Hírek

Idehaza minden 10. terhesség vetéléssel ér véget… 

Furcsa, hogy a nők az egyik legszörnyűbb tragédiát az életükben sokszor teljes csendben élik meg, külső jelek, vagy segítségkérés nélkül, szorongva, akár a poszttraumás stresszel is szembenézve. Ez a csendes fájdalom a vetélés következménye, mely ma, világszerte minden hetedik várandósságot érint. De hiába gondoljuk, hogy tehetetlenek vagyunk ellene, ez nem igaz! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Vetélés 

Egy baba elvesztése leírhatatlan fájdalommal és lelki megterheléssel járhat együtt. Hazánkban a vetélés a 24. hét előtt bekövetkezett magzati elhalást jelenti, illetve azt, ha a magzat világrajövetelekor nem mutat életműködést, illetve 500 gramm alatti súllyal születik meg. 

Kegyetlen tény, de hazánkban évente mintegy 14 000 vetélés történik, ami a felismert terhességek 10-15%-át jelenti. Itt fontos kiemelni, hogy ez a szám kizárólag azokat az eseteket jelenti, ahol a terhesség tényét már megállapította az orvos. A korán bekövetkező vetélések, illetve az orvos által nem követett várandósságok megszakadása ebben az adatban nincsen benne, vagyis a tényleges szám ennél lényegesen magasabb lehet. 

Miért? 

Hogy miért jön létre egy vetélés? Számos ok húzódhat a hátterében, de azt érdemes leszögezni, hogy a fájdalom mellett a vetélés elszigetelődést, depressziót is okozhat, vagyis mindenképpen foglalkozni kell a lelki oldalával és az önhibáztatás kiiktatásával is! 

Az okok közt a leggyakoribb a fertőzések jelentkezése, de állhat a háttérben genetikai tényező, betegség vagy anatómiai gond (pl.: mióma) is. Ezen felül jelentős kockázat a spermium minősége, illetve az édesapa kora is! 

Fertőzések 

Bár elsőre talán meglepő lehet, de a vetélések mintegy 70%-ért a kialakuló, majd felszállóvá váló hüvelyi fertőzések a felelősek. Ennek azonban éppen maga a terhesség az oka. A várandósság során a hüvely flórája megváltozhat a hormonális behatások következtében – ezzel pedig ellenállóképessége is csökken. Ezen felül számolni kell azzal, hogy a születendő baba genetikailag csak félig azonos az édesanyával. Azért, hogy az anya szervezete nem lökje ki a genetikailag nem azonos részt a testből, az immunrendszer  visszafogodtan üzemel a várandósság alatt – ez tovább növeli a fertőzések kialakulásának esélyét. Ehhez jönnek még a stresszfaktorok, a környezeti tényezők és például az öltözködés, vagy az évszakhoz kapcsolódó tevékenységek kérdése (pl.: strandolás) – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak 

A vetélések kockázatát két dologgal is igen hatékonyan lehet csökkenteni. Az egyik a rendszeres orvosi vizsgálat, felügyelet, hiszen így korán felismerhető a gond, kezelni lehet azt a veszélyek fokozódása nélkül. A másik a szervezet segítése a fertőzések elleni harcban. 

Tápanyagok és terhesség 

Azt tudjuk, hogy a magzat fejlődése és egészsége szempontjából kiemelt jelentőséggel rendelkezik a megfelelő tápanyagellátottság – nem véletlen, hogy a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás mellett ma már a szakemberek zöme javasolja a várandósvitamin szedését is, sőt, napjainkra a WHO is javasolja a mikrotápanyagok pótlását a várandósság kialakulásához és annak egésze során is. 

Kevesebben tudják, hogy a tápanyagpótlás messze nem csak a terhesség támogatásáról szól. Sőt, tulajdonképpen nem magát a terhességet támogatjuk, hanem a szervezetet, hiszen normál működés mellett a női szervezet számára a terhesség gond nélkül végbemenő folyamat. Azonban a “normál” működés fenntartása és elérése már nagyon nem egyszerű, hiszen élelmiszereink beltartalma is jelentősen csökkent, miközben a minket érő környezeti hatások rombolása egyre csak fokozódik. 

A javasolt várandósvitamin tehát jó szolgálatot tesz, ha megfelel néhány kritériumnak. Első körben összetettnek kell lennie, hiszen számos anyag szükséges a szervezet megfelelő működéséhez, nem csak a kiemelten kezelt tápanyagok. Másodsorban érdemes figyelni arra, hogy a készítmény tartalmazzon cinket és rezet is, hiszen mindkét anyag antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatással rendelkezik, vagyis hatékony segítség a fertőzések elkerüléséhez. 

Ugyancsak fontos tényező, hogy a bevitt anyagok szerves, biológiailag aktív formában legyenek jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákkal ugyanis a bevitt anyag hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Végül, de nagyon nem utolsó sorban figyeljük a készítmény tagoltságára! 

A várandósság három fejlődési szakaszból, három trimeszterből áll, és ezeknek az időszakoknak nem azonos a tápanyagigénye. Vagyis a várandósvitaminnak képesnek kell lennie arra, hogy kiszolgálja az egyes trimeszterek eltérő igényrendszerét, mely a következőképpen alakul: az első trimeszter, illetve a várandósságra való felkészülés időszaka azonos tápanyagigényekkel rendelkezik. Ettől eltér a második trimeszter igényrendszere, de szintén eltér mindezektől a harmadik trimeszter és a szoptatási időszak egysége. 

Fontos megjegyezni, hogy még a kiváló várandósvitamin mellett is sokkal nagyobb odafigyelést igényel a kismama a fertőzések elkerülése érdekében. Azonban szorongani, stresszelni nem kell, hiszen a szabályok nem nehezek, a felügyelet és a szervezet támogatása pedig nagyon jó alapot adnak egy nyugodt, problémamentes várandóssághoz. 

Scheftsik TamásIdehaza minden 10. terhesség vetéléssel ér véget… 

Related Posts