Hírek

Hogyan ismerhető fel és mi a teendő, ha szivárog a magzatvíz?

A harmadik trimeszter a baba hízásának ideje és persze annak, hogy a család felkészüljön a fogadására. Bár a jól végigkövetett terhességek esetében viszonylag pontosan be lehet lőni, hogy mikor is érkezik a csöppség, ezen a bentlakó sokat változtathat, így mindenképpen érdemes résen lenni. Azt tudjuk, hogy a magzatvíz elfolyása a baba érkezését jelenti, de a mi a helyzet a szivárgással? Miből lehet tudni, hogy a cseppek magzatvíz alapúak? Mi a teendő ilyenkor? 

A kérdéskörben dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Ha a magzatvíz folyik 

Első babát váró nőknél gyakori a kétség, vajon észreveszik-e, ha a magzatvíz elfolyik. A válasz pedig egy megnyugtató és határozott igen. Ha ugyanis ez történik, akkor hirtelen és egyszerre távozik nagyjából 1 liternyi folyadék, amit nem igazán lehet összekeverni semmi mással.  

Tény azonban, hogy nem csak ilyen formában távozhat magzatvíz a testből, hanem szivárgással is. Sőt, többféle folyadék is szivároghat a hüvelyből, kiváltképp a harmadik trimeszterben, amikor a pocak már igen sokszor útban van a mindennapi cselekvések során. 

Mik lehetnek a pöttyök? 

Ha az alsóneműn nedves foltokat találunk, az még messze nem jelenti azt, hogy jön a baba. Ez ugyanis igen sok dolog lehet, melyek közül vannak veszélytelenek és olyanok is, amikkel mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A hüvelyből a harmadik trimszterben teljesen egészséges, normál terhesség esetén is távozhat váladék, vagyis a nedves foltoktól elsőre nem kell megijedni, azonban tisztázni kell, mi is lehet az. 

  • Nyákos, sárgás, fehéres, szagos – Abban az esetben, ha ilyesmit észlelünk, ez mindenképpen intő jel, hiszen valamilyen hüvelyi fertőzésre utal. A terhesség során sajnos a hüvelyi fertőzéseknek is jobban ki van téve az anyuka, hiszen immunrendszere visszafogottan üzemel. Ráadásul a hüvelyi, felszállóvá váló fertőzések felelnek a vetélések és koraszülések mintegy 70%-ért, vagyis az ilyesmit komolyan kell venni. Pánikra nincsen ok, de az orvossal konzultálni kell.  

Mint olyan sok esetben, most is a megelőzéssel lehet a leghatékonyabban védekezni az ilyen gondok ellen – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ehhez a szervezet megfelelő tápanyagellátottsága kell, mely magában foglalja a cink és a réz bevitelét is, megemelt mennyiségben. Ezek az anyagok ugyanis a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid, vagyis gombaellenes módon viselkednek, segítenek megelőzni a fertőzések kialakulását és felszállóvá válását. A leghatékonyabban akkor képesek hasznosulni, ha szerves formában (cink-citrát, réz-glükonát) vannak jelen egy komplex készítményben, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Emellett ne feledjük azt sem, hogy a harmadik trimeszter tápanyagigénye nem azonos az első, sem pedig a második trimeszterével, vagyis a kiválasztott készítmény mindenképpen kövesse a trimeszterek eltérő igényeit is! 

  • Sárgás, vízszerű, szúrós szagú – a terhesség harmadik trimeszterében a baba és a méh már akkora területet foglal el a pocakban, hogy a többi szervnek nem sok jut. Ennek megfelelően a húgyhólyag is kisebb helyre szorul, sűrűbben kell a toalettet látogatni, és nyomás hatására nem ritka a vizeletszivárgás sem. Ezt azonban a szaga alapján nagyon könnyen meg lehet különböztetni a magzatvíz szivárgásától, hiszen a vizeletben lévő ammónia szúrós, kellemetlen szagú vegyület. 

 

  • Víztiszta, édeskés illatú folt – ha az észlelt foltnak nincsen színe, ám illata enyhén édeskés, ráadásul vizes hatású, ebben az esetben magzatvíz szivárgásról lehet szó. 

 

  • Vöröses foltok – a héttérben vérzés állhat, ezért mindenképpen orvoshoz kell fordulni! 

Mit kell tenni, ha szivárog? 

Ha a magzatvíz szivárog, az azt jelenti, hogy a magzatburok megrepedt. Ez akkor is lehetséges, ha a méhszáj teljesen zárt. Ilyen esetekben mindenképpen értesíteni kell az orvost. Pánikra most sincsen semmi ok, a baba nincs veszélyben, de szükséges lehet néhány óvintézkedés. A megrepedt magzatburok a fertőzés esélyét jelentősen növeli, így az orvos mérlegeli a lehetőségét, hogy a szülésig kórházba utalja a kismamát, esetleg a terhességi idő és a magzat fejlettségének függvényében megindítsa a szülést. 

Forrás: ratkotunde.hu 

Scheftsik TamásHogyan ismerhető fel és mi a teendő, ha szivárog a magzatvíz?