Hírek

A hüvelyi folyás terhesség alatt teljesen normális – egy bizonyos pontig! 

A hüvelyi folyás egy teljesen természetes dolog, persze bizonyos keretek között. Mégis, az olyan időszakokban, amikor a nők különösen nagy figyelmet fordítanak az egészségükre – ilyen a terhesség is -, a hüvelyi folyás bizony ijesztő is lehet. Pánikra nincs ok, de érdemes tisztában lenni azzal, meddig, mikor normális a hüvelyi folyás a terhesség alatt! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére. 

Normális a hüvelyi folyás 

A válasz egyértelműen igen. A hüvely tisztulási és egészségmegőrzési folyamataihoz a hüvelyi folyás is hozzátartozik. A hüvely és a méhnyak mirigyei kis mennyiségű folyadékot termelnek, melynek célja, hogy eltávolítsa a hüvely elhalt sejtjeit, illetve elejét vegye az esetleges fertőzések megtapadásának. Tény, hogy nem a legkellemesebb jelenségről van szó, de jelenléte teljesen normális. 

Olyannyira normális folyamat, hogy bár sokakat erősen megijeszt, a terhesség alatt jelentkező, még a megszokottól kissé nagyobb mennyiségű hüvelyi folyás is teljesen rendben van. Mivel ilyenkor a női test jelentős hormonális változásokon megy keresztül, ez a hüvelyre is komoly hatást gyakorol. A megnövekvő mennyiségben jelen lévő női nemi hormonok teszik lehetővé, hogy a magzat védve legyen a test védekező mechanizmusaitól. Emellett azonban a megnövekedett mennyiségük felel többek közt a gyakoribb vizelési ingerért, a hangulatingadozásokért az émelygésért, illetve a megnövekedett hüvelyi folyásért is. 

Mikor jelent gondot? 

Tisztáztuk, hogy a hüvelyi folyás természetes jelenség, de ahogyan azt már a cikk legelején is írtuk, ez csak bizonyos keretek között igaz. A folyás alapesetben áttetsző, esetleg fehér, de mennyisége nem nagy, szaga nincsen, állaga pedig nem tér el a megszokottól. 

Amennyiben a szín, a szag vagy az állag változik, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz! 

  • A zöldes, sárgás, pirosas, barnás, fehér árnyalatok mind fertőzésre utalhatnak (éppen ezért fontos a normál hüvelyi folyás árnyalatának ismerete, hiszen ez egyénenként kissé eltérő lehet). 
  • A folyás állagát tekintve a vizestől a sűrűbb, ragacsos váladékig is normális lehet, vagyis inkább arra érdemes figyelni, eltér-e a megszokottól. Azonban a váladék semmi esetre sem habos, darabos, túrós állagú, ezek a jelek minden esetben problémára utalnak! 
  • A hüvelyváladék alapesetben szagtalan. Ennek változása is problémát jelez, ilyenkor mielőbb érdemes orvoshoz fordulni – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Fertőzések és terhesség 

A hüvelyváladék állaga, szaga és színe fontos információk, tekintve, hogy a vetélés kiváltó tényezői közt a felszálló fertőzések elképesztően nagy arányban, 70%-os rátával vannak jelen! Ráadásul a várandósság során a magzat védelme érdekében az immunrendszer visszafogottan működik, vagyis a fertőzések kialakulásának esélye is igen magas. 

A szervezet megfelelő tápanyagellátottság mellett jellemzően sikerrel veszi fel a harcot a fertőzésekkel szemben, de napjainkban a normál tápanyagellátottság elérése már nem egyszerű feladat. A környezeti ártalmak az élelmiszerek esetében is jelen vannak, azok beltartalma (vitamin, nyomelem, ásványi anyag) pedig az utóbbi néhány évtizedeben akár 50%-ot is zuhant. 

A megfelelő tápanyagellátottság alapfeltétele a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás, ám sokszor már ez sem elég – nem véletlen, hogy napjainkra a szakemberek túlnyomó többsége és a WHO is javasolja a mikrotápanyagok pótlását a kismamák számára. Ennek remek eszköze lehet egy jó várandósvitamin, aminek azonban meg kell felelnie néhány kritériumnak! 

A tagolt várandósvitamin ma már nem ritka, ám ügyeljünk arra, hogy a tagoltságnak a trimesztereket kell követnie, hiszen azok tápanyagigényei eltérőek. Ilyen szempontból a várandósságra való felkészülés és az első trimeszter egy egységet képez, a második trimeszter egy külön rész, valamint a harmadik trimeszter és a szoptatási időszak képez egy egységet – a tagolás is eszerint történjen. 

Kiemelt jelentőségű a bevitt anyagok hasznosulása – ez ugyanis a legtöbb esetben siralmasan alacsony. Azaz hiába támogatjuk a szervezetet vitaminkészítménnyel, ha abból nem, vagy nem jól hasznosulnak az anyagok. A hasznosulás akár 80%-kal is javulhat, ha szerves kötésben visszük be az anyagokat. Erről információt a dobozokon lehet találni – keressük a -citrát és -glükonát kötési típusokat, ezeket alkalmazzák a leggyakrabban a szerves kötések közül (pl.: cink-citrát, réz-glükonát). Emellett pedig érdemes komplex, sok összetevős készítményt választani, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Ez igaz a réz és a cink kapcsolatában is, mely anyagok ativirális, antibakteriális és fungicid (gombaellenes) hatásokkal rendelkeznek a szervezetben, így jelenlétük a várandósvitaminban is fontos! 

 

Scheftsik TamásA hüvelyi folyás terhesség alatt teljesen normális – egy bizonyos pontig! 

Related Posts