Hírek

Meredeken emelkedik a vetélés kockázata 30 éves kor után egy tanulmány szerint

A vetéléssel kapcsolatosan azt már tudjuk, hogy az esetek 70%-ban a felszálló fertőzések a felelősek a kialakulásáért. Egy norvég tanulmány azonban most igyekezett megmutatni a vetélés kockázati becslését az életkor, illetve az előző terhességek lefolyásának szempontjából. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A kutatás 

Mindenképpen tisztázni kell, hogy maguk a norvég kutatók emelik ki, hogy a tanulmány nem pontos adatokat, becsléseket szolgáltat, hiszen a vetélések vizsgálatánál azokat nem lehet figyelembe venni, melyek igen korán következnek be, így orvosi adat nem áll rendelkezésre róluk. 

A megfigyelést 2008-óta végzik a kutatók, így a vizsgált időszakban 421 201 terhességet sikerült górcső alá venni. Az adatok alapján a terhességek mintegy 12,8%-a végződik vetéléssel, ami egy igen magas szám. Ahogyan az várható volt, a legkisebb kockázat (10%) a 25-29 éves korosztályban jelentkezik. 30 éves kor felett a kockázat meredeken emelkedni kezd. Napjainkra már nem ritka a 40 éves kor felett anyává váló nő sem, sőt, a 45 feletti nők is egyre gyakrabban vállalnak gyermeket. Esetükben azonban a vetélés kockázata már 53%! 

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy két vetélés után a következő terhességnél az újabb tragédia kialakulásának kockázata duplázódik, míg három vetélés után a kockázat már a négyszeresére nő. 

Kor 

Könnyű lenne azt mondani, hogy vállaljanak a nők előbb gyermeket. Napjainkra ez ugyanis messze nem ilyen egyszerű. Nem is csak az anyagi oldal a kérdéses, hanem a munka és a tanulmányok. Mire egy nő az egyetemen végez, 23-24 éves, ekkor kezdi meg karrierjének építését, amiért egész addig dolgozott, így érthető, hogy egyhamar nem akar kikerülni a munka világából adott esetben évekre. Persze a családalapítás nagyon sok nő álma, ám a gyermekvállalás jellemzően ma már a 30-as éveikre tolódik, amikor a tanulmány szerint már meredeken emelkedik a vetélési kockázat. 

A vetélések kialakulásának hátterében sok esetben betegség vagy genetikai gond húzódik meg, de ahogyan azt a cikk legelején is olvashattunk, a 70%-uk esetében a felszálló fertőzések a kiváltó okok. A várandósság során az immunrendszer működése lecsökken, hiszen a magzat genetikailag csak félig azonos az anyával. Ha az immunrendszer teljes gőzzel üzemelne, a magzatot idegennek ismerné fel, így védekezni kezdene ellene, igyekezne elpusztítani azt – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A felszálló fertőzések azokat a hüvelyi fertőzéseket (vírusos, bakteriális vagy gombás) jelentik, melyek nem maradnak meg a hüvelyben, hanem feljebb húzódva érintik a méhszájat, akár az egész méhet, így pedig sajnos a várandósság megszakadását okozzák. 

Megelőzés 

A vetélések okai közt betegségek is szerepelnek, ezeket szakorvosi segítséggel lehet legyőzni. A fertőzések megelőzése pedig a test állapotától függ leginkább. Bár az immunrendszert tudjuk támogatni a terhesség során is, annak működése akkor is visszafogott lesz. Így érdemes olyan nyomelemekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal támogatni a szervezetet, mely azt optimális működésre bírja. Ezt alapvetően a kiegyensúlyozott étkezéssel és a mozgással lehet elérni, de napjainkra a szakemberek többsége is javasolja már, hogy várandósvitaminnal támogassuk a terhességet. 

Ezek közt válasszunk olyat, mely tartalmaz rezet, illetve cinket is, lehetőleg szerves, biológiailag aktív kötési formában, hiszen a szerves kötésű anyagok hasznosulása a szervetlenekhez képest akár 80%-kal is jobb. A cink és a réz a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid, azaz gombaellenes hatással rendelkezik, így képes csökkenteni a hüvelyi – ezen keresztül pedig a felszálló – fertőzések kialakulásának esélyét. 

Tervezés 

A vetélések elkerülésére az egyik leghatékonyabb eszköz, ha készülünk a terhességre. Ez azt jelenti, hogy egyrészt igyekszünk megtudni, a családalapítás útjában áll-e betegség a nő, vagy éppen a férfi oldalán. Másrészt a tápanyagpótlást már a család tervezésétól megkezdjük. Hiába figyelünk arra, hogy szerves kötésben vigyük be a lehető legtöbb anyagot, azoknak akkor is szükségük van időre, míg kifejtik hatásukat. A tervezési időszak tápanyagigénye azonos az első trimeszter tápanyagigényével, így ezekre ugyan az az összetétel választható. Ugyanakkor a második trimeszter tápanyagigénye, illetve a harmadik trimeszter plusz a szoptatási időszak tápanyagigénye nem azonos az előzőekkel és egymással sem. Vagyis olyan készítményt érdemes választani, mely megfelelő tagoltsággal képes kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényeit. 

 

Scheftsik TamásMeredeken emelkedik a vetélés kockázata 30 éves kor után egy tanulmány szerint