Hírek

Az apa befolyásolhatja, hogy fia vagy lánya szülessen? 

Amikor egy pár a családalapítás mellett dönt, sokszor merül fel a kérdés: fiút, vagy lányt szeretnél? Nos, a bevett válasz persze az, hogy mindegy, csak egészséges legyen és sokan ezt pontosan így is gondolják, de mi a helyzet akkor, ha mégis szeretnénk egyik vagy másik “irányba” húzni? A férfiak tehetnek valamit ennek érdekében? 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A férfi és a gyermek neme 

Az, hogy egy magzat fiú vagy lány lesz, azon múlik, hogy a petesejtet megtermékenyítő spermium X, avagy Y kromoszómát szállít-e. Ennek megfelelően a férfi is igen nagy mértékben járul hozzá a kicsi nemének alakulásához. 

Sőt! Elsőre talán nem is gondolnánk, de a spermiumokon nem “csak” az múlik, hogy létre jön-e a megtermékenyítés, hanem komolyan képesek hozzájárulni a vetélések, koraszülések és a genetikai rendellenességek kialakulásához is. Ezt a rossz minőséggel teszik (felépítés, DNS állomány, mozgékonyság, stb.), mely igen sok részletből eredhet. Problémát jelenthet, ha túl sokáig “tartogatjuk” az állományt, ronthatja a minőséget betegség, de komoly befolyással vannak rá a környezeti ártalmak is. A minőséget javítani a megfelelő tápanyagellátottsággal lehet, melyet egy jó férfivitaminnal lehet kiválóan megtámogatni a kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás mellett. 

A tápanyagpótlás révén a spermiumok minősége javul, de önmagában a pótlás nem elég, hiszen a bevitt anyagoknak a lehető legjobban hasznosulniuk is kell. Egy vitaminkészítmény esetében ezt azzal érhetjük el, ha komplex készítményt választunk, melyben a lehető legtöbb anyag szerves kötésben van jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési típusokkal ugyanis a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet! 

Hogyan befolyásolhatjuk a baba nemét? 

Landrum B. Shettles az 1960-as években kidolgozott egy módszert arra, hogy egy pár ráhatást tudjon gyakorolni arra, milyen nemű gyermekük foganjon. A kiindulási alapot azok a biológiai eltérések adták, melyek valóban jelen vannak az X és az Y kromoszómát hordozó spermiumok között.  

A leendő kisfiú genetikai állományának egy részével rendelkező spermiumok, vagyis az Y kromoszómát szállítók gyorsabbak, ellenben kisebbek és alapvetően a lúgosabb közeget kedvelik. Bár fürgék, előbb el is fáradnak, és bár tény, hogy a spermiumok akár 4-5 napig is életképesek lehetnek a női szervezetben, ezt az időt az Y kromoszómával rendelkező spermiumok nem igazán töltik ki. Az X kromoszómát hordozó spermiumok valamivel nagyobbak, lassabbak, de tovább maradnak életben, illetve a savas közeget kedvelik jobban.  

A hüvely alapvetően enyhén savas közeg, ez pedig a kislányok javára billentené a mérleg nyelvét. Ennek megfelelően, abban az esetben, ha fiút szeretnénk, a behatolás legyen mély, hogy a spermiumok a lehető legkevesebb ideig ússzanak a számukra kedvezőtlen közegben, illetve lehetőleg az ovuláció napjára időzítsük az együttlétet. 

A kislány esélyének növeléséhez az ovulációt megelőző 2-3 napban történjen az együttlét, és a behatolás mélysége ne legyen olyan nagy, így a savas közeg az x kromoszómával úszó spermiumoknak kedvez majd. 

Működik? 

A módszernek megvannak a tudományos alapjai. Ettől függetlenül nem ad biztos eredményt, hiszen elképesztően sok dolog befolyásolja a megtermékenyítési folyamatot – mondja Ratkó Tünde -, kezdve a szülők egészségi állapotától, a tápanyagellátottságuktól, a káros szenvedélyeiken keresztül egészen az egyéni szervezeti adottságokig. 

A kérdés tehát nem igazán az, hogy hogyan tudunk biztosan fiút, vagy lányt nemzeni, hanem sokkal inkább az: tényleg olyan fontos ez, vagy inkább a családdá válás elképesztő érzése, és az eltéphetetlen összetartozás apa és gyermek közt a fontos, mely nemtől függetlenül létrejön és örökké meg is marad! 

Scheftsik TamásAz apa befolyásolhatja, hogy fia vagy lánya szülessen? 

Related Posts