Hírek

Pajzsmirigy zavar a férfiaknál: veszélyben a szexuális teljesítmény és a termékenység

A pajzsmirigy problémáival kapcsolatosan a leginkább a hölgyek kerülnek előtérbe, ezzel a témával ők foglalkoznak többet. Igaz ez különösen akkor, amikor a családtervezés kerül előtérbe, pedig ebben a kérdéskörben a férfiak szempontjából is kiemelkedően fontos a pajzsmirigy egészséges működése. Annak eltolódásai ugyanis szexuális zavarokat és családalapítási nehézségeket eredményezhetnek. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A pajzsmirigy és a termékenység 

Kevesen gondolnák, de bizony a nyakon található kis szerv nagyon jelentős befolyással van a test működésére, azon belül pedig a termékenységre, sőt, a szexuális funkciókra is. Nem csak az LH és az FSH szinteket szabályozza a szerv, hanem alúlműködése esetén a nemi hormonkötő globulin szintje is csökken, valamint az androgén hormonokra is hatást gyakorol. 

Ez a hatás megmutatkozik a spermiumszám csökkenésében, de ami veszélyesebb, a minőségének romlásában is. Előbbi esetben a megtermékenyítés lesz sokkal nehezebb – adott esetben lehetetlen -, míg utóbbinál, bár a megtermékenyítés végbemegy, ha a spermium minősége nem megfelelő, akkor jelentősen megnő a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélye. 

Ezen felül a pajzsmirigy működése a szexuális éltere is rányomhatja bélyegét. Alúlműködés esetén számolni lehet a korai magömlés lehetőségével, míg túlműködésnél csökken a libidó, megkésett ejakuláció és merevedési zavarok jelentkezhetnek. 

Mi a teendő? 

A pajzsmirigy problémás működése mindenképpen szakorvosi segítségét igényli. És hogy milyen gyakori lehetőségről van szó? Mivel hazánk mérsékelten jódhiányos területnek számít, így a pajzsmirigy problémái tulajdonképpen népbetegségnek tekinthetőek. 

A kivédésükben, illetve a spermakép javításában (mennyiség, minőség), valamint a szexuális funkciók javításában is hatalmas segítség lehet a megfelelő életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás – mondja Ratkó Tünde. A jód bevitele azonban alapvetően nehézkesebb, ráadásul mára szinte minden tápanyag pótlásra szorulhat, még egészséges étkezés mellett is, hiszen élelmiszereink tápanyagtartalma drasztikusan lecsökkent az utóbbi néhány 10 évben. 

A tápanyagok (nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok) pótlására ma már remek, kifejezetten férfiak számára készült vitaminkészítmények léteznek, de itt tisztázni kell egy fontos dolgot: nem elég bevinni az anyagokat, a lényeg az, hogyan, milyen arányban képes azokat hasznosítani a szervezet! A legtöbb készítmény sajnos szervetlen kémiai kötésekkel tartalmazza az anyagokat, amiknek így a hasznosulási aránya is nagyon alacsony. A bevitt anyagok egy jelentős része ennek megfelelően egyszerűen kiürül a vizelettel. 

A hasznosulás jelentősen fokozható, ha komplex készítményt választunk, hiszen az egyes anyagok segítik mások beépülését. Az említett kémiai kötések változtatása szintén jó eredményeket hozhat. A szerves kötésű anyagok – ezek praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formában jelen lévő anyagok, pl.: cink-citrát, vas-glükonát – akár 80%-kal is jobb felszívódást eredményezhetnek, ami kiemelkedően jó eredmény. 

 

Scheftsik TamásPajzsmirigy zavar a férfiaknál: veszélyben a szexuális teljesítmény és a termékenység