Hírek

Amikor a pajzsmirigy a terhesség alatt rendetlenkedik: ez sok dolgot megváltoztat!

A kismamák ma már a szakemberek javaslatára rendszerint szednek várandósvitamint a terhesség során, hogy így támogassák saját szervezetüket, és a magzat megfelelő fejlődését. Azonban a nem megfelelően megválasztott vitamin komoly gondokat is okozhat, hiszen olyan változások történhetnek a terhesség során, amiket figyelemmel kell kísérni, és megfelelően reagálni kell rájuk! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Változások és a vitaminok 

Vitaminokra, nyomelemekre és ásványi anyagokra az egész várandósság során nagy szüksége van a szervezetnek. Igaz ugyan, hogy nem minden anyagot és nem azonos mennyiségben igényel a szervezet az eltérő trimeszterek alatt, de ma már léteznek olyan készítmények is, melyek ezt az eltérő igényrendszert is képesek kiszolgálni a megfelelő tagoltság révén. 

Mégis, van olyan anyag, mely adott esetben árthat is, ha a terhesség során bizonyos változásokat nem veszünk figyelembe, ebben azonban segítségünkre van a kezelőorvos, azaz a helyzet nem olyan ijesztő, mint elsőre hangzik. 

A pajzsmirigy és a jód 

Azt tudjuk, hogy a pajzsmirigy zavarai könnyen meghiúsíthatják a családalapítási terveket, így ezt a szervet sokan ellenőriztetik a családtervezés során. Azt kevesebben tudják, hogy a pajzsmirigy zavarai a várandósság során is felléphetnek, azaz a hormontermelés a trimeszterek alatt is elcsúszhat – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A pajzsmirigy alúlműködése bár kezelést igényel, a várandósvitaminok szempontjából nem hoz változást, a túlműködés azonban más lapra tartozik. Hazánk jódhiányos terület, ennek megfelelően a legtöbb vitaminkészítmény jódot is tartalmaz. Ez érthető, hiszen, ha a pajzsmirigy nem jut megfelelő mennyiségben ehhez az anyaghoz, az a babára nézve is komoly következményekkel járhat, vetélést, fejlődési rendellenességeket válthat ki. Nem véletlenül szűrik a pajzsmirigy rendellenességeit a várandósság alatt is. 

Amikor fény derül a pajzsmirigy túlműködésére, a szakorvos a megfelelő kezelést is előírja, de nekünk is gondolni kell a szükséges lépésekre. Ha a pajzsmirigy túlműködik, és továbbra is olyan vitaminkészítményt szedünk, mely jódot tartalmaz, az bizony gondot jelenthet. Ilyen esetekben érdemes váltani, de ez nem is olyan egyszerű. 

Egyrészt kevés jódmentes várandósvitaminnal találkozhatunk, másrészt a jódmentesség mellett fontos, hogy a készítmény tartalmazza azokat a fontos pozitív tulajdonságokat is, melyeket akkor vettünk figyelembe, amikor elsőre, még a pajzsmirigy zavarainak jelentkezése előtt választottunk. Azaz a készítmény legyen jódmentes, ha az orvos ezt előírja, legyen megfelelően tagolt, hogy a trimeszterek eltérő igényeit is képes legyen kiszolgálni, illetve legyen a lehető legtöbb anyag szerves kötésben jelen, mert ezzel fokozható a hasznosulás, így pedig a készítmény hatékonysága is. 

Folyamatos kontroll 

Amikor a pajzsmirigy rendetlenkedik, az odafigyelést, rendszeres kontrollt igényel. Nem csak azért, mert a szerv túl, vagy alúlműködése komoly hatással van az egész szervezetre, hanem azért is, mert akár egyikből a másikba is változhat a probléma, viszonylag rövid idő alatt. A pajzsmirigy túlműködése hirtelen alúlműködésbe mehet át a szülést követően, ilyenkor pedig a jód is szükséges lehet újfent. 

 

Scheftsik TamásAmikor a pajzsmirigy a terhesség alatt rendetlenkedik: ez sok dolgot megváltoztat!