Hírek

Az édesapa, pontosabban a spermium kódolhatja a vetélést?

A vetélés a terhes nők egyik legszörnyűbb rémálma, és sokan hiszik még a mai napig is azt, hogy ez a nő szervezetének a “hibája”, holott ez nem igaz. Sok esetben a spermium nem megfelelő minősége eleve “kódolja” ezt az eseményt, mégsem foglalkozunk eleget azzal, hogy a családalapításra a férfiakat is felkészítsük. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Csak az anya 

Bevett nézet, és sajnos stabilan tartja magát, hogy a baba fejlődése az édesanya szervezetén múlik. Tény, hogy a baba anyagcseréje az édesanyán múlik, az ő szervezetéből szerzi be a számára fontos anyagokat, de ez messze nem azt jelenti, hogy egy esetleges vetélés csak az anya szervezetének nem megfelelő tápanyagellátottságán múlhat. 

A vetélések sajnos fertőzések következtében is kialakulhatnak, de sok esetben a spermium nem megfelelő minősége a kiváltó ok! 

Mi lehet a gond? 

A jó minőségű spermium nem csak megfelelően mozog, hanem a felépítése is jó. Ez többek közt azt jelenti, hogy a fej alakja, a nyak és a farok sértetlensége is adott, megfelelő, valamint a szállított örökítőanyag is sértetlen. Ha ezek nem állnak fenn, vagyis a spermium minősége nem megfelelő, akkor két dolog is történhet. Az egyik, hogy a spermium el sem jut a petesejthez, és ez a szerencsésebb. A nem megfelelő minőségű spermiumok azonban nem feltétlenül életképtelenek, eljuthatnak a petesejthez, sőt, a megtermékenyítésre is képesek lehetnek. Ebben az esetben azonban jelentősen megugrik a koraszülés, a genetikai gondok és a vetélés esélye is. 

A megtermékenyítés során a kromoszómák egyesülnek, és megindul a sejtosztódás, a fejlődés. Ha azonban a férfi X vagy Y kromoszómája sérült, azaz az örökítőanyag állománya problémás, akkor a fejlődés, a sejtek osztódása, differenciálódása csak egy bizonyos pontig valósulhat meg. Ezen a ponton túl a magzat nem lesz képes a fejlődésre, így elhal, és a méhből kilökődik. 

Megelőzés 

Ma már szerencsére szinte minden kismama erősen odafigyel arra, hogy mit és mennyit eszik a terhessége alatt, mennyit mozog, idegeskedik, stb. Sőt, a nők zöme már tudatosan készül a terhességre, és a fent említett dolgokat már a fogantatás előtt elkezdi, hiszen ezzel képes növelni a várandósság kialakulásának esélyét – mondja Ratkó Tünde. 

A férfiak számára azonban ez a fajta felkészülés még új, hiszen elődeinktől azt tanultuk, a férfi dolga nem sok, pusztán “teljesítenie” kell. Azonban, ha a szervezetük tápanyagellátottsága nem megfelelő, akkor az örökítőanyag is sérülhet, ez pedig tragédiák kialakulását vetítheti előre. 

A férfiak szervezetének felkészítése technikailag nem sokban különbözik a nőkétől. Ugyan úgy a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás a központi kérdés, amit napjainkra már mindenképpen érdemes vitaminkészítménnyel is támogatni, hiszen élelmiszereink beltartalma (ásványi anyag, nyomelem és vitamin) az utóbbi 50 évben drasztikusan lecsökkent. A tápanyagpótlás azonban összetételében a férfiak esetében eltér a nőkétől, vagyis olyan vitaminkészítmény mellett tegyük le a voksunkat, mely kifejezetten az erősebbik nemnek készült. 

Mindenképpen ki kell emelni azt a tényt, hogy messze nem elég a vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat csak bevinni a szervezetbe. Ha ugyanis szervetlen kötésű anyagokat szedünk, akkor bizony azok hasznosulása, vagyis a szervezetbe való beépülése siralmasan alacsony lesz. Válasszunk olyan készítményt, mely szerves, biológiailag aktív kötésekkel tartalmazza az anyagokat (ezek praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formák), mivel így azok hasznosulása is jelentősen megugrik. A szervezetnek kevesebb átalakítást kell ezeknek az anyagoknak az esetében végeznie, így nagyobb arányban, akár 80%-kal is jobban hasznosulnak! 

 

 

 

Scheftsik TamásAz édesapa, pontosabban a spermium kódolhatja a vetélést?