Hírek

Az anyatej a baba agyi fejlődése miatt is kiemelt jelentőségű! 

Hogy mennyire fontos az anyatejes táplálás? Nagyon, de nagyon. Sokszor nem is hinnénk, mennyire, hiszen olyan sok dolgot nem tudunk még az agyról. Egy pár hónapja megjelent tanulmány rávilágít arra, hogy mekkora jelentősége van az agy fejlődésében az anyatejnek! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére! 

Az agy és annak fejlődése 

Az agy egy olyan szerv, melyet egyelőre közel sem ismerünk alaposan. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mivel az agy az irányítás központja, fejlődése független a többi szervtől, azt csak a genetika és az érzékszervek által begyűjtött információk formálják, csak azok hoznak létre benne létfontosságú kapcsolatokat. 

Az agy kapcsolati hálója elképesztő, bonyolult, és minél több a kapcsolat, az agy annál jobban “pörög”. Vagyis a neuronok közti kapcsolatok kialakulása nagyon fontos, amit bizony a bél is befolyásol. Nem is olyan régen jöttek rá a tudósok, hogy a mikrobiom (azon mikróbák összessége, melyek bennünk, rajtunk, velünk élnek) erős hatással van az agy “huzalozására”. Ebben pedig kiemelkedő szerep jut az anyatejnek! 

Anyatej és az agy 

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmányt az indította útjára, hogy az intelligenciateszteken azok a gyerekek jobban teljesítettek, akik anyatejes táplálást kaptak. A kutatások pedig igazolták, hogy az anyatejben jelen lévő cukor myo-inozitol vegyület különösen jó hatással van az agyi kapcsolatok fejlődésére. Sőt, még felnőtt korban is hatékonyan segíti az új kapcsolatok létrejöttét, de ennek a területnek további kutatása is fontos, mert a vegyület nem minden esetben segít. 

A fentiekből jól látszik, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű a csecsemő életében. Emellett természetesen az anyára is igen jó hatással van, többek közt elmélyíti, utánozhatatlanul egyedivé teszi kapcsolatát a gyermekével. Sajnos azonban nagyon sok esetben a nők egyszerűen kevés anyatejet termelnek, sőt, akár teljesen el is marad a tejtermelés, így az anyatejest táplálás elmarad – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Anyatej termelés fokozása 

Miért marad el a termelés? Ennek sok oka lehet, de talán a leggyakoribb mégis az, hogy egyszerűen nincsen “ereje” a testnek a termelésre. Azt ma már tudjuk, hogy napjaink élelmiszer beltartalmai és a környezeti ártalmak romboló hatásai miatt szükséges a tápanyagpótlás, már a terhességre való felkészülés időszakában is – hiszen a magzat fejlődése során mindvégig az édesanya szervezete fedezi az összes szükségletét a picinek. 

Miután a csöppség megszületik, a tápanyagpótlás rendszerint abbamarad, ez pedig nagy hiba. Hiába született meg ugyanis a picike, továbbra is az édesanya szervezete fedezi minden tápanyagszükségletét, csak most a szoptatás formájában. Ehhez is szükség lehet a tápanyagpótlásra, vagyis a várandósvitamin szedését nem kell abbahagyni a szülés után. 

A megfelelően tagolt várandósvitamin – mely képes kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényeit – a harmadik trimeszterre ÉS a szoptatási időszakra szükséges tápanyagokat képes lehet megfelelően pótolni, persze csak akkor, ha emellett az étkezés egészséges és kiegyensúlyozott, valamint jelen van a rendszeres mozgás is. A szoptatási időszak ugyanis szintén egy erősen tápanyagigényes szakasz, erről nem szabad megfeledkezni. 

Fontos kiemelni, hogy a tápanyagokat nem elég csak bejuttatni a szervezetbe, azok hasznosulásáról is gondoskodni kell, ellenkező esetben sajnos a test igen alacsony arányban képes csak azokat felhasználni. A hasznosulás fokozása két tulajdonságon múlik: 

  • a készítményben a lehető legtöbb anyag szerves, biológiailag aktív kötési formában legyen jelen, hiszen így az anyagok hasznosulása a testben akár 80%-kal is jobb lehet! 
  • Az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Ilyen kapcsolat áll fenn például a C-vitamin és a vas, a cink és a réz, vagy éppen a kalcium és a D-vitamin között. Vagyis a kiválasztott készítmény legyen komplex, így tovább fokozható a bevitt anyagok hasznosulási aránya. 
Scheftsik TamásAz anyatej a baba agyi fejlődése miatt is kiemelt jelentőségű! 

Related Posts