Hírek

A férfiak dohányzása odavág a spermiumtermelésnek is

Napjainkra valószínűleg senkinek nem kell külön bemutatni a dohányzás káros hatásait. Azonban még most sem számolunk azzal a tényezővel, hogy bizony a dohányzás a termékenységre is hatással van és tekintve, hogy a világon minden negyedik pár termékenységi gondokkal küszködik, ezt a tényt nem szabad figyelmen kívül hagyni. A dohányzással kapcsolatosan azonban a nők sokkal óvatosabbak, amikor a családalapítás gondolata felmerül, le is teszik a cigit, a férfiak azonban nem… 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A dohányzás és a spermiumok 

A dohányzás közben a szervezetünkbe jutó toxinok nem kizárólag a tüdőre gyakorolnak hatást – a szívre, az érrendszerre ugyan úgy rányomják bélyegüket, mint akár a májra, vagy éppen a spermiumtermelésre. 

A dohányos férfiak szervezetében többek közt a kadmium és az ólom szintje is megemelkedik. A tanulmányok összehasonlítása pedig rámutatott arra, hogy ez bizony hatást gyakorol mind a spermiumok mennyiségére, mind pedig a minőségére. A 20 tanulmány összefésülése révén kapott eredmények szerint a spermiumkoncentráció 23%-kal csökken az erős dohányos (napi 20, vagy több szál) férfiak körében. Emellett a spermiumok mozgékonysága 13%-kal csökkent, romlott a morphológiájuk és a DNS állomány épsége is sérült. 

A spermiumszámban beállt negatív változás a termékenységre közvetlenül is hatást gyakorol, akár jelentős mértékben is ronthatja a megtermékenyülés esélyét. A minőségi romlás – a DNS károsodása, a mozgásbeli eltérések, a morphológiai gondok, stb) azonban nem feltétlenül lehetetlenítik el a megtermékenyítést. Ha azonban egy alapvetően minőségi problémákkal rendelkező spermiummal történik a megtermékenyülés, akkor ugrásszerűen megnő a genetikai gondok kialakulásának esélye, emellett pedig szintén jelentős mértékben nő a vetélés és a koraszülés kockázata is – mondja Ratkó Tünde. 

Hatás a nőre  

Amikor a dohányzás hatásaival foglalkozunk, akkor hajlamosak vagyunk az egyénre, a szervezet egyes részegységeinek működésére koncentrálni, pedig ilyenkor a partner is sérül. Ezt passzív dohányzásnak hívjuk, mely kikerülhetetlen egy dohányos partner mellett, és hatásai sajnos bizonyítottan erősek.  

A nők esetében a passzív dohányzás ráadásul nem csak a termékenységre gyakorol negatív hatást. A megtermékenyült petesejt is megszenvedi ezt a folyamatot, a leendő kisfiúk termékenysége például már ekkor, az anyaméhben is sérülhet – és e mögött bizony a passzív dohányzás is meghúzódhat. 

Merre tovább? 

A dohányzás mellőzése mindenképpen javasolt lenne, különösen a családalapítás tervezésétől – vagyis nem akkor, mikor már a megtermékenyítés a cél, hanem előtte! 

Azonban hiába hagyunk fel a dohányzással, annak romboló hatása nem tűnik el olyan gyorsan. Ehhez a megfelelő életmód, a mozgás és a tápanyagpótlás is elengedhetetlen, ez utóbbi azonban nem olyan könnyen megoldható. 

A mozgással is lehetnek gondok, hiszen a nikotin a zsírraktárakban is megtalálható, így a mozgás hatására sajnos a nikotinéhség is erősebben térhet vissza. Az étkezések során bevitt tápanyagok pedig – dacára a kiegyensúlyozott táplálkozásnak – sokszor nem érik el azt a szintet, mint 40-50 éve- vagyis hiába eszünk egészségesen, ennek ellenére is tápanyaghiányos állapotokkal szembesülhetünk. Ennek oka, hogy a romboló környezeti hatások, mint a légszennyezettség, a vegyszerek vagy éppen a tömegtermelés az élelmiszerekre is drasztikus hatással van. 

A test helyreállítását és a termékenységet is támogathatjuk megfelelő vitaminkészítménnyel. A kulcsszó a megfelelő: a férfiak esetében ez kifejezetten a számukra összeállított vitaminkészítményt jelent, mely lehetőleg komplex és szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot. Mindkét tényező a hasznosulást segíti elő. Az egyes anyagok segítik mások felszívódását, míg a szerves kötések révén a szervezet kevesebb átalakítással képes beépíteni a tápanyagokat, így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet szervetlen kötésű társaikhoz képest. 

 

 

Scheftsik TamásA férfiak dohányzása odavág a spermiumtermelésnek is