Hírek

Okozhat korai menopauzát a stressz?

Valóban képes lehet a stressz olyan mértékű rombolást véghez vinni a női szervezetben, melynek végül a korai menopauza megjelenése a velejárója? A stressz ugyanis a mindennapjaink része, így, ha ez a tétel igaz, akkor a nők igen nagy bajban vannak. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A stressz és a nők 

A stressz napjainkra egy olyan rizikófaktorrá nőtte ki magát, amit már nem lehet félvárról venni. Mindenki stresszel, nem is ezzel van a baj, hanem azzal a szorongással, azzal a nyomással, amit tartósan és erősen érzünk, mikor valami komoly feladat áll előttünk. A nők esetében a stressz sokszor erősebben is van jelen, hiszen a hátrányt az azonos munkakörű férfi kollégákkal még most sem sikerült teljesen kiiktatni. 

A korai menopauza esetében néhány betegséget és tényezőt sikerült már elkülöníteni, melyek komolyabban játszanak, vagy játszhatnak szerepet a kialakulásában. A genetikai tényezőkön túl autoimmun betegségek, rákkezelés, illetve egyes műtétek is okozhatnak korai menopauzát, de a legtöbb esetben ennek az állapotnak a kiváltó okai ismeretlenek. 

A környezet 

A környezeti ártalmak – ahova a stressz is tartozik – komoly szerepet játszanak nagyon sok betegség kialakulásában, és ez nincsen másképpen a korai menopauza esetében sem. A dohányzás az egyik legjellemzőbb kiváltója ennek az állapotnak, hiszen a dohányos nők akár 3-5 évvel s előbb tapasztalhatják a változó kor beköszöntét. Ugyancsak előrébb hozhatja az állapotot a jelentős fizikai terhelés – például az élsportolók között -, illetve az étkezési zavarok közül az anorexia. De ezek közül nem minddel és nem mindenki találkozik. A stressz azonban egy olyan részlet, amit nem lehet elkerülni. 

Több tanulmány is vizsgálta már a korai menopauza megjelenésének okait, de egyértelmű válaszokat sajnos eddig nem kaptunk. Tény, hogy ez az állapot gyakoribb az alacsonyabb társadalmi helyzetű nőknél, ahol az anyagi helyzet miatti szorongást is a lehetséges kiváltó okok közt kezelik. Vagyis a stressz jó eséllyel szólhat bele a képletbe, de erre konkrét bizonyítékot egyelőre nem tudtak felmutatni a kutatók. 

Akkor mi? 

Hogy mi is váltja ki a korai menopauzát – ahogyan azt már fentebb is írtuk – nem lehet pontosan tudni, de jelentős befolyással van a létrejöttére az életmód. A mozgás hiánya, az egészségtelen táplálkozás már önmagában is gondot okozna, de ehhez jönnek még a környezeti hatások, a stressz, a vegyszerek, a légszennyezettség és számtalan más tényező, így ezek együttesen már hatalmas károkat tudnak okozni a szervezetben.  

Ki kell emelni, hogy a korai menopauza jelen ismereteink szerint nem gyógyítható, vagyis a termékenység és a női szaporító szervrendszer normál működése, illetve egyes hormonok termelése nem állítható vissza. A tüneteket hormonpótlással kezelni lehet, de ez sajnos nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fogamzóképesség is visszatér – a test saját hormontermelését visszaállítani pedig nem lehet. A korai menopauza esetében az egyetlen hatékony lehetőségünk a megelőzés. De ki lehet veszélyeztetett ezzel az állapottal? 

Erre is igen nehéz választ adni, mivel sajnos nem tudjuk, pontosan mi is váltja ki. Azok a nők, akiknek családjában előfordul ez a jelenség nagyobb eséllyel élhetik át a korai menopauzát, de sajnos azok sincsenek biztonságban, akiknek családjában ez még sohasem fordult elő – vagy legalábbis nem tudnak róla – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Megelőzés 

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? A legjobb lehetőségünk, ha a test normál működését biztosítjuk a megfelelő tápanyagellátottsággal. Ennek alapfeltétele a rendszeres mozgás és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Ezek azonban éppen a környezeti hatások miatt sokszor már kevésnek bizonyulnak. A vegyszerek és a szmog, a hőhullámok és társaik ugyanis nem csak ránk, hanem az élelmiszereinkre is hatással vannak, azok beltartalma így jelentősen lecsökkent az utóbbi 50 évben. 

A tápanyagok megfelelő pótlására ezért ma már sokszor szükség van egy jó vitaminkészítményre is. Igaz, ezekből elképesztően sok van, vagyis a választás nem könnyű, de érdemes pár részletet szem előtt tartani. A bevitt anyagok hasznosulása kulcskérdés! 

Amikor a szervezetbe juttatunk egy anyagot, azt még a test átalakítja néhányszor, hogy képes legyen hasznosítani. Ez energiaigényes, vagyis minél több átalakítás kell, annál kevésbé hasznosul az adott anyag. Olyan készítményt érdemes keresni, melyben az anyagok közül a lehető legtöbb szerves kötési formában van jelen. A biológiailag aktív kötési formák – a készítményekben praktikusan -citrát és -glükonát formák – ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak a szervetlen kötésekhez képest. Emellett a készítmény legyen komplex, azaz sok összetevős, mert az egyes anyagok segítik mások hasznosulását (ilyen kapcsolat van a C-vitamin és a vas, a cink és a réz, vagy éppen a magnézium és a kalcium esetében is). 

 

 

 

Scheftsik TamásOkozhat korai menopauzát a stressz?