Hírek

A légszennyezettség növeli a koraszülés és a baba légzési nehézségeinek kialakulását 

Azzal már egy ideje tisztában vagyunk, hogy a légszennyezettség nem tesz jót a szervezetünknek és összefüggésbe hozható a meddőség kialakulásával is. Egy friss kutatás azonban rámutatott, hogy sajnos a koraszülésekkel, sőt, a babák légzési nehézségeivel is összefügg. 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére. 

Forgalom 

A UT Southwestern Medical Center kutatói azt vizsgálták, hogy a forgalomból eredő légszennyezettség milyen hatással van a terhességre, a terhes nőkre, a magzatokra, valamint a megszületett csecsemőkre. Azzal ugyanis már egy ideje tisztában vannak a tudósok, hogy a légszennyezettség összefügg a meddőség kialakulásával, illetve hatással van a terhesség folyamatára is, a vizsgálat azonban rámutatott, hogy a koraszüléssel, sőt, akár a szülés után az újszülötteknél jelentkező légzési nehézségekkel is összefügg a szennyezettség mértéke. 

Ezúttal a nitrogén-dioxid hatásait vették górcső alá, melynek koncentrációja a városokban és azok környékén sokszor emelkedik a biztonságos határérték fölé. A városi életvitel pedig fokozódik a világban, hiszen a munkahelyek rendszerint a nagyvárosokhoz kötik az embereket. 

Az eredmények 

A kutatásba 62 000 terhes nőt vontak be, akiknél sajnos igen egyértelműen jelentkeztek a problémák. A vizsgált nőknél a nitrogén-dioxid légköri szintjének magas volta, növelte a koraszülés arányát, ezen felül jelentős mértékben nőtt az alacsony születési súly kialakulásának kockázata is. 

Megfigyelhető volt, hogy a már megszületett babák esetében a szülés után jelentkező légzési nehézségek kialakulásának esélye is jelentős mértékben megnőtt. A vizsgálatok során az EPA (Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség) határértékeit vették alapul, ám szomorú tény, hogy a határértékeken belüli szintek esetében is megfigyelhető volt a jelenség, igaz, alacsonyabb arányban.  

Megelőzés 

Mivel lehet megelőzni a légszennyezettséget? A megújuló energiaforrásokra való átállással, az elektromos közlekedéssel és hasonló igen nagy léptékű változásokkal. Ezek azonban hosszadalmasak, a gyors megoldás a költözés lenne, de ez sem igazán járható út. Szerencsére azonban szervezetünk egy bizonyos pontig képes kivédeni, vagy legalábbis korrigálni az ilyen szennyezésekkel összefüggő eltolódásokat. 

Ehhez azonban szüksége van a tápanyagokara – vitaminokra, nyomelemekre és ásványi anyagokra -, amik a normál működését biztosítják. A terhesség ráadásul komoly kihívás a szervezet számára, az energiafelhasználás ilyen esetekben fokozott, vagyis ilyenkor a támogatása még fontosabb! 

Pótlás 

Évek óta igaz, hogy a szakemberek zöme javasolja a várandósvitamin szedését a terhesség alatt – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.huj-nak. Az azonban, hogy milyet is szed a kismama nem mindegy, hiszen az anyagokat messze nem elég bevinni a szervezetbe, gondoskodni kell azok hasznosulásáról is. Ehhez két szempontot kell figyelembe venni: egyrészt a készítmény legyen összetett – sok összetevős -, másrészt a lehető legtöbb anyagok tartalmazza szerves formában. A szerves kötéssel jelen lévő anyagok (-citrátok; -glükonátok) ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, ezt az arányt pedig tovább növeli az összetettség, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. 

A várandósvitaminok esetében kiemelten fontos a megfelelő tagoltság. A terhesség ugyanis három különálló egységre, három trimeszterre tagolódik. Ezeknek a szakaszoknak eltérő a tápanyagigénye is. Fontos kiemelni, hogy a három trimeszter eltérő igényrendszerét kell kielégítenie a készítménynek, mert bár a tervezés és a szoptatás is kiemelten fontos, azok egységet képeznek. A tervezés az első, míg a szoptatás a harmadik trimeszterrel képez egységet, vagyis a tagoltságot eszerint vegyük figyelembe. 

Scheftsik TamásA légszennyezettség növeli a koraszülés és a baba légzési nehézségeinek kialakulását 

Related Posts