Hírek

A légszennyezettség a spermiumokat is tönkreteszi!

A légszennyezettség ráhatása a termékenységre már nem is kérdéses, hiszen ezt a nők esetében nem is egy alkalommal sikeresen bizonyították. Ugyanakkor egy, a sanghaji Tongji Egyetemen gondozásában megjelent tanulmány már arra is rámutat, hogy az apró szemcsék bizony a spermiumokat is károsíthatják! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A teszt 

Az egyetem által készített tanulmányban 30 000 kínai férfi vett részt, akik mindegyike városlakó – bár más és más városokból -, az átlagéletkoruk 34 év, és valamennyiüknek lombik program segítségével lett gyermeke. 

A tesztben részt vevő férfiak szervezet ki van téve a légszennyezettségnek, és bár annak mértéke eltérő, mindannyiuknál felfedezhető a hatást, melyet a spermiumokra gyakorolt. Ez pedig a mozgásuk rendellenessé válása, melynek mértéke, illetve az, hogy mennyi spermiumot érint annál nagyobb, minél kisebb a szennyező részecskék mérete a levegőben. 

A spermium és a termékenység 

A spermiumokkal kapcsolatosan hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy azoknak a mennyisége a legfontosabb tényező a termékenység szempontjából, holott ez nem igaz. A mennyiségi kérdés mellett a minőség is nagyon fontos tényező. Ebbe beletartozik a mozgékonyság, a morphológia, valamint az örökítőanyag (DNS; RNS) épsége, stb. 

Amennyiben a spermiumok mennyisége nem elegendő, úgy a megtermékenyítés csak nagyon nehezen, vagy sehogyan sem sikerül. Ha azonban minőségi gondok adódnak, egy kicsit más a helyzet. Ilyenkor ugyanis az alapvetően “hibás” spermium is célba érhet, megtermékenyítheti a petesejtet, de sajnos így a magzat esetében ugrásszerűen nő a vetélés, koraszülés, illetve a genetikai problémák kialakulásának esélye – mondja Ratkó Tünde. 

Ki a városból? 

Tulajdonképpen igen, ez nagyon jó lenne, de persze ilyen formában nem megoldható, ezen felül vidéken is ki vagyunk téve a légszennyezettségnek. Ez ellen a szervezet legalább részben képes védekezni, amennyiben a tápanyagellátottsága megfelelő. Ezt elérni azonban napjainkban nem könnyű, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás sem biztosítja sokszor azt a tápanyagmennyiséget, amire szükségünk lenne. Ennek oka az élelmiszerek beltartalmának csökkenése, valamint a minket érő egyre nagyobb környezeti behatás, melyek extra tápanyagfelhasználást jelentenek. 

A megfelelő tápanyagpótláshoz ma már férfivitamint is igénybe vehetünk, mely kiegészítésként a mozgás és a megfelelő étkezés mellett nagyon hatékony eszköze lehet a szervezetnek a normál tápanyagellátottság elérésében és fenntartásában. Ehhez azonban mindenképpen olyan készítményt válasszunk, mely komplex, vagyis sok összetevős, és az anyagokat szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza (-citrátok és -glükonátok) 

Ez elég? 

Mivel a környezeti hatásokat nem vagyunk képesek elkerülni, így fel kell velük venni a harcot. A megfelelő tápanyagellátottság esélyt ad a szervezetnek arra, hogy valamennyi funkcióját normál szinten tartsa, így természetesen a spermiumtermelést is. Hogy minden gondot megold-e? Nem, de az esélyeket jelentős mértékben képes fokozni! 

 

Scheftsik TamásA légszennyezettség a spermiumokat is tönkreteszi!