Hírek

Egy fogínygyulladás is komolyan befolyásolhatja a spermiumtermelést

A férfiak termékenységének kulcsa a megfelelő módon lezajló spermatogenezis, vagyis a normál módon történő spermiumképzés. Ebbe azonban számtalan tényező beleszólhat, melyek akár lényegesen is képesek csökkenteni a spermiumok számát, jelentősen rontva ezzel az amúgy sem éppen rózsás állapotban lévő férfitermékenységet. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Fokozott intenzitású sejtképzés 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a nők lényegesen többet tesznek a családalapítás érdekében. Ez persze nem csoda, hiszen a fogantatástól egészen a szülésig a testük ad minden morzsányi tápanyagot a szívük alatt fejlődő magzatnak. Ugyanakkor – bár elsőre furcsa lehet – evolúciós szempontból a hímek, vagyis jelen esetben a férfiak ugyan annyi energiát fektetnek a családalapításba, mint a nők. 

Hogy ez hogyan lehetséges? Alapesetben egy milliliter ejakulátumban mintegy 100-150 millió spermium található. Ez a szám irgalmatlanul magas, ráadásul az hímivarsejtek termelése ciklikusan ismétlődő, állandó folyamat. Összességében tehát a férfiak energiabefektetése is kiugróan magas, azonban maga a folyamat igen sérülékeny! 

A spermatogenezis 

Többször foglalkoztunk már ezzel az igen összetett és bonyolult folyamattal, mely egy 74 napos időszakot ölel fel, és folyamatosan ismétlődik. A ciklus során gyors és folyamatos osztódások játszódnak le, melyek azonban igen sérülékenyek, a szervezet állapota vagy a külső hatások is igen érzékenyen képesek érinteni. 

Azzal már foglalkoztunk, hogy az egészségtelen életmód milyen formában rombolja a spermiumképzést (a nem megfelelő tápanyagpótlás, a mozgásszegény életmód mind tápanyaghiányos állapotokat generálnak, melyek erősen rombolják a spermatogenezist, mind mennyiségi, mind a spermium minőségének szempontjából), ugyanakkor több olyan tényező is adódik, melyek a spermiumszámot jelentősen képesek rontani, ezek közt pedig a gyulladások előkelő helyen szerepelnek – mondja Ratkó Tünde. 

Gyulladás és spermiumszám 

Ezek a gyulladások nem feltétlenül és kizárólag a heréket érintő folyamatok lehetnek. Sajnos a szervezetben máshol, akár olyan helyen jelentkező gyulladások is hatással lehetnek a spermiumképzésre, amiket nem igazán hoznánk összefüggésbe a nemzőképességgel. Ilyen egy fül, vagy éppen a fogínygyulladás is. 

Ezek minden esetben a tápanyagok átcsoportosítását igénylik a testtől, és ha a tápanyagbevitel nem kielégítő, akkor ez az átcsoportosítás jó eséllyel az olyan nem létszükségletű folyamatokat érinti, mint amilyen a spermiumtermelés is 

Tápanyagpótlás 

Alapvetően az étkezéssel és a mozgással a tápanyagpótlás kiegyensúlyozott lehetne, ha a környezeti hatások nem érintenék egyre nagyobb mértékben a testet és persze magukat az élelmiszereket is, csökkentve ezzel azok beltartalmát. 

A spermatogenezis javítása, illetve a test működésének támogatása ma már jól megoldható férfivitaminnal is, de itt érdemes nyitott szemmel járni. Ha ugyanis nem megfelelő vitaminkészítményt választunk, a bevitt anyagok zöme nem képes hasznosulni, így a végeredmény nem a spermiumszám növekedése lesz, hanem drága vizelet… 

A bevitt anyagok hasznosulását jelentősen fokozza, ha szerves kötésben vannak jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak szervetlen társaikhoz képest. Ha pedig mindemellett komplex a készítmény, azaz sok összetevőt tartalmaz, az még tovább javítja a hasznosulást, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a kalcium és a D-vitamin vagy a cink és a réz kapcsolata esetében. 

 

 

Scheftsik TamásEgy fogínygyulladás is komolyan befolyásolhatja a spermiumtermelést