Hírek

A hüvelyszárazság még menopauza után is jól kezelhető, amihez sokszor hormonok sem kellenek! 

A hüvelyszárazság minden nő életében előforduló probléma, mely a menzesz kezdeti szakaszához is kötődik, de igazán gondokat ekkor nem okoz. A fogamzóképes korú nők esetében is előfordul, de a menopauza, vagy a korai klimax után sokkal gyakoribb, hiszen megjelenése sok esetben hormonális eredetű. Kikerülni így nem igazán lehet, de a tünetek nagyon jól karbantarthatóak! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Okai 

A hüvelyszárazság kiváltó okai közt több betegséget is fellelhetünk, akár autoimmun bajokat, vagy éppen a hipotalamusz problémáit is. A legtöbb nő azonban az ösztrogén kapcsán találkozik ezzel a problémával. 

Bár gyakran foglalkozunk az ösztrogéndominancia problémakörével, az ösztrogénhiány sokkal kevesebb esetben kerül előtérbe, holott gondokat ez is bőven képes okozni, és ezek közt szerepel a hüvelyszárazság is. Az ösztrogénszint a menzesz elején természetes módon lecsökken, ahogyan ez tapasztalható a szoptatás során is – ekkor a laktációs hormonok hatása okozza -, illetve a menopauza során is ezzel a jelenséggel találkozhatunk, mikor a petefészkek működése visszaesik majd leáll. 

Tünetek 

A hüvelyszárazsághoz a többség a fájdalmas szexuális aktust társítja – nagyon helyesen -, de ezen felül még okoz tüneteket ez az állapot. A lecsökkent síkosság irritációnak teszi ki a hüvely szöveteit, emiatt égő, viszkető érzés alakulhat ki, emellett a szárazság miatt apróbb “sebek” keletkezhetnek, melyek kellemetlen, de nem veszélyes vérzéssel járhatnak. Előfordulhat hüvelyi folyás is, mely ebben az esetben kellemetlen, bűzös, szagú és sárgás árnyalatú (ez a tünet jellemzően a fertőzések nyomán kialakuló hüvelyszárazsághoz kapcsolódik). Sőt, a probléma hatással lehet a vizeletürítésre is, hiszen vizelési panaszokat, véres vizeletet eredményezhet – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak 

Kezelési lehetőségei 

A hormontermelés visszaállítása a fogamzóképes korú nők esetében lehet opció, a menopauza természetes folyamat során erre már nincsen lehetőség. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hüvelyszárazság nem kiküszöbölhető, annak tüneteit ne lehetne nagyon jól kordában tartani.  

Erre több eljárás és gyógyszer is létezik, de sokat tehetünk a megfelelő étkezéssel és a rendszeres mozgással is a probléma ellen. Alapvetően a gyulladások elleni diéta itt is célravezető lehet, melynél fontos, hogy megfelelő mennyiségben jusson a szervezetbe E- és D-vitamin, illetve cink – ezek az anyagok ugyanis segítik a hüvely állapotának megfelelő szinten tartását, a hüvely lubrikációjának fokozását is. Bevitelüket jól megtámogathatjuk megfelelő készítmény révén is! Ennél mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy a lehető legtöbb összetevő szerves formában (-citrátok és -glükonátok, pl.: vas-glükonát, cink-citrát) legyenek jelen, hiszen így hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb. Emellett pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy a D-vitamin beépülését például a kalcium is elősegíti, a cinknél ezt a szerepet a réz tölti be, és így tovább. Vagyis a készítmény komplexitása is fontos! 

Kevesebben tudják, de a hialuronsav is jótékonyan hat a hüvely váladéktermelésére. Amellett, hogy a bőr feszességének és fiatalságának megtartására használjuk, kutatásokban a hüvelyszárazság ellen is hatékonynak bizonyult, A-, C-, és E-vitaminnal egyszerre alkalmazva! 

Scheftsik TamásA hüvelyszárazság még menopauza után is jól kezelhető, amihez sokszor hormonok sem kellenek! 

Related Posts