Hírek

A magzatot a méhben elérő ftalátok később az agyra is hatással vannak. 

A ftalátokkal komoly gondok vannak – ez nem újdonság. Többnyire azonban a férfiakat érintő termékenységi problémákkal hozzák összefüggésbe ezeket az anyagokat. Egy friss kutatás most arra mutatott rá, hogy az édesanya ftalátoknak való kitettsége hatással van a gyermek agyára is és sajnos nem jó értelemben. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A tanulmány 

A Rotterdamban készült, NYU Grossman School of Medicine és a Barcelona Institute for Global által vezetett tanulmány 775 terhes nő bevonásával vizsgálta, hogy a ftalátok milyen hatással vannak a kismamákra, illetve rajtuk keresztül a magzatra. Nem ez az első tanulmány, mely ezt a kérdéskört boncolgatja, de most a kutatók továbbmentek és a születés után is követték a gyerekek életének és egészségének alakulását. 

A tanulmány rámutatott, hogy azoknál az anyukáknál, akik terhesség alatt ezekkel a lágyítószerekkel találkoztak, 14 éves korú gyermekük esetében az agy fejlődése eltért a normálistól. Egészen pontosan mind a fiúk, mind a lányok esetében kisebb összes szürkeállományhoz vezetett, illetve alacsonyabb volt az IQ szintjük. A szürkeállomány “veszteség” mértéke a tanulmány becslése szerint akár 18% is lehet. 

Ftalátok 

Életünket, mindennapjainkat átitatják a műanyagok. Hiába küzdünk ellenük egyre nagyobb erővel, egyelőre kiiktathatatlanok, hiszen a csomagolások terén nem létezik náluk megfelelőbb alternatíva. Azonban a műanyagok lágyítása – hogy ne legyenek törékenyek – mindenképpen szükséges. 

Ehhez a vegyipar úgynevezett ftalátokat használ. Ezek szerves vegyületek, melyek nem képeznek erős kémiai kötéseket. Feladatukat, a lágyítást így tökéletesen képesek ellátni, azonban hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel a műanyagokból, hatásuk a szervezetre pedig romboló! 

A ftalátok a hormonrendszerben is komoly károkat tesznek, oxidatív stresszt idéznek elő és sajnos egyre több tanulmány bizonyítja, hogy rombolásuknak hosszabb távon is hatása van mind a gyermekek, mind a nők mind a férfiak szervezetében – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Ellensúlyozás 

Nyilván a legjobb az lenne, ha a ftalátok hatása teljes egészében kiiktatható lenne az életünkből, ehhez azonban a műanyagok használatáról kellene lemondanunk – erre egyelőre reális esély nem látszik. Marad a védekezés, melyet a szervezet önmaga is elvégez, hiszen legalább részben képes ellensúlyozni a ftalátok romboló hatásait. Ehhez azonban mindenképpen szükséges, hogy a működése a normál tartományban lehessen, vagyis szükséges a megfelelő tápanyagellátottság. 

A tápanyagellátottság alapfeltétele a test normál működésének, a funkciók normál lefutásának. Mindezek ellenére, ha kevés a tápanyag, azt elsőre még csak észre sem vesszük. A mindennapjaikhoz szükséges funkciók ugyanis elsőbbséget élveznek, vagyis a szervezet ide összpontosítja a tápanyagokat, itt tartja meg legtovább a normál működést. Ami közvetlenül nem szükséges az életben maradáshoz, hiányt szenvedhet a tápanyagokból, ám ennek rendszerint semmilyen jele, tünete nem mutatkozik, csak hosszabb távon, vagy amikor éppen az adott funkció kerül előtérbe (pl.: termékenység) 

A tápanyagpótlás alapesetben a kiegyensúlyozott étkezéssel és a rendszeres mozgással megoldható, de sajnos élelmiszereink beltartalma egyre alacsonyabb, míg a minket érő környezeti hatások egyre nagyobb tápanyagigényeket generálnak a szervezetben, a védekezés ugyanis “költséges” dolog. Ennek megfelelően sok esetben szükséges lehet a tápanyagpótlás, amit a várandósságnál ma már a szakemberek többsége is javasol! Itt azonban érdemes egy pillanatra megállni. 

A tápanyagok bevitele a szervezetbe egy dolog, azonban azok hasznosulása az anyagok minőségének, formájának tekintetében nagyon eltérő lehet. A szerves kötésű anyagok (a termékekben jellemzően -citrát és -glükonát kötési típusok pl.: cink-citrát réz-glükonát) hasznosulása akár 80%-is jobb szervetlen társaikénál, így érdemes ezeket keresni. Emellett fontos, hogy komplex készítményt válasszunk. Egyrészt ez tovább növeli a hasznosulás mértékét, ráadásul sokszor nehéz megmondani, mely anyagból, anyagokból lépett fel hiány a szervezetben. Várandósvitamin esetében pedig még egy fontos tényezőt érdemes szem előtt tartani. A várandósság 3 trimeszterre tagolódik, melyek tápanyagigénye nem azonos! Vagyis a kiválasztott terméknek követnie kell az eltérő trimeszterek eltérő igényeit a megfelelő tagoltságon keresztül. 

Scheftsik TamásA magzatot a méhben elérő ftalátok később az agyra is hatással vannak. 

Related Posts