Hírek

Az elhízás merevedési zavart válthat ki, a fogyókúra azonban meddőséget okozhat…

 Az elhízás a fejlett nyugati civilizációk, de még a fejlődő országok számára is komoly problémát jelent. Nem csak azért, mert nagyon jól rámutat, mennyire egyenlőtlen az élelmiszerek elosztása a világban, hanem azért is, mert rengeteg egészségügyi probléma okozója. A férfiak azonban sokszor gyorsan kiegyeznek a pocakkal, hiszen a “mackós” pasi vonzó is, de ez sok problémát rejt magában. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A férfiak és a nagy pocak 

A mackós pasihoz jobb hozzábújni – állítják sokan, de számtalan más “előnyt” is igyekeznek a pocakhoz kapcsolni. Hogy ennek mi az oka? Talán a test elfogadása, talán a lustaság, talán az, hogy tényleg szeretik a pocak látványát és érintését, de nem is ez a lényeg. Az elhízás ugyanis bár lehet cuki, semmi esetre sem egészséges. A férfiak is tisztában vannak azzal, hogy a felhalmozott többletzsír komoly gondokat okozhat a szív és érrendszerben, a májnak vagy éppen a veséknek, de azt kevesebb gondolják, hogy bizony a merevedésbe is komolyan képes beleszólni. 

Friss kutatások igazolták, hogy bizony van összefüggés a derékbőség növekedése, a kar és a láb zsírállományának növekedése és a merevedési zavarok kialakulásának kockázata közt. Sőt, ezt a hatást a túlsúly koszorúérre gyakorolt negatív befolyása még erősíti is. Hogy pontosan mi is lehet a kiváltó ok, hol szól bele a képletbe az elhízás azt egyelőre nem tudják a kutatók. 

Túlsúly és diéta 

A túlsúlytól szabadulni vágyók igyekeznek a lehető leggyorsabb megoldást választani, és drasztikus diétákhoz fordulnak. A szervezetet így megfosztják a többlet kalóiráktól, ami alapvetően jó lenne, de sajnos nagyon sok értékes tápanyagtól is, amikből a szervezetben így hiány léphet fel. A diéták többsége sajnos nem ad tartós eredményt a fogyás szempontjából, de szinte borítékolhatóan hiányállapotokat hoz létre a szervezetben bizonyos tápanyagok esetében, melyek további problémákat fognak okozni. Így pedig sokan tapasztalhatják azt, hogy egy-egy diéta segítségével bár sikerült fogyniuk, a termékenységük sajnos jelentős csorbát szenved, és a családalapítás már lehetetlenné válik. 

A megoldás tehát messze nem a diéta, hanem az életmód átformálása. Ebben természetesen benne van az étkezési szokások megreformálása is, de a rendszeres mozgás és az egészséges életmód is. 

Termékenység és tápanyagok 

A sérült termékenységi mutatók helyrebillentése nem lehetetlen, de nem is könnyű feladat. A kialakult tápanyaghiányok olyan funkciókat rontanak le első körben, melyek az egyén életben maradáshoz nem szükségesek, de ezek helyreállítása nem megy egyik napról a másikra – mondja Ratkó Tünde. Az egészséges életmód és kiegyensúlyozott étkezés segít elérni az ideális súlyt, de a kialakult tápanyaghiányok kompenzálására sokszor nem elég. Ennek oka, hogy élelmiszereink beltartalma jelentősen csökkent az utóbbi 50 évben, így sajnos még egyészséges étkezés mellett is jelentkezhetnek tápanyaghiányos állapotok, azok helyreállítása pedig még így is kihívást jelenthet. 

A tápanyagok pótlása ma már történhet vitaminkészítménnyel is, de nem mindegy, milyennel. Egyrészt, ha csak vitaminokat tartalmaz, az kevés lesz, hiszen nyomelemekre, ásványi anyagokra is szüksége lehet a szervezetnek. Komplex kell legyen a készítmény, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását és ez – vagyis a hasznosulás – kiemelt jelentőségű. Nem elég ugyanis csak bevinni az anyagokat a szervezetbe, azokat a test át is kell alakítsa, és ez energiaigényes. Ha nem megfelelő formában visszük be a tápanyagokat, akkor sajnos jelentős hányaduk távozik a vizelettel hasznosulás nélkül. Ez egyrészt pénzkidobás, másrészt a készítmény hatékonysága is nagyon alacsony lesz. Ez kikerülhetjük, ha olyan vitaminkészítményt választunk, amiben szerves kötésben vannak jelen az anyagok. A praktikusan -citrát és -glükonát (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) kötési formában jelen lévő anyagok ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, vagyis előbb és tartósabban képesek eredményt hozni. A termékenység helyreállításánál az időfaktor azonban mindig jelen van! 

Bár nem egészen így emlékszünk az iskolai tanulmányainkból, de a spermiumtermelés nem állandó, hanem ciklikus folyamat. Egy 74 napos időszakot ölel fel, melynek során a tápanyagok a hatásukat a legelején képesek kiváltani. Azonban, hogy ez mikor is van, az egyénfüggő. Érthetőbben: ahhoz, hogy egy készítmény eredményt hozhasson a spermaképben, vagyis a termékenység terén, sokszor akár 3 hónapnyi szedés is indokolt lehet, hogy végre a megfelelő ponton kapcsolódhasson be a spermatogenezis folyamatába. 

 

Scheftsik TamásAz elhízás merevedési zavart válthat ki, a fogyókúra azonban meddőséget okozhat…