Hírek

Az anyatejnél nincsen jobb, és az elszoptatott mellen is lehet segíteni!

A babák és az édesanyák életének is az egyik legfontosabb pillanat az, amikor először kezd szopizni a kicsi. Azonban mind a mai napig sok kismama ódzkodik a szoptatástól, mivel az a mell alakját befolyásolhatja, illetve egy idő után kellemetlen lehet. Azonban a szoptatás olyan részlete az anya-gyermek kapcsolatnak, amit semmi pénzért nem szabad kihagyni, ha egy mód van rá, akkor a szoptatás mellett kell letenni a voksunkat. 

A témában Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Tényleg olyan fontos? 

Ahogyan a császármetszés ellenében a természetes szülés, úgy az anyatej a tápszer ellenében! Közhelyesnek hangzik, de semmi, abszolút semmi nincs, ami annyira sokat segítene a baba fejlődésében, az immunrendszerének kialakulásában, az édesanyával való kapcsolatának finomodásában és még egy sor más dologban, mint az anyatejes táplálás. 

A szülést követő első percekben ma már a babát az anya hasára teszik, mindenféle “csomagolás” nélkül, hogy a bőr – bőr kontakt létrejöhessen (ez annyira fontos, hogy később, mikor a baba az édesapa karjaiba kerül, javasolt, hogy ilyenkor is a bőr-bőr kontakt létrejöjjön, mert ez rendkívüli mértékben erősíti az apa és a baba kapcsolatát, illetve a baba szívverését, keringését, légzését is normalizálja). Pár perc nyugalom után a baba már keresi az anya mellét, és szopizni kezd – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Ilyenkor a kolosztrum vagyis az előtej távozik a mellből, mely hatalmas segítség az immunrendszernek, az első védőoltásként is emlegetik – eközben egyébként az anya szervezete fokozza az oxitocin termelését, mely segít összehúzódni a méhnek, amiben a pici súlya is a segítségére van, így a felépülés is gyorsabb lehet). 

Mi van, ha nincs? 

Míg egyesek nem szeretnének szoptatni, másoknak egyszerűen nem megy. A tej termelése ugyanis egy energiaigényes folyamat, mely ugyanúgy igényli a tápanyagtámogatást, mint maga a terhesség. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a születés után is az édesanya fedezi a kicsi tápanyagszükségletének 100%-át – akárcsak az anyaméhben – és ez bizony nem egyszerű. 

Szerencsére a megfelelő várandósvitaminok képesek a szoptatási időszak tápanyagigényét is támogatni – ez egyébként azonos a harmadik trimeszter igényrendszerével, de eltér mind az első, mind a második trimeszter tápanyagigényétől. Ehhez olyan készítményre van szükség, mely nem csak képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő igényeit, hanem szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot (-citrát; -glükonát), mivel így a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet! 

De mi lesz a mellemmel? 

Nos, a szoptatás kétségkívül megviseli a melleket. Sokan panaszkodnak arra, hogy “elszoptatták” a mellüket, és ez sajnos igen gyakran előfordul. Azonban a dolog kezelhető, visszafordítható. 

Ehhez mindenképpen kell a rendszeres tápanyagpótlás, hiszen ez nem csak a tejelválasztást segíti, hanem a mell bőrének rugalmasságáról is gondoskodik, és ez az alapja annak, hogy később a mell visszanyerhesse az alakját. Ehhez kell még a rendszeres mozgás, sőt, a kifejezetten a mellre koncentráló edzések is. Ez ugyan a mell anyagát nem adja vissza, de annak feszességén és tartásán sokat képes javítani. 

 

 

Scheftsik TamásAz anyatejnél nincsen jobb, és az elszoptatott mellen is lehet segíteni!