Hírek

A vérzés jelentheti a terhesség létrejöttét? Ha pecsétel, akkor igen!

Azok a nők, akik nagyon szeretnének már családot alapítani, a vérzést ellenségnek tekintik. Érthető, hogy a menzesz jelentkezése nem éppen kellemes a családalapítási tervek miatt, de nem minden vérzés jelenti azt, hogy ebben a hónapban sem kacsintott ránk a szerencse. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A pecsételés 

A várandósságra várva a menzesz ellenséggé válik, holott a vérzés akár örömhírt is jelenthet. Érthető ugyanakkor, hogy a nők számára ez mekkora jelentőséggel bír, főleg annak a ténynek a tükrében, hogy világszerte minden negyedik pár meddőséggel küszködik. 

A reménykedő nők több helyen is találkozhatnak azzal a hírrel, miszerint a menzesz megléte mellett is kialakulhat a várandósság. Ez igaz, azonban ez igen ritka jelenség. A legjellemzőbb az, hogy a várandósság létrejötte után a vérzés elmarad. 

A középidőben létrejött terhesség azonban mire a vérzés is kimarad – és ha a menzesz nem tökéletesen rendszeres, akkor egy kis csúszással is lehet számolni – már nagyjából a harmadik hétben jár. Ezt pedig a szervezet néha jelzi is, ami pecsételő vérzés formájában is jelentkezhet. 

De honnan lehet tudni? 

Hogy hogyan lehet felismerni a terhesség igen korai szakaszát? Nos, sehogy. Ha csak nem asszisztált reprodukcióról van szó, akkor a leendő kismama nem lehet biztos a dolgában egészen addig, míg az orvos meg nem erősíti a terhesség tényét – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Igaz, sokan már a kezdeti egy – két hétben is tapasztalnak magukon jeleket, mint a szaglás élesedése, a mellfájdalom vagy éppen az émelygés – de ez nem szükségszerű, vagyis ezek jelenléte még nem jelent semmi biztosat, ahogyan a hiányuk sem! 

Tervezzünk, hogy növeljük az esélyeket 

Sajnos egyre több nő, pontosabban egyre több pár szembesül azzal a szomorú igazsággal, hogy a várandósság kialakulása nem megy könnyen. A romló tápanyag-ellátottság (mely a környezeti romboló hatások szaporodásából, illetve az élelmiszerek tápanyagtartalmának csökkenéséből adódik össze) bizony rányomja bélyegét mind a férfi, mind a nő szervezetére. Éppen ezért, ha a pár úgy érzi, eljött az idő a családalapításra, akkor érdemes a szervezetüket is felkészíteni erre. 

Alapesetben a várandósvitamin – ahogyan azt a neve is mutatja – a terhesség időszakára való. Ugyanakkor az első trimeszter tápanyagigénye megegyezik azzal, melyre a testnek a terhesség előkészítése során van szüksége. Figyelem! A második trimeszter tápanyagigénye nem azonos az elsővel, ahogyan a harmadik trimeszter tápanyagigénye is eltér a két előzőtől! A tápanyagpótlás során nyugodtan támaszkodhatunk a kiegyensúlyozott étkezés és mozgás mellett a várandósvitaminra, de a fenti információkat vegyük figyelembe. Olyan készítményt válasszunk, mely képes az eltérő trimeszterek eltérő igényeit kiszolgálni, alkalmas a családtervezés időszakára is, illetve szerves kötésben tartalmazza a tápanyagokat. Ez utóbbi azért fontos, mert az ilyen kötésű anyagok – ezek jellemzően -citrátok és -glükonátok (pl.: cink-citrát; vas-glükonát) hasznosulása a szervezetben akár 80%-kal is jobb! 

 

Scheftsik TamásA vérzés jelentheti a terhesség létrejöttét? Ha pecsétel, akkor igen!