Hírek

A meddőséggel járó bűntudat romboló – pedig sokat lehet tenni ellene! 

Amikor az orvos közli a meddőség diagnózisát, az egy igen kegyetlen érzés. Nem csak azért, mert szembesülünk a ténnyel, hogy egy erősen rögös út áll előttünk a családalapítás felé, hanem ezért is, mert a felismerést rögtön követi a bűntudat. Én tehetek róla? Valamit rosszul csináltam? Elrontottam? Ez azonban nem vezet megoldásra, a meddőség ellen viszont nagyon is sokat lehet tenni, még a diagnózis után is! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Önvád 

Sajnos egyre gyakoribb ez a probléma, hiszen napjainkra minden 6. ember küszködik a meddőség tényével a bolygón – és ez nagyjából fele-fele arányban érinti mindkét nemet. Önmaguk vádolására a hölgyek hajlamosabbak, és ezzel komoly gondok vannak. 

Azon túl, hogy lelkileg megterhelő, megakasztja az embert. Elhiszi, hogy egy olyan állapotban van, amivel nem tud mit kezdeni, amit ő idézett elő és ami végérvényesen megváltoztatta az életét. A lelki állapot pedig bizony erősen beleszól a termékenységbe is! 

Meddőség 

A meddőség nem betegség, hanem egy állapot – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ez azért fontos, mert nincsen kőbe vésve, nem megváltoztathatatlan, sőt, többnyire igen jól kezelhető. A meddőség a diagnózis után is kiiktatható, ráadásul ebben nem csak a szakemberek munkája segíthet, hanem mi magunk is nagyon sokat tehetünk érte. 

A bűntudat felesleges. A szervezetünk állapota felel a meddőség kialakulásáért, de elkerülése messze nem olyan magától értetődő és egyszerű feladat, mint az elsőre gondolnánk. A termékenység egy másodlagos funkció, vagyis nincsen közvetlenül szükség rá az életben maradáshoz. Ennek megfelelően amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő tápanyag, akkor ezt a funkciót hagyja leromlani a szervezet – ennek ráadásul többnyire semmilyen tünete nincsen. 

Tápanyaghiány? 

Az tehát érthető, hogy a meddőség egy leggyakoribb oka a tápanyaghiány (emellett betegség, illetve genetikai tényező is okozhatja, így a kezelésébe is érdemes szakorvost bevonni). Na de miért alakul ki tápanyaghiány, mikor az egészséges életmód ma már trend, igyekszünk sokat mozogni és rendszeresen, egészségesen étkezni? 

Nos, ha mindez – vagyis a rendszeres mozgás és az egészséges étkezés – sikerül is, akkor is szembesülnünk kell két olyan tényezővel, ami nem rajtunk múlik. Az egyik az élelmiszerek beltartalmi csökkenése, vagyis ásványi anyag, nyomelem és vitamintartalmuk jelentős hanyatlása. A másik a környezetből minket érő hatások romboló ereje. Minkét tényező hatással van a tápanyagellátottságunkra. Az első a bevitelt csökkenti, méghozzá a tudtunkon kívül, a második pedig a felhasznált tápanyagmennyiséget növeli – hiszen a szmog, a stressz, a vegyi anyagok és sok más környezeti ártalom kivédéséhez a szervezet sok energiát használ el. 

Tápanyagpótlás 

Mi mást tehetünk a mozgáson és az egészséges étkezésen kívül? Ha ezek mellett is jelentkezik a meddőség, akkor vitaminkészítménnyel támogathatjuk meg a szervezetet. De ahogyan az lenni szokott, ez sem ennyire egyszerű.  

Azt megmondani, melyik tápanyag hiányzik a szervezetből, bonyolult folyamat, ráadásul az egyes hiányok másokat is magukkal hozhatnak. A C-vitamin hiánya hatással van a vas mennyiségére a szervezetben. A D-vitamin hiánya a kalciumére és így tovább. Mivel nem tudjuk, mely anyagokból lépett fel hiány, így érdemes komplex készítményt választani – ezzel a fent említett anyagkapcsolatokat is ki tudjuk elégíteni, hiszen például a C-vitamin a vas felszívódását is elősegíti, de ez igaz a D-vitamin és a kalcium, vagy éppen a cink és a réz kapcsolatában is. A felszívódás kérdése pedig központi! 

Nem elég ugyanis “csak” bevinni az anyagokat, azokat a szervezetnek hasznosítani is kell. Ez pedig nem könnyű, hiszen többnyire szervetlen kötésben szedjük a készítményeket. Az ilyen anyagok hasznosulása azonban siralmasan alacsony. A szerves kötésben jelen lévő anyagok lényegesen, akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, vagyis olyan készítményt keressünk, amiben a lehető legtöbb anyag szerves kötésben van jelen (ez jellemzően -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, pl.: cink-citrát, réz-glükonát). 

Mindemellett, ha a cél a családalapítás, akkor még egy igen fontos szempontot érdemes figyelembe venni. Számtalan várandósvitamin kelleti magát a polcokon, de csak nagyon kevés képes arra, hogy a trimeszterek, azaz a fejlődési szakaszok eltérő igényeit megfelelően szolgálja ki. A szervezet felkészítése a terhességre és annak első trimesztere ugyanis más arányban kívánja meg a tápanyagokat, mint a második trimeszter. Ugyancsak ezektől eltérő igényrendszerrel rendelkezik a harmadik trimeszter és a szoptatási időszak egysége, vagyis megfelelően tagolt vitaminkészítményt érdemes keresni. A fentiek figyelembevételével mi magunk is igen sokat tehetünk a vágyott családért, és ez sokszor segít leküzdeni a felesleges bűntudatot is. 

Scheftsik TamásA meddőséggel járó bűntudat romboló – pedig sokat lehet tenni ellene! 

Related Posts