Hírek

Meddőséget okozhat a férfiaknál a túl sok szex?

Van összefüggés a férfiak meddősége és szexualitásának intenzitása között? A meddő férfiak kevésbé kívánják a szexet, esetleg éppen fordítva, a túlságosan is intenzív szexualitás vezet a meddőséghez? Ezek a kérdések rendre előkerülnek a férfiak meddőségével kapcsolatosan, így mindenképpen ideje tisztázni néhány alap dolgot a szex és a meddőség összefüggéseiről. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Összefügg? 

Hogy a szex és a meddőség kapcsolatban áll-e egymással az nem is kérdés, hiszen előbbi természetes módon szükséges a családalapításhoz. Ugyanakkor a szexualitás, a szexuális étvágy és a meddőség kapcsolata már egészen más lapra tartozik. 

Érdemes tisztázni tehát, hogy míg a szexuális étvágy egy a gondolkodásmódhoz és a hormonrendszerhez kötődő dolog, addig a meddőség nem feltétlenül. A meddő férfiak közt vannak olyanok is, akik hormonzavar miatt képtelenek a családalapításra, de nem ez a legjellemzőbb gond. 

A meddőség kialakulásának hátterében állhatnak genetikai tényezők – ezeken sajnos rendszerint nemigen lehet segíteni. Okozhatja valamilyen betegség, melyen szakorvos segítségével viszonylag egyszerűen lehet javítani, illetve állhat hátterében tápanyaghiány – és bizony ez a leggyakoribb ok! 

Spermiumképzés – mennyiség és minőség 

A termékenység kérdése nem a szexuális étvágytól függ, hanem az örökítőanyag meglététől, normál termelésétől, illetve annak minőségétől. Értelemszerűen, ha nincs, vagy nincs elég a spermium, akkor a családalapítás is nehézzé válik. Ugyanakkor – ahogyan arra már többször is kitértünk – a meddőséget nem váltja ki az, ha naponta, vagy akár naponta többször is ejakulál a férfi. A normál termékenységgel rendelkező férfiak esetében elegendő a bejutó spermium mennyisége a megtermékenyítéshez még akkor is, ha az ejakulálás napi rendszerességgel történik – igaz, az esély fokozható némi önmegtartóztatással. Ugyanakkor az is igaz, hogy a spermium állományt frissen tartja – vagyis a minőséget javítja -, ha legalább két – három naponta cserélődik. 

A minőségi kérdés egy kicsit bonyolultabb. Láthatjuk, hogy ebbe is beleszólhat a szex, de ennél összehasonlíthatatlanul nagyobb a jelentősége a spermiumképzésnek, vagyis a spermatogenezisnek. Ez egy 74 naponta ismétlődő ciklus, melynek kezdete azonban teljesen egyéni, és egyelőre nem is vagyunk képesek megállapítani azt. A spermatogenezis során jönnek létre a spermiumok, minden aspektus – vagyis mozgékonyság, morphológiai felépítés, DNS, RNS állomány, stb. – tekintetében, ehhez pedig mindenképpen szükséges a megfelelő tápanyagellátottság. Ha a tápanyagok mennyisége nem megfelelő, akkor a test elsősorban az olyan funkciók sértetlenségére koncentrál, mely az egyén életének fenntartásához elengedhetetlen – a termékenység pedig nincs ezek között. A romló minőség pedig veszélyes. 

Ha nincs elegendő spermium, akkor a megtermékenyítés nehéz, vagy el is marad. Ha azonban minőségi problémák állnak fenn – mindkettő kialakulásában hatalmas a szerepe a tápanyagellátottságnak -, akkor a megtermékenyítés végbe mehet, de sajnos erősen megnő a vetélés, koraszülés és a genetikai problémák kialakulásának esélye is – mondja Ratkó Tünde.  

Összefoglalva 

A szex szinte minden ember életének egy fontos része, és ez a férfiakra különösen igaz. Önmagában azonban a szexualitásnak nincs ráhatása a termékenységre, hiszen még akkor is lehet tökéletesen termékeny egy férfi, ha cölibátusban él. Ugyanakkor mind a termékenységre mind a szexualitásra rányomhatják bélyegüket bizonyos tényezők, és ezek közt komoly szereplő a tápanyaghiány. Hogy miért éppen ezt emeljük ki? Mert ez a világ népességének jelentős részét érinti – az élelmiszerek tápanyagtartalmának jelentős romlása, valamint a külső, szervezetet romboló hatások szaporodása miatt -, és ez ellen mi is felvehetjük a harcot. 

A kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás mindenképpen szükséges, de a szervezet tápanyagokkal való támogatása is fontos lehet – erre pedig ma már kifejezetten férfiaknak kialakított készítményeket is találunk. Közülük az az igazán jó, mely szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza a lehető legtöbb anyagot (praktikusan -citrát és -glükonát kötésekben), mivel ezek hasznosulási aránya akár 80%-kal is jobb a szervetlen kötésű anyagoknál. Emellett a komplex, sok összetevős készítmények anyagainak hasznosulása jobb, mivel az egyes anyagok segítik mások beépülését. 

A tápanyaghiányokból adódó meddőségi gondok a megfelelő pótlással viszonylag gyorsan és eredményesen kezelhetőek. Abban az esetben, ha a tápanyaghiány már valamilyen betegséget is generált a szervezetben a szakember bevonása is szükséges lehet a tápanyagpótlás mellett! 

 

Scheftsik TamásMeddőséget okozhat a férfiaknál a túl sok szex?