi herében is felhalmozódnak a mikroműanyagok. A kutatások ráadásul arra is rámutattak, hogy például a leggyakoribb társállatainkhoz, a kutyákhoz képest az emberi here nagyobb mennyiségben tartalmazza a mikroműanyagokat. 

A műanyagok egy jelentős része biológiailag nem bomlik le, vagy ehhez akár több ezer évre is szüksége van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy fizikailag nem aprózódik, melynek eredménye a mikro és nanoműanyagok tömege. Ezek a kis részek pedig a véráramba, illetve akár a sejtekbe jutva komoly problémákat képesek okozni a szervezetben. 

Problémák 

A műanyagok okozhatnak gyulladásos folyamatokat is, de egyre valószínűbb, hogy vagy ezen tulajdonságok, vagy más romboló hatásuk okán, de jelentős szerepet játszanak a spermiumszám csökkenésben – mondja Ratkó Tünde. 

Ez pedig komoly probléma, hiszen az elmúlt néhány évtizedben a férfiak spermiumszáma drasztikus mértékben csökkent, sőt, sok esetben már a termékenységhez szükséges, WHO által meghatározott minimumértéket sem éri el. 

A mikroműanyagok ellen 

A műanyagmentes élet egyelőre messze van, de teszünk felé lépéseket. Sajnos azonban számolni kell azzal a ténnyel is, hogy a már fent is említett biológiai bomlás hiányában ezek az anyagok még nagyon sokáig velünk maradnak, mérgeznek minket. A hatásuk elkerülésére nem sok esély van, a kompenzálás azonban reális lehetőség. A szervezet ugyanis képes felvenni a harcot a mikroműanyagok ellen is, legalábbis egy bizonyos mértékben. Ehhez pedig nagyon nagy segítséget kaphat a megfelelő tápanyagellátottság révén, amivel még a spermiumszám is emelhető. 

A megfelelő tápanyagellátottság elérése ma már nem olyan egyszerű, hiszen az élelmiszereink tápanyagtartalma jelentősen lecsökkent. Ennek megfelelően még rendszeres mozgás és egészséges étkezés mellett is rászorulhatunk a pótlásra. Ennek remek eszköze lehet egy kifejezetten férfiak számára összeállított vitaminkészítmény, ám mindenképpen figyeljünk arra, hogy komplex terméket válasszunk, amiben a lehető legtöbb anyag szerves, biológiailag aktív formában van jelen. Ezzel ugyanis elérhető, hogy az anyagok hasznosulása, vagyis a szervezetbe való felszívódása akár 80%-kal javuljon! 

Scheftsik TamásMikorműanyag szennyezés állhat a spermiumszámcsökkenés hátterében? 

Related Posts