Hírek

A terhességi mérgezés elkerülhető, és ma már szűrés is létezik a felismerésére!

A koraszülések egy jelentős része köthető egy kórhoz, melyet preeklampszia néven ismerünk. Ennek azonban nem kellen így lennie, hiszen a betegség szűrhető, ennek megfelelően a tünetek jelentkezését is ki lehet küszöbölni, sőt, odafigyeléssel a kialakulása is jó eséllyel elkerülhető. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Preeklampszia 

A betegséget régebben toxémiaként ismerték, de talán jobban érthető a terhességi mérgezés kifejezéssel. Lényegében egy olyan kórképről van szó, mely az első trimeszterben alakul ki, de tüneteket csak később okoz. Kezeletlen esetben sajnos nem csak az édesanya, hanem a baba életét is veszélybe sodorhatja. 

Tünetei közt elsődlegesen a magasvérnyomás és a fehérjevizelés jelentkezik, ebből az elsőt veheti észre a kismama önállóan. Kezeletlen esetben tartós károsodást okozhat mind az anya, mind pedig a magzat esetében, jelentősen hozzájárul a koraszülés kialakulásához, illetve sajnos vezethet az édesanya és a baba halálához is. 

Megelőzés 

A preeklampszia ma már szűrhető, igaz, egyelőre erre ingyenes, rendszeresen szervezett országos kampányok nem léteznek. Ugyanakkor, ha időben felfedezik, akkor aspirin megfelelő adagolásával a tünetek jelentkezése elkerülhető – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.  

Mi magunk is sokat tehetünk a kór kialakulása ellen, de ehhez tudatos tervezésre van szükség, mely ma már szinte minden terhesség esetében szükséges. Ahhoz, hogy a szervezetünk a lehető legjobban legyen képes “kezelni” a várandósságot arra van szükség, hogy a működése kiegyensúlyozott legyen. Ehhez pedig a megfelelő tápanyagellátottságon keresztül vezet az út. 

Ebben nagy segítség lehet egy jó várandósvitamin, de ehhez meg kell felelnie néhány feltételnek. Mindenképpen megfelelően tagoltnak kell lennie, hiszen az egyes trimeszterek igényei nem azonosak, vagyis nem lehet őket egyetlen vitaminkészítménnyel optimálisak kiszolgálni. Ezen felül fontos a komplexitás, hiszen az egyes összetevők mások hasznosulását erősítik, illetve kiemelt jelentőségű a szerves kötések megléte. Az ilyen kötési formákkal rendelkező anyagok (jellemzően -citrátok és -glükonátok) hasznosulása akár 80%-kal is jobb. 

A megfelelő, kiegyensúlyozott tápanyagellátás pedig nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy egyrészt a terhesség rendben végigmenjen, illetve ahhoz is, hogy az olyan problémák, mint a preeklampszia elkerülhessék a kismamákat. 

Felkészülés 

Érdemes megjegyezni, hogy napjainkban az élelmiszerek beltartalmi csökkenése, illetve a környezeti ártalmak elszaporodása miatt nagyon sok esetben már szükséges a szervezet felkészítése a fogantatásra is. Sajnos tény, hogy a családalapítás, pontosabban a foganás létrejötte nem elsődleges jelentőségű funkciója a szervezetnek.  

Érthetőbben fogalmazva, amennyiben a tápanyagellátottság nem optimális, a szervezet az erőforrásokat a létfenntartáshoz elengedhetetlen funkciókra csoportosítja, ilyenkor pedig a fogantatás igen nehézkessé, akár lehetetlenné is válhat. Ennek megfelelően a szervezet támogatását érdemes már a családalapításra való felkészülés időszakában megkezdeni. 

 

Scheftsik TamásA terhességi mérgezés elkerülhető, és ma már szűrés is létezik a felismerésére!

Related Posts