Hírek

Hiába boldog időszak, szülés utáni depresszió sajnos gyakoribb, mint hinnénk 

A szülést követő napok szépségét képes tönkre tenni egy alattomos állapot, ez pedig a post partum, vagy szülés utáni depresszió. Sajnos idehaza is nagyon sok nőt érint ez a probléma, melyre most az USA területén egy új gyógyszert is engedélyeztek. A szülés utáni depresszió azonban jó eséllyel elkerülhető. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Post partum depresszió és a Baby Blues 

Nem is hinnénk, hogy a depresszió milyen erősen összefonódik a várandóssággal és a szüléssel, két olyan momentummal az ember életében, amik egyértelműen a boldogságról kellene, hogy szóljanak. Mégis, a várandósság során a depresszió még az édesapáknál is igen nagy arányban jelentkezik, hiszen a leendő apukák mintegy ötöde éli át ezt a problémát. 

A post partum depresszió a Baby Blues-nak nevezett jelenség súlyosbodása is lehet. Ez utóbbi egyfajta levertség, mely tulajdonképpen a megváltozott hormonális hatások, a jelentősen megváltozott élethelyzet, illetve a hirtelen a szüléssel tudatosuló és megugró felelősségérzet velejárója lehet. A helyzet komolyságát mutatja az is, hogy az FDA, vagyis az USA gyógyszerügyi hatósága egy új gyógyszert engedélyezett a probléma megoldására. A tabletta formájában elérhető készítmény eddig kizárólag injekció formájában volt elérhető, egyéni ajánlás alapján – vagyis kizárólag a szakorvos megfelelő utasítására volt adható. Ezen változtatott most a hatóság, így a neuroaktív szteroidot tartalmazó szer elérhetővé vált egyszerűbb formában is. 

Gyakori? 

Sajnos igen, a szülést követő jelentősen megváltozó élethelyzet nyomán idehaza is a szülő nők mintegy 10%-át érinti. Azonban a depresszió kialakulása több összetevő együttese, melyekből nem szabad kihagyni a környezetet, mind kémiai mind pedig pszichológiai vonatkozásban sem. 

A kismama támogatása kiemelten fontos, hiszen az internetről ömlik ránk a sok információ, hogy látszólag mennyivel jobb anyák tömege él a világban, mint mi. A kiragadott képek alapján pedig sok nő nem érzi magát alkalmasnak a feladatra, ami komoly szorongás kiváltója is lehet. Ugyanakkor – főleg a téli, napsütésben kevésbé bővelkedő időszakban – a D-vitamin hiánya is jelentős szerepet játszhat a depresszió kialakulásában – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak  

Hogy pontosan milyen formában, “mikor” szól bele a depresszió kialakulásába a D-vitamin azt egyelőre nem tudják a tudósok, de azt egyre több tanulmány igazolja, hogy a D-vitamin (illetve egy sor másik tápanyag) hiánya jelentős rizikófaktorként jelentkezik a depresszió kialakulásában. 

Elkerülhető? 

A fenti kijelentés nyomán könnyen érthető, hogy a depresszió kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető, a megfelelő tápanyagellátottsággal. Vagyis, ha a D-vitamin, a kalcium, a folsav vagy éppen a vas pótlása a szervezetben jó, akkor jelentősen csökken az esélye annak, hogy a Baby Blues rosszabbodik, vagy hogy a depresszió egyáltalán jelentkezik. 

A megfelelő tápanyagpótlás kiemelt jelentőségű, hiszen napjainkban már sajnos sokszor az egyészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett is jelentkeznek a tápanyaghiányok. Ezek kikerüléséhez ma már a WHO és a szakemberek zöme is javasolja a tápanyagpótlást, amit nagyon jól megoldhatunk egy megfelelő várandósvitaminnal. 

Fontos, hogy összetett, sok összetevős termékben gondolkozzunk, hiszen egyrészt nem tudhatjuk, mely anyagokból szorulunk bevitelre, másrészt pedig az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Ugyanígy fontos, hogy a lehető legtöbb anyag szerves, biológiailag aktív formában legyen jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákban ugyanis az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb. Ezen felül különösen fontos, hogy a megfelelő tagoltsággal is számoljunk! Az egyes trimeszterek igényrendszere ugyanis nem azonos. Másra van szüksége a szervezetnek az egyes fejlődési szakaszokban, nem lehet egyetlen tablettával lefedni az egész várandósságot. Vagyis a kiválasztott várandósvitamin esetében fontos a trimeszterenkénti tagoltság is. 

Mindezeket figyelembe véve a kismama nagyon sokat tehet azért, hogy a szervezetét felkészítse a terhességre és a szülésre-szoptatásra, valamint természetesen arra is, hogy jó eséllyel elkerülje a depresszió, így a post partum depresszió kialakulásának kockázatát is. 

Scheftsik TamásHiába boldog időszak, szülés utáni depresszió sajnos gyakoribb, mint hinnénk 

Related Posts