Hírek

D-vitamin hiányában a tesztoszteron termelés és a spermiumok mozgékonysága is sérül!

Néhány napig felcsillant a tavasz reménye, és bár visszatért a tél, azért tudjuk, nemsokára a kikeleté lesz a főszerep. Ez pedig azt is jelenti, hogy növekszik a D-vitamin szintünk, azonban nem szabad elfelejteni, hogy hazánkban a lakosság jelentős többsége még a nyári, napos időszakokban is komoly D-vitamin hiánnyal küszködik, mely bizony nem csak az immunrendszerre, hanem a termékenységre, de még a közérzetünkre is rányomja bélyegét. A D-vitamin pótlása ezért szükségszerű, de nem mindegy, hogyan! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Mire ez a nagy felhajtás? 

Oké, a D-vitamin egy fontos anyag, ezt értjük, de tényleg ekkora a jelentősége? Nos, igen, sőt, még egyszer igen! Ez az anyag ugyanis lényegesen többet tesz értünk, mint egy átlagos vitamin, aminek az is az oka, hogy tulajdonképen egy hormonról van szó. 

A D-vitamin szerepe az immunrendszer megfelelő működésében elengedhetetlen. Ez a koronavírus-járvány kapcsán igen sok helyen és nagyon sokszor hangsúlyozták, nem is véletlenül. Ugyanakkor a depresszió és a D-vitamin összefüggése is mostanra egy jól körüljárt tény. 

Kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogy a D-vitamin szerepe a férfiak termékenységének megőrzésében is kiemelt jelentőségű. Ez egyrészt tetten érhető az androgén, azaz a férfi nemi hormonok termelésére gyakorolt hatásában, de a spermiumok mozgékonyságának biztosításában is. Érdekes, hogy a D-vitamin hiány már önmagában is rontaná a spermiumok mozgékonyságát, ám ez a hatása a kalcium homeosztázisára gyakorolt befolyása révén még erősebb. A megfelelő D-vitamin szint hiányában így a testben több részletben is komoly eltolódások alakulnak ki – mondja Ratkó Tünde. 

D-vitamin, de melyik? 

A D-vitamin zsíroldékony anyag, vagyis a legtöbb vitaminnal ellentétben túladagolható – és emiatt sokan kifejezetten ódzkodnak a pótlásától. Azt azért érdemes tisztázni, hogy a túladagolása nem egyszerű feladat, főleg, ha azt is szem előtt tartjuk, hogy jó eséllyel alapvetően hiányállapotból kell visszatölteni a D-vitamint. 

A pótlás remek ezköze lehet a vitaminkészítmény – amennyiben a termékenység visszaszerzése a cél, akkor kifejezetten férfivitamin formájában. De ehhez mindenképpen fontos, hogy a D-vitamin D3 formában legyen jelen, hiszen így jelentősen könnyebben hasznosítja a szervezet. Mivel a kalcium a D-vitamin beépülését segíti, így lehetőség szerint ezt is tartalmazza a készítmény, ahogyan magnéziumot és B6-vitamint is. Ezen felül érdemes arra is figyelni, hogy a lehető legtöbb anyag szerves kötési formában legyen jelen (-citrátok; -glükonátok), mivel így a hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb lehet. 

Nyáron is? 

Adódik a kérdés, hogy vajon a D-vitamin pótlására nyáron is szükség van-e, amikor a karunkat, lábunkat elég sok napsütés éri. A válasz azonban most is igen. Igaz, hogy alapvetően 20 perc napsütés is elegendő lenne a napi D-vitamin termelés biztosításához, de a napsugarak beesési szöge, a napvédő krémek és egy sor más tényező is erősen befolyásolja a termelést. Azzal is érdemes számolni, hogy a tápanyagok felhasználása is fokozott napjainkban, köszönhetően a környezeti ártalmaknak, mint a zaj vagy éppen a légszennyezettség, vagyis a D-vitamin pótlására nyáron is szükség lehet. 

 

Scheftsik TamásD-vitamin hiányában a tesztoszteron termelés és a spermiumok mozgékonysága is sérül!