Hírek

A műanyagok, pontosabban a ftalátok a koraszülésért is felelősek lehetnek 

A műanyagokkal kapcsolatosan egyre több tanulmány igazolja azt, hogy komoly gondok adódnak a használatuk során. Az egyik legkomolyabb probléma a ftalátok kapcsán jön elő. Sajnos ezek az anyagok szükségszerűen jelen vannak a műanyagokban, kioldódásuk azonban az emberi szervezetre nagyon káros. Tanulmányok pedig rámutattak, hogy szerepet játszanak a koraszülések kialakulásában is. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A tanulmány 

A NYU Grossman School of Medicine által végzett tanulmányban 5000 amerikai anya vett részt, a vizsgálat során pedig kifejezetten a ftalátoknak való kitettség következményeivel foglalkoztak. A kutatás pedig kimutatta, hogy minimum “szerény” mértékben, de inkább erősebben szól bele a terhesség lefolyásába ezen vegyi anyagok csoportja, emelve a koraszülés kockázatát. 

A tanulmány arra is kitért, hogy maguk a koraszülések az államnak mintegy 1,8 milliárd dollár veszteséget okoznak, ám a koraszülések következtében kialakuló egészségügyi problémák hosszabb távú kezelése a koraszülött gyermekek élete során mintegy 8,1 milliárd dolláros többletkiadást eredményez. 

Ftalátok 

Az ipar elsősorban a műanyagok lágyításához használja ezeket az anyagokat, amivel egészen addig nem is lenne semmi baj, ameddig bent maradnak a műanyagokban. Sajnos azonban ma már tisztában vagyunk vele, hogy a műanyagok használatuk során nem csak fizikailag aprózódnak, vagyis mikroműanyagok keletkeznek, hanem belőlük vegyi anyagok is kioldódnak – ezek közt pedig a ftalátok is megtalálhatóak. 

A kérdéses anyagcsoport képes befolyásolni a hormonrendszert, hozzájárul az elhízáshoz, a rák, a szív és érrendszeri problémák kialakulásához, és sajnos szerepet játszik a koraszülés létrejöttében is. Bár ma már igen jó eséllyel élik túl a babák a koraszülést (vagyis a 36. gesztációs hét előtti születést) sajnos annak szövődményei nagyon sok esetben egy életen át elkísérik a kicsiket – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Koraszülés ellen 

A koraszülés kialakulásának sajnos nem minden indikátora ismert. Ám amelyeket már feltárt a tudomány, azokat mindenképpen érdemes elkerülni. A műanyagok kiiktatása nem egyszerű feladat, de azért mostanra nem is lehetetlen – de ha mást nem is, a mennyiségük minimalizálható, és már ezzel is nagyon sokat teszünk a saját és a baba egészségéért is. 

A terhesség alapvetően kihívás a szervezetnek, amit azonban gond nélkül vesz abban az esetben, ha a tápanyagellátottsága megfelelő. Ezt azonban ma már nem olyan egyszerű elérni, hiszen a környezeti ártalmak is egyre nagyobb mértékben vannak jelen a mindennapokban, illetve sajnos az élelmiszereink beltartalma is jelentősen lecsökkent az utóbbi években. Ennek megfelelően bár megkerülhetetlen az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás, a normál tápanyagellátottsághoz sokszor már ez is kevés. 

A WHO, illetve a szakemberek zöme ma már javasol várandósvitamint a terhesség során, de az nem mindegy, melyike is választjuk. A készítménynek ugyanis egyrészt megfelelően kell hasznosulnia, összetettnek kell lennie (nem feltétlenül tudjuk, mely anyagokból lépett fel hiány a szervezetben), Illetve képesnek kell lennie követni és kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is. 

A fentieknek megfelelően olyan készítményt keressünk, melyben a lehető legtöbb anyag szerves, biológiailag aktív kötési formákban vannak jelen. A -citrátok és-glükonátok (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) hasznosulása a szervezetben ugyanis akár 80%-kal is jobb, mint szervetlen kötésű társaiké. A trimeszterek szerinti bontás pedig egyértelművé teszi, hogy egyetlen tabletta nem képes lefedni a teljes terhességet. Figyeljünk arra, hogy a felkészülési szakasz, illetve az első trimeszter rendelkezik azonos igényekkel, ettől eltér a második trimeszter igényrendszere, illetve mindezektől eltér a harmadik trimeszter, illetve a szoptatási időszak egységének tápanyagigénye! 

Scheftsik TamásA műanyagok, pontosabban a ftalátok a koraszülésért is felelősek lehetnek 

Related Posts